Συναγερμός έχει σημάνει με σπείρα επικίνδυνων χάκερ που «παγιδεύουν» και πουλάνε προστασία σε χρήστες του Ίντερνετ!

Συγκεκριμένα, έχουν φτιάξει ένα νέο ιό που ονομάζεται «Crypto-Wall» ο οποίος κλειδώνει ψηφιακά αρχεία και δεδομένα στους υπολογιστές (word, excel, pdf, jpg). Στη συνέχεια ζητούν «λύτρα» συνήθως από 1.000 έως 3.000 ευρώ για να τα ξεκλειδώσουν.

Η πρώτη καταγγελία στην ΕΛ.ΑΣ από πολίτη που έπεσε θύμα του ιού έγινε στις αρχές του περασμένου Οκτωβρίου. Έκτοτε, οι χάκερ έχουν «παγιδέψει» δεκάδες ηλεκτρονικούς υπολογιστές με τις Αρχές να αναζητούν τους δράστες σε όλους τον κόσμο.

Το κακόβουλο λογισμικό που εμφανίστηκε πρόσφατα και στην Ελλάδα εξαπλώνεται κυρίως μέσω e-mail και μέσω «ροζ» ιστοσελίδων.

Θύμα του «Crypto-Wall» έπεσε ένας ακαδημαϊκός από την Αθήνα, ο οποίος διαπίστωσε ότι δεν μπορεί να ανοίξει κανένα αρχείο στον υπολογιστή του. Μέχρι που του εμφανίστηκε ένα μήνυμα που έγραφε ότι αν ήθελε να ξαναδεί τα αρχεία του πρέπει να πληρώσει.

Τις περισσότερες φορές οι δράστες, των οποίων η έδρα είναι πιθανότατα χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, ζητούν την καταβολή των «λύτρων» να γίνει μέσω bit-coins (ηλεκτρονικό νόμισμα).

Σύμφωνα με πληροφορίες, ζητούν πέντε bitcoins (ένα bitcoin αναλογεί σε 600 ευρώ).

Ελεύθερος Τύπος

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook