Ιδιαίτερα κρίσιμο για τη οικονομία αναμένεται το πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου. Οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα διεξάγονται με ιδιαίτερες δυσκολίες και όλα θα κριθούν πλέον στην παράταση. Βέβαια η κοινή γνώμη έχει συνηθίσει το παιχνίδι των δύσκολων διαπραγματεύσεων με την τρόικα, όπου στο ξεκίνημα τους η ελληνική κυβέρνηση είναι πάντοτε διεκδικητική και μαχητική, με πληθώρα κόκκινων γραμμών, κάπου στην πορεία καταλήγει να παρακαλάει την τρόικα να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, και στο τέλος θεωρείται μεγάλη επιτυχία η πλήρης αποδοχή των απαιτήσεων της τρόικας.

Αυτό είναι δυστυχώς το έργο που παρακολουθούμε κάθε φορά και γιατί να πιστέψουμε ότι τώρα εκτυλίσσεται κάτι διαφορετικό. Το καινούριο στοιχείο τούτη τη φορά είναι ότι βρισκόμαστε ενόψει προεκλογικής περιόδου και πιθανής ανατροπής του εγχώριου πολιτικού σκηνικού. Ενόψει των πολιτικών εξελίξεων λοιπόν, οι δανειστές μας προσπαθούν να κατοχυρώσουν με κάθε τρόπο τα συμφέροντα τους. Δεν μπορεί να εξηγηθεί αλλιώς η αδιαλλαξία που δείχνουν απέναντι στην σημερινή κυβέρνηση, η οποία αποτέλεσε τον πιο αξιόπιστο συνομιλητή τους τα τελευταία χρόνια.

Οι δανειστές μας αποφεύγοντας την ευθεία παρέμβαση στα πολιτικά τεκταινόμενα της χώρας μας, κάτι που πράττουν πολύ ορθά καθώς κάθε τι διαφορετικό θα αποτελούσε ωμή παρέμβαση στην ελεύθερη βούληση του εκλογικού σώματος, προσπαθούν να δέσουν οριστικά την όποια μελλοντική κυβέρνηση στο άρμα των μνημονιακών δεσμεύσεων. Και δυστυχώς διαθέτουν αρκετά μέσα για να το πράξουν.

Έστω και την ύστατη αυτή στιγμή, κυβέρνηση και αντιπολίτευση πρέπει να συνεννοηθούν επιτέλους με γνώμονα το συμφέρον της χώρας και όχι την κατάληψη της εξουσίας. Ανοίγεται μπροστά μας τους επόμενους μήνες μία μοναδική ευκαιρία. Η ευκαιρία αυτή ονομάζεται ποσοτική χαλάρωση στην ευρωζώνη, με επαναγορά κρατικών ομολόγων. Είναι ίσως η τελευταία μας ευκαιρία για μείωση του κόστους δανεισμού και επανέξοδο στις αγορές. Ο Μάριο Ντράγκι έχει βάλλει ως προαπαιτούμενο για να αγοράσει και ελληνικά κρατικά ομόλογα τον όρο η χώρα μας να βρίσκεται κάτω από πρόγραμμα ελέγχου. Υποτιμητικό αλλά όχι παράλογο δεδομένων αυτών που έχουν συμβεί και συνεχίζουν να συμβαίνουν.

Ο κ. Ντράγκι δεν θα αγοράσει τα ελληνικά ομόλογα επειδή είναι φιλέλληνας, θα το πράξει επειδή πρέπει να διατηρήσει την ίση μεταχείριση ανάμεσα στα μέλη της ευρωζώνης και προφανώς θα πρέπει έχει διασφαλισμένη την αξιοπιστία των χρεογράφων που θα αγοράσει. Τα ελληνικά ομόλογα που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή στις αγορές (μετά το PSI) δεν υπερβαίνουν τα 35 δις ευρώ. Σε ένα πρόγραμμα εξαγοράς ομολόγων συνολικού ύψους 700δις, το όποιο ποσοστό διοχετευθεί σε ελληνικά ομόλογα θα απογειώσει τις τιμές τους και θα συμπιέσει σημαντικά το κόστος δανεισμού.

Ας μην χαθεί η ευκαιρία αυτή στον βωμό των πολιτικών σκοπιμοτήτων. Ίσως να είναι η τελευταία ευκαιρία με τον λιγότερο πόνο για την κοινωνία.

Μηνάς Παπαδάκης

Πιστοποιημένος Επενδυτικός Σύμβουλος


Συνδεδεμένος Αντιπρόσωπος της Eurobank Equities

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook