Το θέμα της κινητής ευρυζωνικότητας στην Ελλάδα, και πώς η χώρα μπορεί να μείνει πίσω σε αυτό τον τομέα λόγω «τεχνητής έλλειψης φάσματος», ανέλυσε από το βήμα του 6ου διεθνούς συνεδρίου της ΕΕΤΤ η κυρία Ειρήνη Νικολαΐδη, νομική σύμβουλος του ομίλου ΟΤΕ και εκτελεστική γενική διευθύντρια νομικών και ρυθμιστικών θεμάτων του ομίλου.

«Ενώ σε ευρωπαϊκό επίπεδο συνολικά έχει αποδοθεί ή απονεμηθεί επαρκές φάσμα για τις υπηρεσίες κινητών επικοινωνιών, στην Ελλάδα μόνο το μισό του φάσματος έχει απονεμηθεί στην κινητή τηλεφωνία και τους παρόχους», τόνισε η κυρία Νικολαΐδη.

Αναφερόμενη στην επαναδειοδότηση του φάσματος των 900MHz και δεδομένης της σημερινής ανισομερούς κατανομής του μεταξύ των παρόχων (η COSMOTE κατέχει μόνο 5MHz στην φασματική περιοχή των 900MHz, τη στιγμή που οι ανταγωνιστές της κατέχουν 2Χ10MHz και 2Χ15MHz αντίστοιχα), σημειώθηκε η αναγκαιότητα να ακολουθηθεί διαδικασία πλειστηριασμού για να διασφαλιστεί η ίση μεταχείριση και η διαφάνεια και να δοθεί η δυνατότητα συμμετοχής σε όλους τους ενδιαφερομένους. Επιπλέον, η κα Νικολαΐδη υπογράμμισε την ανάγκη η τηλεπικοινωνιακή Αρχή να εξασφαλίσει την τεχνολογική ουδετερότητα των νέων αδειών που θα εκδοθούν, χωρίς να τις περιορίσει για χρήση μόνο υπηρεσιών 2ης και 3ης γενιάς, αφήνοντας εκτός το LTE.

Σχολιάζοντας την τιμή εκκίνησης των 61-90 εκατ. ευρώ που προτείνει η ΕΕΤΤ, η κυρία Νικολαΐδη τη χαρακτήρισε αδικαιολόγητα υψηλή, καθώς δε λαμβάνει υπόψη ούτε την ελληνική οικονομική συγκυρία ούτε τα δεδομένα της ελληνικής αγοράς. «Η δημοπράτηση του φάσματος δεν μπορεί και δεν πρέπει να λειτουργήσει φοροεισπρακτικά. Η Ελληνική πολιτεία θα πρέπει να προσδοκά σε έσοδα όχι από τη δημοπράτηση, αλλά από τις επενδύσεις, την παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών, την αύξηση της ζήτησης», σημείωσε η νομική σύμβουλος του ομίλου ΟΤΕ και πρότεινε: «Ας αφήσουμε την αγορά να διαμορφώσει την τελική τιμή μέσα από τη διαδικασία δημοπράτησης».

Κατά την παρουσίαση επισημάνθηκε και η ανάγκη απόδοσης στην κινητή τηλεφωνία του φάσματος των 2Χ5MHz στη ζώνη των 900MHz, το οποίο παραμένει στις ένοπλες δυνάμεις, αλλά και του ψηφιακού μερίσματος, για το οποίο δεν έχει τεθεί από την Πολιτεία συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Τέλος, η κυρία Νικολαΐδη επισήμανε ότι και στη σταθερή ευρυζωνικότητα η χώρα μας έχει μείνει πίσω, κυρίως λόγω ρυθμιστικών επιλογών που αποτρέπουν τις επενδύσεις, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την πρόσφατη απόφαση της ΕΕΤΤ, «η οποία ουσιαστικά «απαγορεύει» στον ΟΤΕ να επενδύσει σε δίκτυα νέας γενιάς. Και αυτό τη στιγμή που ο ΟΤΕ είναι αποδεδειγμένα ο μόνος πάροχος στην Ελλάδα που μπορεί και θέλει να επενδύσει σε νέες τεχνολογίες», όπως ανάφερε.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook