Αυξήσεις και έμμεσων φόρων έχει το… μενού των νέων μέτρων του 2011, με την κυβέρνηση να ρίχνει, όμως, στο τραπέζι και το ενδεχόμενο μείωσης των συντελεστών ΦΠΑ. Από 1ης Ιουλίου θα αυξηθεί ο φόρος στο φυσικό αέριο, στα τσιγάρα και πιθανότατα στα αναψυκτικά. Από 1ης Σεπτεμβρίου θα μεταταγούν στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ 23% οι υπηρεσίες εστίασης και παράλληλα το υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζεται να προχωρήσει σε μείωση τόσο του υψηλού όσο και του χαμηλού συντελεστή ακόμη και κατά 3 μονάδες.

Πιο αναλυτικά, προβλέπεται μετάταξη των υπηρεσιών που προσφέρουν εστιατόρια, καφενεία, κέντρα διασκέδασης, ζαχαροπλαστεία κ.τ.λ. από τον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 13% στον υψηλό 23% από τον προσεχή Σεπτέμβριο. Τον ίδιο μήνα αναμένεται να ενεργοποιηθεί το σχέδιο για τη μείωση των συντελεστών ΦΠΑ, με το σχέδιο του υπουργείου να προβλέπει:

  • Τη μείωση του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ από 23% στο 20% που θα φέρει μειώσεις τιμών σε πλήθος προϊόντων και υπηρεσιών όπως καύσιμα, ένδυση, υπόδηση, αυτοκίνητα, οινοπνευματώδη ποτά, έπιπλα, είδη οικιακής χρήσης, ηλεκτρικές κ.ά.
  • Τη μείωση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ από 13% σήμερα στο 10%. Στον χαμηλό συντελεστή θα παραμείνουν τα είδη διατροφής (γαλακτοκομικά, δημητριακά, ζυμαρικά, φρούτα, λαχανικά, κρέατα, ψάρια), τα τιμολόγια ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, το φυσικό αέριο και τα εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς.
  • Επίσης από 1ης Ιουλίου το οικονομικό επιτελείο προχωρεί σε:
  • Επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο φυσικό αέριο και σε αναψυκτικά, χυμούς και εμφιαλωμένο νερό, αν και στο υπουργείο Οικονομικών υπάρχει η σκέψη να μην επιβληθεί από φέτος ο ΕΦΚ στα αναψυκτικά.
  • Αλλαγή στη φορολογία των τσιγάρων, με στόχο τη μείωση της «ψαλίδας» των τιμών μεταξύ ακριβών και φτηνών.
  • «Μαχαίρι» στις φοροαπαλλαγές, οι οποίες θα χορηγούνται με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

imerisia.gr

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook