Ένα πολύ αξιόλογο βιβλίο παρουσιάστηκε την περασμένη Κυριακή στα Χανιά, στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου, από τον Συγγραφέα και Πολιτικό Επιστήμονα κ. Γιάννη Μήτσιο, με τίτλο «Το Στοίχημα της Αναγέννησης – Το Διεθνές Περιβάλλον, η Ευρώπη και το Μέλλον της Ελλάδας» (Εκδόσεις Διώτη Μελπομένη).

Ο κ. Μήτσιος είναι στέλεχος επιχειρήσεων στον τομέα της Εταιρικής Επικοινωνίας ενώ σπούδασε Δημοσιογραφία, Πολιτικές Επιστήμες και Διεθνείς Σχέσεις και ήδη στην συγγραφική του πορεία έχει άλλες δύο εκδόσεις, τα βιβλία «Γρεβενά Κείμενα Ευθύνης» και «Ελληνικοί και Διεθνείς Προβληματισμοί στην εποχή της παγκοσμιοποίησης».

Το βιβλίο αποτελεί μία συλλογή από άρθρα τα οποία περιγράφουν και αναλύουν την κατάσταση που βιώνει η χώρα. Μέσα από τις σελίδες του ο συγγραφέας επιδιώκει να απαντήσει, με απλό και κατανοητό τρόπο, σε καθημερινά ερωτήματα όλων μας για τις πολιτικές εξελίξεις, τις διεθνείς σχέσεις, τα εθνικά μας θέματα, την παγκοσμιοποίηση, την οικονομία, γεωπολιτικά ζητήματα αλλά και το ρόλο των θρησκειών στις διεθνείς εξελίξεις. 


ο κ. Γιάννης Μήτσιος

Ο συγγραφέας με γλώσσα απλή μας ταξιδεύει στο δαιδαλώδη κόσμο των διεθνών σχέσεων με μια καθαρή και ελληνική ματιά στα γεγονότα.

Ιδιαίτερα για την παρούσα κατάσταση ο Γιάννης Μήτσιος, αναλύει την Ελλάδα του σήμερα, τους οικονομικούς δείκτες, την εσωτερική κατάσταση της κοινωνίας, φωτίζει τις αιτίες που φτάσαμε έως εδώ, υποστηρίζει ότι η Ελλάδα δεν είναι φτωχή χώρα και κάνει προτάσεις για την αναγέννησή της.

Στο παρακάτω βίντεο μπορείτε να δείτε ένα μεγάλο μέρος από την ομιλία του κ. Μήτσιου.Ένα επίσης ουσιαστικό σημείο της εκδήλωσης ήταν και ο σχολιασμός απο το πάνελ των ομιλητών, όπου η επιλογή τους έγινε με γνώμονα να αναλυθούν τρείς από τους βασικούς άξονες της θεματολογίας της έκδοσης.Την παρουσίαση του βιβλίου από την πλευρά της Πολιτικής ανέλαβε ο Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Δημοσιογραφίας του Α.Π.Θ. κ. Αντώνης Σκαμνάκης, όπου περιέγραψε μερικά από τα σημεία που μπορεί να δει ο αναγνώστης του, αλλά βέβαια πρόσθεσε και την δική του πινελιά με τον σχολιασμό του στα θέματα που αναφέρονται.


Στην συνέχεια τον λόγο πήρε ο κ. Κωνσταντίνος Ζορμπάς, Γενικός Διευθυντής της Ορθόδοξου Ακαδημίας Κρήτης, όπου ο τομέας της θρησκείας, ως ένας χώρος που γνωρίζει αρκετά, στάθηκε το σημείο της αναφοράς του στα θέματα που αναλύονται στην έκδοση του κ. Μήτσιου.Τέλος, ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Χανίων κ. Παντελής Πετσετάκης, σχολίασε την έκδοση αλλά και της γενικότερες εξελίξεις με την οπτική του Οικονομολόγου.Την εκδήλωση προλόγισε ο Αντιδήμαρχος Αθλητισμού κ. Μανώλης Αδοντάκης και συντόνισε η κ. Κατερίνα Ζομπανάκη, Πρ. του Τμήματος Δια Βίου Μάθησης, Παιδείας και Απασχόλησης της Π.Ε. Χανίων, ενώ μετά το τέλος των ομιλιών έγιναν και ερωτήσεις από το κοινό. 


ο Αντιδήμαρχος Χανίων κ. Μανώλης ΑδοντάκηςΤο βιογραφικό του κ. Γιάννη Μήτσιου

Ο Γιάννης Μήτσιος, γεννήθηκε το 1970 και μεγάλωσε στα Γρεβενά. Σπούδασε δημοσιογραφία και πολιτικές επιστήμες στην Αθήνα (Πάντειο και Αμερικάνικο Κολλέγιο) και κατέχει Μεταπτυχιακό (Master) από το Πανεπιστήμιο Northeastern της Βοστώνης στις Διεθνείς Σχέσεις και τη Συγκριτική Πολιτική. Είναι επίσης διπλωματούχος της Ευρωαμερικανικής πολιτικής Ακαδημίας του Μπρέγκενζ της Αυστρίας και του γαλλικού κέντρου Διπλωματικών και Στρατηγικών Σπουδών (C.D.E.S).

Εργάζεται ως στέλεχος Εταιρικής Επικοινωνίας. Εργάστηκε επίσης, ως στέλεχος στην οργανωτική επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων 2004 και στον ευρύτερο ιδιωτικό τομέα στις εκδόσεις και την επικοινωνία.


Είναι συγγραφέας μεταξύ άλλων και των βιβλίων «Γρεβενά Κείμενα Ευθύνης» και «Ελληνικοί και Διεθνείς Προβληματισμοί στην εποχή της παγκοσμιοποίησης» ενώ άρθρα του δημοσιεύονται κατά καιρούς στον αθηναϊκό, περιφερειακό και ομογενειακό τύπο και στο διαδίκτυο. Έχει παρακολουθήσει πλήθος σεμιναρίων στην Ελλάδα και το εξωτερικό έχοντας επισκεφθεί πάνω από είκοσι πέντε χώρες. 

Είναι πρόεδρος του Συλλόγου Μακεδόνων Ηρακλείου Αττικής, «Ο Μέγας Αλέξανδρος», μέλος του Ινστιτούτου Ανάπτυξης Δυτικής Ελλάδας, της Ελληνικής Εταιρείας Διοίκησης Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ) και έχει βραβευθεί από το Δήμο Γρεβενών, τη Μητρόπολη Γρεβενών, το Δήμο Ανδρίτσαινας, το Δήμο Καστοριάς και από διάφορους Συλλόγους για το κοινωνικό και συγγραφικό του έργο.Είναι νυμφευμένος και έχει ένα γιό.

Γιάν. Ξ.