Πριν από 1 χρόνο, το Νοέμβριο του 2013, μια αντιπροσωπεία Κινέζων αξιωματούχων και επιχειρηματιών επισκέφτηκε την Κρήτη.

Την επίσκεψη συντόνισε η κ. Μαρία Ζησούλη, Σύμβουλος Επικοινωνίας –Μάρκετιγκ, η οποία μας παρουσίασε τις ευκαιρίες και τη δυναμική που παρουσιάζει η κινέζικη αγορά για γαμήλιο τουρισμό στην Ελλάδα. Η όλη επίσκεψη συμπεριέλαβε την Αθήνα, τη Σαντορίνη και τους 4 νομούς της Κρήτης.

Τέθηκε υπό την Αιγίδα του Ελληνικού Προξενείου στη Σαγκάη, του Υπουργείου Τουρισμού, της Περιφέρειας Κρήτης, των Δήμων της Κρήτης, των Επιμελητηρίων και των φορέων των επιχειρήσεων των 3 προορισμών.

Αποτέλεσμα της επίσκεψης υπήρξε τον Απρίλιο του 2014 ο πρώτος ομαδικός γάμος στην Κρήτη ROSE WEDDINGS από τον Οργανισμό που δραστηριοποιείται στα πλαίσια του Τομέα Τουρισμού του Δήμου της Σαγκάης και αποτελεί ένα πολύ γνωστό brand για όλη την Κίνα και υποστηρίζεται από την κινεζική κυβέρνηση.

\"\"

Η πρώτη αυτή δράση αφορούσε τη γαμήλια τελετή και το γαμήλιο ταξίδι 16 ζευγαριών από την περιφέρεια της Σαγκάης συνοδευόμενους από τις οικογένειές τους, από φωτογράφους, δημοσιογράφους, επιχειρηματίες και θεσμικούς παράγοντες του Δήμου και της Περιφέρειας της Σαγκάης καθώς και της Κυβέρνησης σε ένα σύνολο 120 ατόμων.

Μετά το γαμήλιο οδοιπορικό που εγκαινίασε η Υπουργός Τουρισμού κ. Ολγα Κεφαλογιάννη, ακολούθησε μεγάλη ενημερωτική και διαφημιστική καμπάνια στην Κίνα με πανηγυρικό χαρακτήρα για τον καινούριο γαμήλιο ρομαντικό προορισμό που ανακάλυψαν, δίνοντας συνεντεύξεις, παρουσιάζοντας τα βίντεο και τις φωτογραφίες σε τηλεοράσεις και διαφημίζοντας το συγκεκριμένο ταξίδι σε εθνικό επίπεδο.

Το επόμενο βήμα ήταν η επίσημη πρόσκληση από την περιφέρεια της Φουτζιάν (Fujian) για μετάβαση των κρητικών θεσμικών και επιχειρηματιών στην περιοχή τους.

\"\"

Κύριος στόχος ήταν η συμμετοχή στην τουριστική έκθεση για το γαμήλιο τουρισμό της Κρήτης και την έκθεση φωτογραφίας με θέμα την γαμήλια επίσκεψη του Απριλίου.

Ένα ακόμα βήμα για την εγκαθίδρυση της συνεργασίας μας. Η μετάβαση συνδυάστηκε με την επίσκεψη και σε άλλη μία περιφέρεια εκτός της Σαγκάης την Σεντζιανγκ (Zhejiang) και τις πόλεις Χαντζόου (Huzhou) και Νίνμπο (Ningbo).

Η κρητική αποστολή επισκέφτηκε στις πρώτες 5 μέρες 4 μεγάλες πόλεις της Κίνας (Σαγκάη, Φουτζού, Χάνγκζου και Νίνγκμπο,) και είχε εποικοδομητικές συναντήσεις-συνομιλίες με τους αντίστοιχους επικεφαλής των Τουριστικών Οργανισμών σχετικά με την στήριξη της ανερχόμενης αγοράς των γαμήλιων ταξιδιών, τις δυνατότητες τέλεσης ομαδικών γάμων Κινεζικών ζευγαριών την περίοδο της Άνοιξης στην Κρήτη καθώς και την προώθηση Κρητικών προϊόντων στην Κινεζική αγορά.

\"\"

Στη συνέχεια, και μετά την αναχώρηση του κου Βαμιεδάκη με επικεφαλής την κα Μπιρλιράκη,

Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2014

Η αποστολή έλαβε μέρος στο Φεστιβάλ για τον Ιαματικό Τουρισμό που έλαβε χώρα στην επαρχία Fujian και την πόλη FUNZΗOU όπου και φιλοξενήθηκαν σε επίσημο γεύμα με τους φορείς και ξενοδόχους της περιοχής.
Το απόγευμα της ίδιας μέρας τους υποδέχτηκε ο πρύτανης της Σχολής Καλών Τεχνών & Τουρισμού στο σπίτι του όπου και διατηρεί ένα από τα σημαντικότερα μουσεία φωτογραφίας και ιστορίας της περιφέρειας Huaguang .

16 Νοεμβρίου 2014 Quanzhou

Πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο Κολλέγιο Τουρισμού- Καλών Τεχνών (Huaguang College of Quanzhou) και παρουσιάστηκε η Κρήτη ως τουριστικός προορισμός από την Αντιδήμαρχο στους φοιτητές και καθηγητές της Σχολής .Ακολούθησε επίσημη συνάντηση της αποστολής με τουριστικούς πράκτορες και αερομεταφορείς παρουσία των σημαντικότερων μέσων ενημέρωσης της περιφέρειας ( τηλεθέαση των τοπικών καναλιών σε μίνιμουμ 3 εκατομμυρίων).

Στη συνέχεια ξεναγοί και φοιτητές της Σχολής ξενάγησαν την αποστολή στα σημαντικότερα αξιοθέατα της περιοχής όπως τεμένη, μουσεία, και πάρκα. Συναντήσεις με στελέχη του τουρισμού της πόλης με την φροντίδα του Γενικού Προξενείου της Guangdong.

\"\"

17 Νοεμβρίου 2014 Xiamen

Στη διάρκεια της Δευτέρας 17 Νοεμβρίου η κρητική αποστολή προγραμματισμένη για να επισκεφθεί και να συζητήσει από νωρίς το πρωί μέχρι το βράδυ με ιδιοκτήτες και διευθυντές μεγάλων τοπικών επιχειρήσεων της Xiamen για τον γάμο, καθώς και με τον Πρόεδρο και τα μέλη ΔΣ του Επιμελητηρίου .Η φιλοξενία συμπληρώθηκε με την επίσκεψη σε χώρο Μουσείο του « Δρόμου του Μεταξιού», καθώς η Xiamen είναι η πόλη της ιστορικής αφετηρίας του.

18 Νοεμβρίου 2014

Την Τρίτη 18 Νοεμβρίου η αντιπροσωπεία πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στο Δημαρχείο όπου συναντήθηκαν με τον Αντιδήμαρχο Τουρισμού, τον διευθυντή του τμήματος τουρισμού και πολυπληθή αντιπροσωπεία ξενοδόχων, επιχειρηματιών του τουρισμού και γαμήλιων εκδηλώσεων καθώς και βιομηχάνων του της Xiamen Trade Association .Μετά από την παράθεση γεύματος στο παραλιακό και ταχέως εξελισσόμενο μέτωπο της ομορφότερης και τουριστικότερης πόλης της επίσκεψής τους, οι Κρήτες αναχώρησαν για το διήμερο ταξίδι της επιστροφής.

\"\"

Οι έξι πόλεις που επισκέφθηκε η κρητική αντιπροσωπεία ήταν των 8-10 εκατομ. κατοίκων η καθεμιά εκτός της Σαγκάης που είναι 22 εκ. .Ο τουρισμός που δέχονται είναι 60 εκατομμύρια αφίξεις ετησίως εκ των οποίων τα 3 εκατ. είναι αλλοδαποί και τα υπόλοιπα Κινέζοι. Σε αυτό αποδίδεται το γεγονός ότι ακόμα και οι εργαζόμενοι των ξενοδοχείων, εκτός ελαχίστων περιπτώσεων δεν μιλάνε καθόλου ξένη γλώσσα.

Η κρητική αντιπροσωπεία σε άρτια οργανωμένο πρόγραμμα παρουσίασε την Κρήτη σε Δημάρχους, υπεύθυνους Τουρισμού , τουριστικούς πράκτορες και επιχειρηματίες πάσης φύσεως.

Η σημαντικότερη στιγμή για την Κρήτη ήταν τα εγκαίνια της έκθεσης για γαμήλιο τουρισμό στην πόλη Fuzhou, στην οποία το νησί μας ήταν ο επίσημος καλεσμένος και στο πλαίσιο της οποίας κόψαμε την κορδέλα της έκθεσης φωτογραφίας με θέμα « Γάμος στην Κρήτη» που αναφερόταν στους γάμους των 16 ζευγαριών την περασμένη άνοιξη. Η εκδήλωση καλύφθηκε από περιφερειακά και εθνικά τηλεοπτικά δίκτυα με το μικρότερο νούμερο τηλεθέασης 3 εκατομμύρια θεατών.

Τα δελτία ειδήσεων στις τηλεοράσεις για πολλές μέρες μετά μιλούσαν για Ελλάδα και Κρήτη.

\"\"

Μετά τα εγκαίνια μάλιστα σε ειδική συνάντηση, κλείστηκε η συμφωνία μεταξύ Κρήτης και περιφέρειας FUJIAN για γαμήλιο πακέτο.

Ένας μεγάλος σύνδεσμος και συντελεστής του ανοίγματος των Κινέζων προς την Ελλάδα υπήρξε ο Πρόξενος στην Σαγκάη κος Καλπύρης και οι συνεργάτες του κ. Αθανασιάδης υπεύθυνος τύπου και δημοσίων σχέσεων , ο κ. Μίχας υπεύθυνος οικονομικών εμπορίου και ο κ. Πέτρος Κελαιδίτης συνοδός και μεταφραστής – πολύτιμος συνεργάτης της κρητικής ομάδας.

Οι προοπτικές που συζητήθηκαν σε όλες τις πόλεις αφορούν:

1.τους μήνες Μάρτιο – Απρίλιο – Οκτώβριο –Νοέμβριο
2. παραμονή τουλάχιστον 1 διανυκτέρευσης σε κάθε νομό της Κρήτης. Εμείς ζητήσαμε άλλη μια νύχτα. Συζητήθηκε η περίπτωση μοιράσματος των ζευγαριών από λίγα σε κάθε νομό . Θα περιλαμβάνει και Σαντορίνη στην αναχώρηση ή ημερήσιο από Κρήτη.
3.πτήσεις από Σαγκάη στην Ελλάδα και Κρήτη. Προς το παρόν υπάρχει μόνο μέσω Άμστερνταμ.
4.πακέτα τουριστών από Κρήτη προς Κίνα.
5. τονίσαμε την ύπαρξη του Πανεπιστημίου Κρήτης και τις δυνατότητες των Κινέζων για επαφή μαζί του.
6.ζητήθηκε μετάφραση σε Κινέζικα των εντύπων και ηλεκτρονικών μέσων πληροφόρησης καθώς και η σήμανση εξωτερικών χώρων. Θα χρειαστούμε σύντομα ανθρώπινο δυναμικό σε μεταφραστική δύναμη που θα έχει καταρτισθεί με σεμινάρια για την ντόπια αγορά.
7. ζητήθηκε η προοπτική πώλησης νυφικών και άλλων κινέζικων προϊόντων για γάμο στην αγορά της Κρήτης.
8. πιστεύουμε ότι η Κίνα είναι μια από τις αγορές που θα ευδοκιμούσε η προσπάθεια εύρεσης εργασίας ντόπιων ξενοδοχοϋπαλλήλων τους χειμερινούς μήνες , μια και φαίνεται ότι χρειάζονται και ψάχνουν τεχνογνωσία. Ο Σύλλογος Ξενοδόχων έχει ήδη ασχοληθεί με το θέμα αυτό σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Τις τελευταίες μέρες έχουν αρχίσει να επικοινωνούν με το Γραφείο Τουρισμού του Δήμου Ρεθύμνης οι συντελεστές και διοργανωτές της αποστολής αποστέλλοντας νέες προτάσεις για τη συνέχιση της συνεργασίας και για τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν για την επίτευξη των κοινών στόχων.

Συγκεκριμένα

1. η υπεύθυνη επικοινωνίας κα Ζησούλη η οποία παρέμεινε στη Σαγκάη μας μεταφέρει τις συζητήσεις που έγιναν με τον Γενικό Πρόξενο κ. Καλπύρη, τον εμπορικό αντιπρόσωπο κο Μίχα και τον διευθυντή του Γραφείου Τύπου κ. Αθανασιάδη αναφορικά με δράσεις για την προβολή της Κρήτης .
2. Επίσης, υπήρξε θετική ανταπόκριση στην πρόσκληση της κας Μπιρλιράκη για συμμετοχή κινέζικης ομάδας στο Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι 2015.
3. Τέλος, ο Αντιπρόεδρος Ιαματικού – Ιατρικού Τουρισμού Κίνας κος Γκουρνάρη ο οποίος συναντήθηκε και συζήτησε με την κα Μπιρλιράκη και τους υπόλοιπους κρητικούς επιχειρηματίες έχει ήδη έρθει σε επικοινωνία θα μαζί τους για μια έναρξη ενημέρωσης και συνεργασίας πάνω στον ιατρικό τουρισμό.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook