Ο απολογισμός από την επιδημία που συνδέεται με το βακτηρίδιο E.coli έχει φτάσει πλέον τους 22 νεκρούς στην Ευρώπη, από τους οποίους οι 21 στη Γερμανία, σύμφωνα με τους τελευταίους υπολογισμούς που δημοσίευσε σήμερα το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Πρόληψη και τον Ελεγχο των Ασθενειών (ECDC) με έδρα τη Στοκχόλμη.

Συνολικά στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν καταγραφεί 1.605 περιπτώσεις μόλυνσης από το βακτηρίδιο E.coli 0104 (EHEC), ενώ ακόμη 658 άνθρωποι παρουσιάζουν το Ουραιμικό Αιμολυτικό Σύνδρομο (ΟΑΣ), διευκρινίζει το ECDC.

Η μεγάλη πλειοψηφία των κρουσμάτων παρατηρείται στη Γερμανία, εστία της μόλυνσης, με 1.536 κρούσματα E.coli και 627 ΟΑΣ.

Σε σχέση με τον χθεσινό απολογισμό του, το ECDC μετρά σήμερα 328 νέα κρούσματα E.coli και 107 Ουραιμικού Αιμολυτικού Συνδρόμου. Τέσσερα νέα κρούσματα E.coli καταγράφηκαν επίσης στη Βρετανία και τη Δανία.

Μία διαφορετική εξήγηση

Φυτεμένοι σπόροι, κυρίως αγριοκύμινου, ή παπαρούνας, στη μορφή «σαλατών που καταναλώθηκαν στο βόρειο τομέα της Γερμανίας μπορεί να ευθύνονται για την επιδημία από το βακτήριο Ε.coli», ανακοίνωσε σήμερα το τοπικό υπουργείο Γεωργίας στο Αμβούργο.

Πάντως, ο υπουργός Γκερτ Λίντεμαν τόνισε στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου ότι, «ακόμα το υπουργείο δεν έχει στη διάθεσή του την οριστική απόδειξη» για τον ισχυρισμό του αυτόν.

«Συνιστούμε, όμως, στους καταναλωτές, στη βάση ισχυρών ενδείξεων, να μη καταναλώνουν τέτοιους σπόρους», πρόσθεσε ο Λίντεμαν. Διευκρίνισε ότι «αύριο Δευτέρα θα προκύψουν τα πλήρη αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων», που ο ίδιος έδωσε εντολή να γίνουν, «με σπόρους από ένα αγρόκτημα στο Uelzen».

Το αγρόκτημα αυτό εξάγει τους σπόρους αγριοκύμινου και παπαρούνας, γιά παρασκευή σαλάτας, σε κράτη μέλη της ΕΕ και την Απω Ανατολή, πρόσθεσε ο τοπικός υπουργός Γεωργίας στο Αμβούργο χωρίς, όμως, να κατονομάσει συγκεκριμένα κράτη.

ΑΠΕ-ΜΠΕ