Με στόχο να βρεθεί τρόπος για να ξεπεραστεί το πρόβλημα που προέκυψε για τα νωπά οπωρολαχανικά απο την επιδημία σε Ευρωπαικές χώρες απο το βακτήριο E-coli, συγκαλείται σύσκεψη στα γραφεία της Περιφέρειας Κρήτης.

Το θέμα δεν είναι να εξακριβωθεί το ότι τα Κρητικά λαχανικά είναι απολύτως ασφαλή, γιατί αυτό είναι εξακριβωμένο, αλλά το πως θα προωθηθεί στο εμπόριο αυτή η βεβαιότητα και η πιστοποίηση, έτσι ώστε οι όποιες επιφυλάξεις των καταναλωτών ή οι απαγορεύσεις (π.χ. απο την Ρωσία) δεν θα έχουν επιπτώσεις στην Κρητική παραγωγή.

Στο μεταξύ, η ρωσική κυβέρνηση ανακοίνωσε μετά την απαγόρευσης εισαγωγής λαχανικών από την Ε.Ε. και την απαγόρευση εισαγωγής φράουλας, μέχρι να διαπιστωθεί η προέλευση της επιδημίας από το βακτήριο E-coli (EHEC). Από παράγοντες της αγοράς εκφράζονται φόβοι ότι το μέτρο μπορεί ενδεχομένως να επεκταθεί και για τα υπόλοιπα φρούτα (Ροδάκινα, Νεκταρίνια, Κεράσια, Μήλα, Βερίκοκα και Επιτραπέζια Σταφύλια). 

Οι Έλληνες εξαγωγείς απευθύνουν έκκληση προς την Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προβεί στις απαραίτητες παραστάσεις διαμαρτυρίας προς τις Ρωσικές Αρχές. Επίσης ζητούν τη λήψη μέτρων από την Ε.Ε. για αποζημίωση των παραγωγών και εμπόρων φρούτων και λαχανικών, τόσο για την υποκατανάλωση και κατάρρευση των τιμών των λαχανικών, που προκλήθηκε από τον πανικό του λανθασμένου συναγερμού για υπαιτιότητα των αγγουριών για το βακτήριο, όσο και για την απαγόρευση των εισαγωγών που επιβλήθηκε από τους Ρώσους. 

Ο κ. Γ. Πολυχρονάκης, ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT – HELLAS, σχετικά με την συγκεκριμένη απόφαση δήλωσε τα εξής:

«Δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν οι εικασίες και η Ρωσία επεξέτεινε από τις 4/6/2011, την απαγόρευση εισαγωγής και για τις φράουλες της ΕΕ, πέραν της απαγόρευσης λαχανικών, μέχρι να διαπιστωθεί η προέλευση της επιδημίας από το βακτήριο E-coli (EHEC) μολονότι έχει ήδη ανακληθεί από την ΕΕ η προειδοποίηση για τα αγγούρια.

Φορτία με φράουλες τις Χώρας μας βρέθηκαν και βρίσκονται καθ οδό προς την Ρωσία και οι Έλληνες εξαγωγείς θα υποστούν μεγάλες ζημιές από την απαγόρευση αυτή. Ζημιές επίσης θα υποστούν και οι Έλληνες παραγωγοί για την παραγωγή τους που βρίσκεται αδιάθετη. Απευθύνουμε έκκληση προς την Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προβεί στις απαραίτητες παραστάσεις διαμαρτυρίας τους προς τις Ρωσικές Αρχές. 

Ζητείται η λήψη μέτρων από την Ε.Ε. αποζημίωσης των ζημιωθέντων και ζημιούμενων παραγωγών και εμπόρων φρούτων και λαχανικών, τόσο για την υποκατανάλωση και κατάρρευση των τιμών των λαχανικών, που προκλήθηκε από τον πανικό του λανθασμένου συναγερμού για υπαιτιότητα των αγγουριών για το βακτήριο, αλλά όσο και για την απαγορεύσεις των Ρώσων . 

Τέλος, καλείται η Επιτροπή να προκηρύξει μια διαφημιστική εκστρατεία-καμπάνια για τις ιδιότητες των φρούτων και λαχανικών και την διαβεβαίωση ότι είναι ασφαλή τηρουμένων λεπτομερώς των κανόνων ορθής γεωργικής πρακτικής και των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας τους προς προστασία των καταναλωτών, προκειμένου να «καθαρίσει», στο μέτρο του δυνατού, την εικόνα μιας ολόκληρης παραγωγικής ομάδας της οικονομικής δραστηριότητας στα Κράτη Μέλη, η οποία είναι σοβαρά τραυματισμένη από μια εντελώς άδικη και απαράδεκτη κατασυκοφάντησή της. 

Επαναλαμβάνουμε ότι επιβάλλεται να προστατευθεί η καλή φήμη των προϊόντων μας το συντομότερο δυνατό και το ΥΠΑΑΤ πρέπει επειγόντως να ανακοινώσει τα αποτελέσματα των αναλύσεων για το βακτήριο E-coli (EHEC) για τα ελληνικά φρούτα και λαχανικά και να διαβεβαιώσει τους καταναλωτές-πελάτες των προϊόντων μας περί της καθαρότητας τους τόσο σε υπολείμματα φυτοφαρμάκων αλλά όσο και του συγκεκριμένου βακτηρίου».