Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα εξήρε την πολιτική της σημερινής κυβέρνησης της Γερμανίας στο πεδίο του περιβάλλοντος και την επιτυχία της στην τιθάσευση της ανεργίας σε μια συνέντευξή του που δημοσιοποιήθηκε την Κυριακή, πριν από την προγραμματισμένη επίσκεψη της καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ στην Ουάσινγκτον.

Σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Der Tagesspiegel, ο Ομπάμα είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να πάρουν μαθήματα από τη Γερμανία σε ό,τι αφορά τη σύνδεση της περιβαλλοντικής με την οικονομική πολιτική.

«Η δέσμευση της Γερμανίας στο περιβάλλον είναι αξιοθαύμαστη, και υπάρχουν πράγματα που μπορούμε να μάθουμε από το Βερολίνο για το πώς το να γίνουμε πιο ‘πράσινοι’ μπορεί πραγματικά να προωθήσει την οικονομική ανάπτυξη», δήλωσε, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Η Ουάσινγκτον και η Ευρώπη δε συμφωνούν πάντοτε για το βέλτιστο τρόπο να ενισχυθεί η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη, καθώς πολλές χώρες διεθνώς αντιμετωπίζουν ύφεση και οικονομική κρίση. Η Μέρκελ καλεί να επιβληθεί δημοσιονομική πολιτική αυστηρής λιτότητας• ο Ομπάμα είναι υπέρμαχος της ενίσχυσης της οικονομικής δραστηριότητας από το κράτος.

Ο Ομπάμα αναφέρθηκε στις διαφορές αυτές ενώ παράλληλα εξήρε τα αποτελέσματα που έχει επιτύχει η Γερμανία.

«Όλοι εργαζόμαστε για να βρούμε την κατάλληλη ισορροπία ανάμεσα στο να παράσχουμε την υποστήριξη που χρειάζεται η οικονομία για να υπάρξει μια ισχυρή ανάκαμψη και στο να κάνουμε τα βήματα που απαιτούνται για να διασφαλίσουμε την μακροπρόθεσμη δημοσιονομική βιωσιμότητα», είπε.

«Η Γερμανία έχει κάνει σπουδαία δουλειά στον τομέα της απασχόλησης, κι αντιλαμβάνομαι ότι σήμερα περισσότεροι Γερμανοί εργάζονται από οποτεδήποτε άλλοτε στην ιστορία της ενωμένης Γερμανίας» .

Η ανεργία στη Γερμανία έπεσε τον Μάιο για τέταρτο συναπτό μήνα, φθάνοντας το χαμηλότερό της επίπεδο μετά από την ενοποίηση, πριν από δύο δεκαετίες. Το προσαρμοσμένο ποσοστό ανεργίας έπεσε στο 7,0%, από 7,1% έναν μήνα νωρίτερα.

Τα στοιχεία αυτά έρχονται σε ευθεία αντίθεση με τα δεδομένα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι εργοδότες στις ΗΠΑ τον Μάιο προσέλαβαν τον μικρότερο αριθμό εργαζόμενων τους τελευταίους οκτώ μήνες και η ανεργία στη χώρα ανέβηκε στο 9,1% από 9,0% τον Απρίλιο.

Ο Λευκός Οίκος βρίσκεται σε συνομιλίες με τους Ρεπουμπλικάνους και τους Δημοκρατικούς στο Κογκρέσο σχετικά με ένα σχέδιο μακροπρόθεσμης μείωσης του ελλείμματος. Οι διαθέσεις για περαιτέρω πακέτα ενίσχυσης της οικονομίας έχουν ατονήσει.

«Οι βασικοί μας στόχοι είναι οι ίδιοι – συμφωνούμε όσον αφορά την ανάγκη να διασφαλίσουμε ότι οι αγορές λειτουργούν καλά, και ότι τόσο η Γερμανία όσο και οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να βρίσκονται στο κέντρο των προσπαθειών για να διασφαλιστεί ότι η παγκόσμια ανάπτυξη είναι βιώσιμη και ισορροπημένη», υποστήριξε ο Ομπάμα.

«Η Γερμανία, όπως και πολλές άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, χρειάστηκε να κάνει ορισμένες σκληρές επιλογές σε όρους δαπανών και περικοπών στον προϋπολογισμό, και αυτό είναι κάτι που το αντιμετωπίζουμε κι εμείς εδώ».

Ο Ομπάμα πρόκειται να απονείμει στην Μέρκελ το «Μετάλλιο της Ελευθερίας» – την υψηλότερη τιμή που οι αρχές των ΗΠΑ επιδαψιλεύουν σε πολίτη – στην διάρκεια της επίσκεψής της στην Ουάσινγκτον αύριο Τρίτη. Ο Ομπάμα είπε ότι η Γερμανίδα καγκελάριος «ενσαρκώνει την υπόσχεση της ελευθερίας και τις ευκαιρίες της δημοκρατίας».

 ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook