Η πολυπληθέστερη διαδήλωση των τελευταίων ετών διοργανώθηκε χθες στο Κάιρο της Αιγύπτου. Η διαδήλωση είχε βασικό αίτημα την παραίτηση του επί δεκαετιών προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ.

Η αστυνομία εμφανίστηκε στην αρχή συγκρατημένη, επιτρέποντας στους διαδηλωτές να πραγματοποιήσουν πορεία -πράγμα σπάνιο για τα δεδομένα της βίαιης αιγυπτιακής καταστολής-. Ωστόσο, στη συνέχεια υπήρξαν επεισόδια ξυλοδαρμών, οι συγκρούσεις επεκτάθηκαν και οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων, ενώ χρησιμοποίησαν πυροσβεστικές αντλίες, προκειμένου να απωθήσουν το εξοργισμένο πλήθος.

Οι διαδηλωτές, που είχαν οργανωθεί μέσω Διαδικτύου, κρατούσαν πανό που έγραφαν «Η Τυνησία είναι η λύση» και «Ζιν ελ Αμπιντίν! Ποιος είναι ο επόμενος;». Η εκδίωξη του Τυνήσιου δικτάτορα Ζιν ελ Αμπιντίν μπεν Αλι από τα οργισμένα πλήθη στις 14 Ιανουαρίου, ύστερα από έναν μήνα αιματηρών διαδηλώσεων, έχει προξενήσει τριγμούς στα απολυταρχικά καθεστώτα του αραβικού κόσμου.

Στην Αλεξάνδρεια, δεκάδες διαδηλωτές αναποδογύρισαν ένα τεθωρακισμένο όχημα της αστυνομίας, έσκισαν μία φωτογραφία του 82χρονου Μουμπάρακ αλλά και μία του γιου του και φώναξαν συνθήματα, όπως «Τύραννε, παραιτήσου!».

Η «Ημέρα Οργής» μετατράπηκε σε «Ημέρα Πολέμου», μια αιματηρή μάχη που κόστισε τη ζωή σε δύο διαδηλωτές στην πόλη Σουέζ και σε έναν αστυνομκό στο Κάιρο, ο οποίος δέχτηκε πέτρα στο κεφάλι.

Ξεχειλίζει η οργή και στον Λίβανο

Την ίδια στιγμή, σφοδρές συγκρούσεις ξέσπασαν και στον Λίβανο, καθώς η σιιτική ισλαμική οργάνωση «Χεζμπολάχ» έχει καταλάβει τον πολιτικό αλλά και τον στρατιωτικό έλεγχο της χώρας, προκαλώντας την οργή των Σουνιτών.

Στη Βηρυτό εκατοντάδες άτομα, που αντιτίθενται στην εξουσία της Χεζμπολάχ, συγκρούστηκαν με ομάδες της ισλαμικής πολιτοφυλακής και της αστυνομίας και έβαλαν φωτιές σε αυτοκίνητα και ελαστικά.

Διεθνείς αναλυτές εκτιμούν ότι «η Χεζμπολάχ δεν είναι πλέον μια μικρή τρομοκρατική οργάνωση που εξαπολύει επιθέσεις με 6 – 7 ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ. Στο εξής, αποτελεί τη μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη στον αραβικό κόσμο, έχοντας στο οπλοστάσιό της πάνω από 40.000 βαλλιστικά βλήματα».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook