Πρώτη δημοσίευση: 22:37 (30/11)

Ανακοίνωση για τα όσα συνέβησαν αναφορικά με την αναγόρευση του καθηγητή κ.Ρίχτερ σε επίτιμο διδάκτορα του Πανεπιστημίου Κρήτης, εξέδωσαν το βράδυ της Κυριακής, ο Αναπληρωτής Πρύτανης του Ιδρύματος κ. Βασίλης Καρδάσης και ο Κοσμήτορας της Σχολής Κοινωνικών, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών κ. Δημήτρης Μυλωνάκης ενώ λίγη ώρα αργότερα,  ακολούθησε  και απάντηση της Πρόεδρου του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης κ. Ήβης Μαυρομούστακου.

Στην πρώτη επί της ουσίας, θεσμική απάντηση του Πανεπιστημίου, οι κύριοι Καρδάσης και Μυλωνάκης επισημαίνουν ότι για τις αντιδράσεις που προηγήθηκαν της προγραμματισμένης τελετής αναγόρευσης έλαβαν γνώση από δημοσιεύματα του τοπικού τύπου, τονίζοντας ότι μέχρι και εκείνη τη στιγμή \”κανένα μέλος των αρμοδίων οργάνων του Πανεπιστημίου, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που εκ των υστέρων διαμαρτυρήθηκαν για την αναγόρευση\”, δεν έθεσε θέμα αναβολής ή ματαίωσης της τελετής.

Όσον αφορά την ολοκλήρωση της διαδικασίας αναγόρευσης παρά τις αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν, αναφέρουν ότι η πραγματοποίηση της εκδήλωσης κρίθηκε, ύστερα και από διαβουλεύσεις με την Πρόεδρο του Τμήματος, αναγκαία,  δίχως να διευκρινίζεται το γιατί,  τονίζοντας όμως ότι η τελετή δεν έγινε \”εν κρυπτώ\” αφού σε αυτήν παρίστατο περισσότεροι συνολικά, καθηγητές, φοιτητές και πολίτες, από ότι συνήθως σε ανάλογες εκδηλώσεις.

Τέλος ως προς το περιεχόμενο των αντιδράσεων και την κριτική που ασκήθηκε δημόσια στα όσα υποστηρίζει στο επίμαχο βιβλίο του ο κ. Ρίχτερ, ο Αναπληρωτής Πρύτανης και ο Κοσμήτορας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών, \”πετούν το μπαλάκι\” στα αρμόδια όργανα του τμήματος που έλαβαν ομόφωνα την απόφαση να απονείμουν την ανώτατη τιμητική διάκριση του Πανεπιστημίου στον Γερμανό καθηγητή.

Από την πλευρά της, η Πρόεδρος του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης κ. Ήβη Μαυρομούστακου, στην ανακοίνωσή της, σημειώνει ότι έπραξε με βάση τα όσα προβλέπονται από τις κείμενες διατάξεις,εξηγώντας ότι είχε υποχρέωση να εφαρµόσει την απόφαση της Συνέλευσης του Τµήµατος και καμία αρμοδιότητα να αναβάλει ή να µαταιώσει ή πολύ περισσότερο να ανακαλέσει, όπως τονίζει, αποφάσεις κυρίαρχων θεσµικών οργάνων του Πανεπιστηµίου. Συμπληρώνει ότι στο Τμήμα δεν ετέθη κανένα αίτημα αναβολής ή ματαίωσης της αναγόρευσης ενώ επισημαίνει ότι ενδεχόμενη απόφαση από την πλευρά του Ιδρύματος να ακυρώσει την τελετή θα προκαλούσε αρνητικό αντίκτυπο σε ακαδημαϊκό και διεθνές επίπεδο.Τέλος η Πρόεδρος του Τμήματος τονίζει ότι η τελετή δεν έγινε εν κρυπτώ και σε αυτήν παρευρέθηκαν,  \”εκτός της πλειονότητας των µελών του Τµήµατος Πολιτικής Επιστήµης, καθηγητές άλλων Τµηµάτων, διοικητικοί υπάλληλοι, φοιτητές κ.ά\”.

Αναλυτικά

Από κοινού ανακοίνωσή του Αναπληρωτή Πρύτανη κ. Βασίλη Καρδάση και του Κοσμήτορα της Σχολής Κοινωνικών, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών κ. Δημήτρη Μυλωνάκης

\”Η απόφαση για την αναγόρευση του καθηγητή Heinz Richter σε Eπίτιμο Διδάκτορα ελήφθη την 29/1/2014 με ομόφωνη απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και επικυρώθηκε την 19/3/2014, επίσης με ομόφωνη απόφαση της Κοσμητείας της Σχολής Κοινωνικών, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών, στη λήψη των οποίων, σημειωτέον, δεν είχαμε συμμετάσχει. Συνεπώς αμφότεροι, όπως απορρέει από τον θεσμικό μας ρόλο, κληθήκαμε να συμμετάσχουμε στη δημόσια τελετή αναγόρευσης, κατ’ ακολουθία των ομόφωνων αποφάσεων δύο κυρίαρχων οργάνων του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Την παραμονή της τελετής πληροφορηθήκαμε αρνητικά δημοσιεύματα του τοπικού τύπου, σε σχέση με τις απόψεις που εμπεριέχονται σε ένα από τα έργα του καθηγητή HeinzRichter, το οποίο αφορούσε στην ιστορία της Μάχης της Κρήτης κατά τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο. Ωστόσο, έως την προγραμματισμένη ημερομηνία της τελετής, από κανένα μέλος των αρμοδίων οργάνων του Πανεπιστημίου, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που εκ των υστέρων διαμαρτύρονται για την αναγόρευση, δεν ετέθη θέμα αναβολής ή ματαίωσης της τελετής.

Την Τετάρτη 19 Νοεμβρίου, αμέσως μετά την έναρξη της τελετής αναγόρευσης στο χώρο του Ωδείου Ρεθύμνου και κατά την προσφώνηση του Αναπληρωτή Πρύτανη, ομάδα
πολιτών που είχε εισβάλει στην αίθουσα επιχείρησαν τη ματαίωση της εκδήλωσης αναγόρευσης. Ως ένδειξη σεβασμού της τελετής, και στην προσπάθεια –ως εκ του θεσμικού
μας ρόλου- να διαφυλάξουμε το κύρος του Πανεπιστημίου, κρίναμε ότι η τελετή έπρεπε να διακοπεί στον χώρο του Ωδείου.

Η απόφαση για την ολοκλήρωση της διαδικασίας αναγόρευσης στον χώρο της πανεπιστημιούπολης κατά την επομένη ημέρα Πέμπτη 20η Νοεμβρίου εκρίθη αναγκαία,
ύστερα από διαβουλεύσεις με την Πρόεδρο του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης. Στην τελετή παρέστησαν δεκάδες καθηγητές, φοιτητές και πολίτες, περισσότεροι από όσους είχαν παρευρεθεί την προηγούμενη ημέρα στο Ωδείο, και πολλοί περισσότεροι απ\’ όσους συνήθως παρακολουθούν ανάλογες τελετές. Άρα η αναγόρευση δεν έγινε \”εν κρυπτώ\” όπως έχει γραφεί σε μερίδα του τύπου, και αποτελούσε συνέχεια της διακοπείσας διαδικασίας στον χώρο του Ωδείου. Επίσης υπογραμμίζεται, ότι ο Αναπληρωτής Πρύτανη δεν παρέστη, απλώς και μόνον επειδή είχε ανειλημμένη υποχρέωση στο Ηράκλειο (συνεδρίαση της Επιτροπής Ερευνών της οποίας είναι πρόεδρος).

Επισημαίνουμε τέλος, ότι η επί της ουσίας συζήτηση για τα διαλαμβανόμενα στο έργο του καθηγητή HeinzRichter, ανήκε στις αρμοδιότητες των οργάνων που είχαν λάβει τις
αποφάσεις, όπως άλλωστε έχει τονίσει και ο Πρύτανης του Ιδρύματος σε δημόσιες τοποθετήσεις του εξ αφορμής όλης αυτής της υπόθεσης.

Βασίλης Καρδάσης, Αναπληρωτής Πρύτανης
Δημήτρης Μυλωνάκης, Κοσμήτορας της Σχολής Κοινωνικών, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών\”

Ανακοίνωση της Προέδρου του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης κ. Ήβη Μαυρομούστακου

Μετά τα όσα ακούστηκαν και γράφτηκαν στα ΜΜΕ τις τελευταίες ηµέρες για την αναγόρευση του καθηγητή Heinz Richter σε Επίτιµο ∆ιδάκτορα του Τµήµατος Πολιτικής Επιστήµης του Πανεπιστηµίου Κρήτης, θεωρώ απαραίτητο να σας ενηµερώσω για τη διαδικασία που ακολουθήθηκε σύµφωνα µε τις κείµενες διατάξεις.

Η Συνέλευση του Τµήµατος Πολιτικής Επιστήµης, κατόπιν της υπ’ αριθ. πρωτ. 28/21.1.2014 πρόσκλησης, αποφάσισε οµόφωνα µετά από σχετική συζήτηση στην 130η  Συνεδρίασή της (29.1.2014) να κάνει δεκτή κατατεθείσα πρόταση για την απονοµή τίτλου Επίτιµου ∆ιδάκτορα στον καθηγητή Richter. Είναι γνωστό ότι ο τίτλος του Επίτιµου ∆ιδάκτορα απονέµεται για το σύνολο του έργου του προτεινόµενου, όπως συνέβη και στην προκειµένη περίπτωση. Ας σηµειωθεί πως ο καθηγητής Richter είχε ήδη τιµηθεί το 2000 από τον Πρόεδρο της ∆ηµοκρατίας µε τον Χρυσό Σταυρό του Τάγµατος του Φοίνικα. Η πρόταση κατατέθηκε εγγράφως και πρωτοκολλήθηκε στο Τµήµα, συµπεριλήφθηκε δε αυτούσια στα Πρακτικά της Συνεδρίασης αυτής. Στη συνέχεια η απόφαση της Συνέλευσης του Τµήµατος προωθήθηκε ως εισήγηση στην Κοσµητεία της Σχολής Κοινωνικών, Οικονοµικών και Πολιτικών Επιστηµών, όπου έγινε οµόφωνα δεκτή κατά την 60η Συνεδρίασή της (19.3.2014).

Ως πρόεδρος του Τµήµατος είχα υποχρέωση να εφαρµόσω την απόφαση της Συνέλευσης του Τµήµατος, ενώ είναι προφανές ότι δεν είχα την αρµοδιότητα να αναβάλω ή να µαταιώσω ή πολύ περισσότερο να ανακαλέσω αποφάσεις κυρίαρχων θεσµικών οργάνων του Πανεπιστηµίου. Επίσης, ενδεχόµενη σκέψη για ακύρωση της διαδικασίας θα δηµιουργούσε, εκτός των διαδικαστικών θεµάτων, άλλου είδους προβλήµατα σε ακαδηµαϊκό και διεθνές επίπεδο, όπως επεσήµανε σχετικά και ο Πρύτανης του Πανεπιστηµίου Κρήτης σε δηµόσια τοποθέτησή του. Τέλος, θα ήθελα να αναφέρω ότι δεν υποβλήθηκε κανένα αίτηµα για την αναβολή ή τη µαταίωση της διαδικασίας στη ∆ιοίκηση του Τµήµατος ούτε από πλευράς των καθηγητών του Τµήµατος ούτε από µεµονωµένους πολίτες ή συλλογικούς φορείς.

Συγκεκριµένα την Τετάρτη 19.11.2014 η τελετή, που είχε ξεκινήσει στον χώρο του Ωδείου Ρεθύµνου µε την προσφώνηση του Αναπληρωτή Πρύτανη, διακόπηκε από οµάδα διαµαρτυρόµενων πολιτών. Μετά από διαβουλεύσεις των συµµετεχόντων στη τελετή οργάνων του Πανεπιστηµίου, αποφασίστηκε να ολοκληρωθεί η διαδικασία αναγόρευσης στον χώρο της Πανεπιστηµιούπολης Γάλλου την εποµένη ηµέρα, Πέµπτη 20.11.2014. Τόσο κατά την έναρξη της τελετής στο Ωδείο όσο και κατά τη συνέχισή της στην Πανεπιστηµιούπολη Γάλλου παρευρέθηκαν, εκτός της πλειονότητας των µελών του Τµήµατος Πολιτικής Επιστήµης, καθηγητές άλλων Τµηµάτων, διοικητικοί υπάλληλοι, φοιτητές κ.ά.

Κανένας λόγος δεν υπήρχε να πραγµατοποιηθεί η τελετή εν κρυπτώ και παραβύστω, πόσω µάλλον όταν τα παρευρισκόµενα στη τελετή όργανα του Πανεπιστηµίου, δηλαδή ο Αναπληρωτής Πρύτανης, ο Κοσµήτορας της Σχολής Κοινωνικών, Οικονοµικών και Πολιτικών Επιστηµών και η υπογράφουσα καλέσαµε στο Ωδείο την οµάδα των διαµαρτυρόµενων πολιτών σε δηµόσιο διάλογο. Αυτό άλλωστε επιβάλλει η ελευθερία της έκφρασης σε µία δηµοκρατική και ευνοµούµενη πολιτεία.

Ήβη-Αγγελική Μαυροµούστακου
Πρόεδρος του Τµήµατος Πολιτικής Επιστήµης

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook