Στην Ισπανία, χιλιάδες «Αγανακτισμένοι», που αποτελούν μία εστία κοινωνικής σύγκρουσης χωρίς προηγούμενο, παρέμειναν και χθες στην πλατεία της Μαδρίτης, Puerta Del Sol.

Αν και δεν διαγράφεται ένα κλίμα συναίνεσης ως προς το τι θα απογίνουν οι εκατοντάδες σκηνές πάνω στην πλατεία και το πώς θα αντιμετωπιστούν με διάρκεια τα προβλήματα από την άποψη της υγιεινής και της ασφάλειας, εντούτοις ο εκπρόσωπος των «Αγανακτισμένων», Πάκο Άντρες, δηλώνει σήμερα ότι «το κίνημα θα συνεχίσει, οπωσδήποτε και τις επόμενες βδομάδες να δίνει το \’\’παρών\’\’, παρά τις επιμέρους διαφωνίες μεταξύ των διαφορετικών ιδεολογικών ρευμάτων στο εσωτερικό του. Οι σκηνές μας είναι ένα σύμβολο. Αν όλες εξαφανιστούν, τότε τελειώσαμε».

Πάντως, η «Επιτροπή για τις Τέχνες» έλυσε, χθες, τη μεγάλη σκηνή της κι άφησε στην πλατεία Πουέρτα ντελ Σολ μόνον ένα ατελιέ ζωγραφικής, όπου δεσπόζει μία σύνθεση έξι μεγάλων ξύλινων πανό, στο σχήμα του εξαγώνου, πάνω στα οποία μπορεί να ζωγραφίσουν όσοι απ τους «Αγανακτισμένους» το επιθυμούν.

Οι «Αγανακτισμένοι», που έκαναν την πρώτη δημόσια εμφάνιση την 15η Μαΐου, διαμαρτύρονται για το πολύ υψηλό ποσοστό ανέργων –21,29% του \’\’ενεργού\’\’ πληθυσμού– για τις πολλαπλές αβεβαιότητες, διαθέτουν δε την ψυχική συμπαράσταση του 66% του ισπανικού πληθυσμού (έναντι 21% που διαφωνεί με τις πρακτικές τους), όπως προκύπτει από δημοσκόπηση της εφημερίδας «El Pais» στο σημερινό φύλλο της.

Μάλιστα, το  81% των ερωτηθέντων απαντά ότι «οι Αγανακτισμένοι έχουν δίκιο». Συνολικά, μέχρι σήμερα, έχουν στηθεί καταυλισμοί από σκηνές σε 56 μεγάλες πλατείες, σε όλη την Ισπανία.

Αναμένεται το κίνημα των «Αγανακτισμένων» να κινηθεί ακόμα πιο δραστήρια την 11η Ιουνίου, οπότε αναλαμβάνουν επίσημα καθήκοντα οι πρόσφατα εκλεγμένοι τοπικοί άρχοντες. Συγκεκριμένα, για την ημέρα εκείνη σχεδιάζεται πέντε καραβάνια «Αγανακτισμένων», από διάφορα μέρη της Ισπανίας, να συγκλίνουν στην πρωτεύουσα Μαδρίτη.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook