Η πτώση των τιμών του πετρελαίου είναι «καλή είδηση» για την παγκόσμια οικονομία, δήλωσε τη Δευτέρα η εκτελεστική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ.

Οι τιμές του αργού πετρελαίου έχουν μειωθεί δραματικά καθώς η αξία τους έχει χάσει περίπου το 30% από τον περασμένο Ιούνιο και επί του παρόντος η τιμή του βαρελιού βρίσκεται χαμηλότερα από τα 70 δολάρια.

«Θα υπάρξουν νικητές και ηττημένοι, αλλά σε καθαρή βάση, είναι καλή είδηση για την παγκόσμια οικονομία», δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης στρογγυλής τραπέζης στην Ουάσιγκτον. Η επικεφαλής του ΔΝΤ θεωρεί ότι η «κατάρρευση» της τιμής θα ωφελήσει τις μεγάλες οικονομίες του κόσμου και θα φέρει την ανάπτυξη στον πλανήτη.

«Όταν έχεις μια μείωση κατά 30%, αυτό θα πρέπει να οδηγήσει ανάπτυξη 0,8% στις περισσότερες προηγμένες οικονομίες που είναι εισαγωγείς πετρελαίου» σημείωσε η Κριστίν Λαγκάρντ

Πάντως, χθες το συμβόλαιο του αργού πετρελαίου παραδόσεως Ιανουαρίου κέρδισε 2,85 δολάρια ή 4,3% τερματίζοντας τις συναλλαγές στα 69 δολάρια το βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Αυτή ήταν η μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδος από τον Αύγουστο του 2012, τερματίζοντας ένα αρνητικό σερί τεσσάρων.

Το πετρέλαιο τύπου Μπρέντ κέρδισε 2,39 δολάρια το βαρέλι ή 3,4% κλείνοντας στα 72,54 δολάρια το βαρέλι. Αυτή ήταν η μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδος από τον Οκτώβριο του 2012, με τα κέρδη να τερματίζουν ένα αρνητικό σερί πέντε διαδοχικών συνεδριάσεων.

in.gr