Θλιβερή είναι η Παγκόσμια Ημέρα Κατά του AIDS, που έχει οριστεί η 1η Δεκεμβρίου,  καθώς μία νεαρή οροθετική γυναίκα έβαλε τέλος στη ζωή της.

Η Κατερίνα ήταν μία από τις εκδιδόμενες οροθετικές, τα στοιχεία και οι φωτογραφίες των οποίων είχαν δημοσιοποιηθεί το 2012 με τη σύμφωνη γνώμη του τότε υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου.

Την είδηση ανάρτησε στον διαδικτυακό τόπο “tomov” η γιατρός Χρύσα Μπότση, μέλος της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης στις διωκόμενες οροθετικές:

“Η Κατερίνα δραπέτευσε. Όσες φυλακές έζησε, όσους παραδείσους κι αν αναζήτησε στα ναρκωτικά ποτέ δεν έφτασαν.

Η επιχείρηση δίωξης των οροθετικών χρηστριών πριν τις εκλογές του 2012, μάζεψε μαζί με τις άλλες κοπέλες και την Κατερίνα.
Γελαστή

Τη γνωρίσαμε κι αυτή στις φυλακές Κορυδαλλού. Ένα κορίτσι γελαστό που του άρεσαν οι αγκαλιές και τα χάδια. Ήταν διαχυτική, πάντα με φιλούσε.

Η Κατερίνα έγινε αργότερα ασθενής μου καθώς το \’αδίκημα\’ της οροθετικότητάς της, την έφερε στην πόρτα της Μονάδας Λοιμώξεων. Γρήγορα ενεργοποιήθηκε.

Μάχιμη, πήρε μέρος σε όλες τις δράσεις της πρωτοβουλίας αλληλεγύης για τις διωκόμενες οροθετικές: μίλησε σε προβολές, σε πανελ, σε συγκεντρώσεις για τα αυτονόητα:

Τα νοσήματα δεν φυλακίζονται, θεραπεύονται. Την αγαπήσαμε για το θάρρος της, την ανθρωπιά της, το ωραίο μυαλό της.

Δυο χρόνια καθαρή, όταν υποτροπίασε. Ζητούσε συγγνώμη γιατί νόμισε ότι μας απογοήτευσε. Οι δικοί μου φόβοι όμως είχαν να κάνουν με κάτι άλλο.

Εμείς, πόσο σωστά τη στηρίξαμε; Πόσο μπορέσαμε να απαλύνουμε τους πόνους της, να την κάνουμε ικανή ν’αντέξει ότι και οι άλλοι και άλλες αντέχουμε;
Σωστή

Η Κατερίνα μπήκε σε πρόγραμμα του ΟΚΑΝΑ. Όλα πήγαν \’καλά\’. Σωστή στις υποχρεώσεις της, στα ραντεβού της, όμορφη με τη λεπτή φιγούρα της και με εκείνο το χαμόγελο που χάλαγαν τα ανύπαρκτα μπροστινά της δόντια που είχαμε βάλει στόχο να φτιάξουμε.

Μαζί της ο πατέρας της παντα εκεί, κοντά της.

Κι όμως, η Κατερίνα δεν ήταν καλά. Πριν λίγες μέρες αποφάσισε πως η ζωή ήταν πολύ κουραστική γι αυτήν.

Δεν την άντεχε. Άφησε ένα γράμμα αποχαιρετιστήριο και πήρε την τελευταία της δόση. Μας άφησε πίσω εμάς που αντέχουμε κι αυτή έφυγε. Η Κατερίνα δραπέτευσε κι η φυγή της πληγώνει.

Συγγνώμη για τη φόρτιση…Χρύσα Μπότση”.

\”Το χρονικό μιας διαπόμπευσης\”

Το ντοκιμαντέρ της Ζωής Μαυρουδή κατέγραψε την περιπέτεια των οροθετικών γυναικών το 2012

Δείτε το


Ανακοίνωση από την Γεν. Γραμματεία Δημόσιας υγείας για την παγκόσμια ημέρα αφιερωμένη στην καταπολέμηση του AIDS

Το AIDS, ή σύνδρομο επίκτητης ανοσοανεπάρκειας, νόσημα ιογενούς προέλευσης της τελευταίας τριακονταετίας, εξακολουθεί μέχρι σήμερα να αποτελεί σημαντική απειλή για τη Δημόσια Υγεία, παρά την τελειοποίηση των μεθόδων ελέγχου του αίματος και τη σχεδόν ολοκληρωμένη εξάλειψη της μετάδοσής του από τη μητέρα στο έμβρυο. Ως κύριος τρόπος μετάδοσης παραμένει η απροφύλακτη σεξουαλική επαφή μεταξύ ομοφυλόφιλων, άμφι- ή ετερόφυλων ατόμων, ενώ ιδιαίτερα ανησυχητικές διαστάσεις πήρε πρόσφατα και η μετάδοση μεταξύ χρηστών ενδοφλέβιων ναρκωτικών, λόγω της επαναχρησιμοποίησης ή κοινής χρήσης συριγγών και λοιπού υλικού.

Στη χώρα μας, σύμφωνα με το σύστημα επιδημιολογικής επιτήρησης της HIV λοίμωξης (μέσω του συστήματος υποχρεωτικής δήλωσης περιστατικών και θανάτων του ΚΕΕΛΠΝΟ), έως το τέλος Οκτωβρίου 2014 έχουν καταγραφεί συνολικά 14.300 περίπου περιστατικά, μεταξύ των οποίων οι άνδρες αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία (82.3%).

Σε αντιρετροϊκή θεραπεία βρίσκονται συνολικά περίπου 7.000 άτομα, ενώ περίπου 3.600 έχουν εμφανίσει συμπτώματα της νόσου και έχουν σημειωθεί 2.500 θάνατοι. Κατά την τελευταία τετραετία, ιδιαίτερα μεταξύ των ετών 2011-2012 παρουσιάστηκε μια σημαντική αύξηση εμφάνισης οροθετικών περιστατικών σε χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών (ΧΕΝ), που εκτόξευσαν το συνολικό ποσοστό της HIV λοίμωξης ανά 100.000 πληθυσμού στο 9.5, από 4.7 που ήταν το 2010 και 7.4 το 2011.

Εντούτοις, κατά το 2013 και 2014 εκφράζεται μία σημαντική πτωτική τάση των παραπάνω ποσοστών, τόσο σε αριθμό οροθετικών ΧΕΝ, όσο και συνολικά, σε επίπεδα που τείνουν να προσεγγίσουν αυτά του 2010 (5.9).

Τα παραπάνω θετικά αποτελέσματα οφείλονται κυρίως στην αναδιοργάνωση και στη σημαντική αύξηση λειτουργίας του αριθμού των Μονάδων του ΟΚΑΝΑ εντός Νοσοκομειακών χώρων, αλλά και στις συντονισμένες δράσεις ενημέρωσης και φροντίδας των χρηστών από τα προγράμματα του ΚΕΕΛΠΝΟ, του ΟΚΑΝΑ και σε συνεργασία με ΜΚΟ.

Από τα αποτελέσματα της επιδημιολογικής επιτήρησης προκύπτει ότι ο κύριος τρόπος μετάδοσης παραμένει αυτός της απροφύλακτης σεξουαλικής επαφής, κυρίως μεταξύ ανδρών (43% των περιπτώσεων), ενώ το ποσοστό των ετερόφυλων ατόμων κυμαίνεται στο 17.5% και των ακαθόριστων μεταδόσεων στο 27%. Τα παραπάνω στοιχεία υπογραμμίζουν την αναγκαιότητα διαρκούς εγρήγορσης των Υγειονομικών Αρχών, για την εφαρμογή προγραμμάτων ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και πρόληψης για τις ομάδες υψηλού κινδύνου, αλλά και για το γενικό πληθυσμό.

Τέλος, στην πρόσφατη Διακήρυξη της Ρώμης, που υιοθετήθηκε από την πρόσφατη σύνοδο των Υπουργών Υγείας της ΕΕ στη Ρώμη στις 27 και 28 Νοεμβρίου, τονίζεται ότι το AIDS, σε συνδυασμό με συνοδές λοιμώξεις, όπως η φυματίωση, η ηπατίτιδα και άλλα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, παραμένουν σοβαρές απειλές για τη Δημόσια Υγεία, ιδιαίτερα στην Ανατολική Ευρώπη και σε ομάδες μεταναστευτικών πληθυσμών από την Κεντρική Ασία. Στο ανακοινωθέν επισημαίνεται ότι ο στόχος της εξάλειψης της μετάδοσης του AIDS από τη μητέρα στο παιδί έχει επιτευχθεί, ενώ ως προσεχείς στόχοι για τις Ευρωπαϊκές χώρες τίθενται:

1. Η επίτευξη έγκαιρης διάγνωσης και κατάλληλης θεραπείας έως το 2020 του 90% τουλάχιστον του συνόλου των οροθετικών, και
2. Η μείωση έως το 2030 κατά 90% του ποσοστού νέων οροθετικών περιπτώσεων όπως και των θανάτων που οφείλονται στο AIDS.

με πληροφορίες από iatronet.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook