«Κάθοδος» στο μαγευτικό σε φυσικό κάλλος φαράγγι του Βενεράτου δήμου Ηρακλείου θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 11 Ιουνίου 2011 με στόχο την αποκατάσταση της οικολογικής ισορροπίας στον υγροβιότοπο και την ανάδειξη του.


Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του εορτασμού της παγκόσμιας ημέρας Περιβάλλοντος,   μετά από πρόταση του πολιτιστικού συλλόγου Βενεράτου και με τη συμμετοχή των τοπικών συμβουλίων Βενεράτου, Αυγενικής, Σίβα, Κερασίων και όλων των τοπικών συλλόγων (πολιτιστικών, Γυναικών, Γονέων και Κηδεμόνων μαθητών δημοτικού και γυμνασίου). Δυναμική αναμένεται να είναι η συμμετοχή των Minoistas,  η παρουσία μελών του Τμήματος Κρήτης της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας και εκπροσώπων συλλόγων από διάφορες περιοχές της Κρήτης.

Σημαντική είναι η συμβολή στη διοργάνωση  καθηγητών και σπουδαστών του τμήματος Κοινωνικής Εργασίας – Εργαστήριο Τοπικής Ανάπτυξης ΤΕΙ Κρήτης.

  

Το φαράγγι του Βενεράτου το οποίο διασχίζεται από τον ποταμό Απόλλωνα, ήταν κάποτε ένας πανέμορφος υγροβιότοπος με σπάνια χλωρίδα και πλούσια πανίδα. Σήμερα όμως ο υγροβιότοπος έχει χάσει την οικολογική ισορροπία του από τα βοθρολύματα των γύρω χωριών τα οποία επί χρόνια καταλήγουν στο φαράγγι!


Παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει μέχρι τώρα, το φαράγγι εξακολουθεί να δέχεται τα λύματα αυτά που δημιουργούν  μια εικόνα αποκρουστική αλλά και συνθήκες οι οποίες μπορεί να καταστούν επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία. Ζητάμε λοιπόν να κατασκευαστεί και να λειτουργήσει σύγχρονη εγκατάσταση βιολογικού καθαρισμού των λυμάτων, πράγμα που θα συμβάλει στην αποκατάσταση της χλωρίδας και της πανίδας στον πανέμορφο υγροβιότοπο. Επίσης, το φαράγγι να καταστεί επισκέψιμο (με εξαιρετικά προσεγμένες παρεμβάσεις που δεν θα αλλοιώνουν αλλά θα αναδεικνύουν τη φυσιογνωμία του)  από όσους ενδιαφέρονται να περάσουν όμορφες ώρες μέσα στη φύση. 

  

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 11 Ιουνίου έχει ως εξής:

-Συνάντηση στις 10 π.μ. στην είσοδο του χωριού Βενεράτο (Υπάρχει παράκαμψη για το Βενεράτο στην εθνική οδό Ηράκλειο – Μοίρες, σε απόσταση περίπου 15 χιλιομέτρων από τον Εσταυρωμένο,,10-15 λεπτά με το αυτοκίνητο)

-Αναχώρηση από την είσοδο του Βενεράτου στις 10.30 πμ

-Άφιξη στον Άγιο Φανούριο που βρίσκεται στο φαράγγι στις 10.45 π.μ.

-Στον Άγιο Φανούριο υπάρχει χώρος και σκιά για όσους θέλουν να χαρούν τη φύση και να δουν ένα σημείο του φαραγγιού

-Σύντομες ομιλίες εκπροσώπων φορέων και παρουσίαση από γέροντες της περιοχής πώς ήταν το φαράγγι κατά το παρελθόν

-Όσοι το επιθυμούν μπορούν να προχωρήσουν μέσα στο φαράγγι. Θα χρειαστούν  απαραιτήτως μπότες ή γαλότσες, γάντια,  προστατευτικά κράνη εργασίας ή ποδηλάτου (για την πρόληψη τυχόν ατυχήματος από πτώση πέτρας)

-Συμβολικός καθαρισμός του φαραγγιού από στερεά απορρίμματα

-Θα ακολουθήσουν ώρες χαλάρωσης, κουβέντας, μουσικής και φαγητού στον Άγιο Φανούριο