Νέο ντοκιμαντέρ που προβλήθηκε από τη γαλλική τηλεόραση υποστηρίζει ότι υπάρχουν επαρκή στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η Coco Chanel, η «ιέρεια της μόδας», υπήρξε κατάσκοπος των Ναζί κατά τη διάρκεια του B’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Το ντοκιμαντέρ τιτλοφορείται «Η σκιά της αμφιβολίας» και προβλήθηκε από το France 3.

Σε αυτό, ο ιστορικός Franck Ferrand αναφέρει ότι ντοκουμέντα που βρίσκονται κλειδωμένα στο γαλλικό υπουργείο Άμυνας από τον Β’ Π.Π., αποδεικνύουν ότι η Chanel δούλευε για λογαριασμό των γερμανικών στρατιωτικών μυστικών υπηρεσιών.

Οι ερωτικοί δεσμοί που είχε συνάψει κατά καιρούς με Γερμανούς αξιωματούχους εκείνης της εποχής, συμπεριλαμβανομένου του αξιωματικού της Γκεστάπο Baron Hans Gunther von Dincklage, είναι γνωστοί εδώ και καιρό.

Σύμφωνα με το France 24 είναι ωστόσο η πρώτη φορά που το γαλλικό κράτος παραδέχεται ότι η Chanel έκανε ένα βήμα ακόμη, υπηρετώντας ως κατάσκοπος των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών.

Σύμφωνα με το ντοκιμαντέρ, η σχεδιάστρια μόδας ως κατάσκοπος είχε το προσωνύμιο «Westminster», μία αναφορά σε ερωτικό δεσμό που είχε συνάψει με τον Δούκα του Westminster την δεκαετία του 1920.

Επιπλέον της είχε αποδοθεί ο κωδικός αριθμός F-7124 (τέτοιοι αριθμοί χρησιμοποιούνταν από πράκτορες των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών, προκειμένου να αποφεύγεται η αναφορά των πραγματικών τους ονομάτων).

Το ίδιο ντοκιμαντέρ υποστηρίζει ότι η Chanel χρησιμοποίησε την επιρροή που είχε τότε στους κατακτητές, έτσι ώστε να μπορέσει να ανακτήσει τις επιχειρηματικές της δραστηριότητες στον χώρο των αρωμάτων.
Συγκεκριμένα ήθελε να περιέλθει εκ νέου στα χέρια της το δικαίωμα της «εκμετάλλευσης» του θρυλικού αρώματος Chanel no. 5, το οποίο κατείχαν από το 1924 τα μέλη μιας οικογένειας Εβραίων, ονόματι Wertheimer.

zougla.gr από France24

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook