Με θέμα «Επενδύοντας στην ανάπτυξη» θα πραγματοποιηθεί σήμερα, στη Νέα Υόρκη, το 16ο ετήσιο διεθνές φόρουμ της Capital Link για την Ελλάδα, με μήνυμα του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά.

Στο φόρουμ, θα συμμετάσχουν και θα μιλήσουν ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Κώστας Σκρέκας (κεντρικός ομιλητής κατά το μεσημεριανό γεύμα), ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας και ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Ασημάκης Παπαγεωργίου.

Κατά τη διάρκεια του φόρουμ, εκτός από το μαγνητοσκοπημένο μήνυμα του πρωθυπουργού, θα προβληθεί και μήνυμα του νέου αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Γιούρκι Κατάινεν. Επίσης, σύμφωνα με το πρόγραμμα, θα μιλήσουν ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) της αποστολής στην Ελλάδα, Ρίσι Γκογιάλ (σε διαδικτυακή σύνδεση από την Ουάσιγκτον), ο πρέσβης της Ελλάδας στις ΗΠΑ, Χρίστος Παναγόπουλος, ο διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ), Πασχάλης Μπουχώρης, ο πρόεδρος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, Χρήστος Σκλαβούνης, ο διευθύνων σύμβουλος του Enterprise Greece S.A., Στέφανος Ησαΐας και Αμερικανοί θεσμικοί επενδυτές, στελέχη επενδυτικών και εμπορικών τραπεζών, αναλυτές, διαχειριστές χαρτοφυλακίων, οικονομικοί σύμβουλοι, χρηματιστές και εκπρόσωποι εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.

Ο Νικόλαος Μπορνόζης, πρόεδρος της Capital Link, αναφέρθηκε στην «εμφανή βελτίωση» της στάσης των διεθνών επενδυτών για την Ελλάδα. «Σημαντικοί οίκοι έχουν ήδη επενδύσει σε διάφορους τομείς» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, προσθέτοντας ότι «και πολλοί άλλοι είναι σε φάση ανάλυσης και διερεύνησης για την υλοποίηση επενδύσεων δεδομένου ότι η Ελλάδα έχει να επιδείξει σημαντικά επιτεύγματα στο χώρο της οικονομίας. Εκείνο το οποίο ζητούν οι επενδυτές παντού στον κόσμο είναι ένα σαφές και σταθερό επενδυτικό πλαίσιο και πολιτική σταθερότητα που επιτρέπει την υλοποίηση των επενδύσεων».

Ο κ. Μπορνόζης επεσήμανε ότι «η πολιτική αβεβαιότητα που επικρατεί σήμερα τείνει να θέσει σε κίνδυνο τα οικονομικά επιτεύγματα και να αποθαρρύνει ή να επιβραδύνει τη ροή των επενδύσεων. Οι επενδύσεις είναι σημαντικός μοχλός για την ανάπτυξη και για ένα καλύτερο αύριο για την ελληνική κοινωνία. Υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός μεταξύ πολλών χωρών για την προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων και κατά συνέπεια η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, την προσπάθεια βελτίωσης της οικονομίας και της ανταγωνιστικότητας και να προσφέρει στους επενδυτές ένα φιλικό και προβλέψιμο επενδυτικό περιβάλλον».

Το επενδυτικό φόρουμ θα διοργανωθεί και φέτος στο Μετροπόλιταν Κλαμπ του Μανχάταν από την Capital Link, σε συνεργασία με το NYSE Euronext, με μεγάλες διεθνείς τράπεζες και οργανισμούς και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας,

Στο πλαίσιο του φόρουμ και κατά τη διάρκεια αποψινής εκδήλωσης, θα απονεμηθεί βραβείο (2014 Capital Link Leadership Award) στον ομογενή επιχειρηματία, Γιώργο Λογοθέτη, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του Ομίλου Libra, «για τις πολυάριθμες εκπαιδευτικές και φιλανθρωπικές του πρωτοβουλίες σε παγκόσμιο επίπεδο, συμπεριλαμβανομένου του "Libra Internship Program" και του Ελληνικού Βραβείου Επιχειρηματικότητας (Hellenic Entrepreneurship Award)», όπως επισημαίνεται από τους διοργανωτές. Ο κ. Μπορνόζης σημείωσε τη «σημαντική και πολύπλευρη συμβολή του Γιώργου Λογοθέτη, όχι μόνο στη σύσφιξη των επιχειρηματικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, αλλά και στην αναβάθμιση της εικόνας της Ελλάδας ως επενδυτικός προορισμός μεταξύ των διεθνών επιχειρηματικών κύκλων. Έδωσε το παράδειγμα προς μίμηση» όπως είπε «επενδύοντας στην Ελλάδα και ηγούμενος ενός ομίλου με παγκόσμια δραστηριότητα και αναγνώριση. Παράλληλα, ο όμιλος του ενθαρρύνει την επιχειρηματικότητα, δίνει ευκαιρίες εργασίας και επιμόρφωσης σε νέους και έχει σημαντική φιλανθρωπική δραστηριότητα».

Όπως κάθε χρόνο, το συνέδριο θα δώσει την ευκαιρία σε ξένους επενδυτές να κάνουν επαφές μέσω περισσότερων από 150 one-to-one συναντήσεων με εκπροσώπους εισηγμένων και μη εταιρειών, καθώς και με τα μέλη της ελληνικής κυβερνητικής αντιπροσωπείας.

Επίσης, στο πλαίσιο του 16ου ετήσιου επενδυτικού φόρουμ για την Ελλάδα, το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, σε συνεργασία με την Capital Link, θα διοργανώσει αύριο ειδική εκδήλωση, με τίτλο: «Ημέρα Ελλάδας στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης». Έπειτα από επίσημη δεξίωση προς τιμήν της ελληνικής αποστολής, των εταιρειών ελληνικών συμφερόντων που είναι εισηγμένες στο NYSE Euronext και των εταιρειών που θα συμμετάσχουν στο φόρουμ, ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, πλαισιωμένος από τους υπουργούς κ.κ. Σταϊκούρα και Παπαγεωργίου, θα χτυπήσει το καμπανάκι της λήξης των εργασιών του Χρηματιστήριου της Νέας Υόρκης.

protothema.gr