Η σοβούσα κρίση της ελληνικής οικονομίας, δεν άφησε ανέπαφα και τα ΜΜΕ που άφησαν πίσω τους τα «καλά» χρόνια (προ του 2008) και βρέθηκαν μπροστά σε μια νέα συνθήκη που οδηγεί σε κλείσιμο τίτλων, ανεργία και άμεση εξάρτηση από την κεντρική εξουσία.

Σε αυτά τα συμπεράσματα οδηγείται ο τηλεοπτικός σταθμός Al Jazeera έπειτα από έρευνα που έκανε για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες παλεύουν τα ελληνικά ΜΜΕ να αντέξουν την κρίση. Όπως αναφέρει ο ενημερωτικός ιστός της χώρας ήταν ένα «μαμούθ» καθώς: «Σε μια μικρή χώρα 11 εκατ. κατοίκων ο κλάδος των μίντια διαθέτει 11 τηλεοπτικά κανάλια, 71 ραδιοφωνικούς σταθμούς και περισσότερες από 22 εφημερίδες εθνικής εμβέλειας».

Ο συντάκτης του ρεπορτάζ κάνει λόγο για τη «φούσκα» των ΜΜΕ, η οποία έσκασε, όταν η οικονομική κρίση έπληξε την χώρα το 2011: «Μεγάλοι εταιρικοί όμιλοι έκλεισαν, τουλάχιστον 4.000 δημοσιογράφοι απολύθηκαν, ενώ άλλοι βρίσκονται αντιμέτωποι με μεγάλες περικοπές μισθών».

Το επιπρόσθετο πρόβλημα με τα ελληνικά ΜΜΕ είναι η εξάρτησή τους από την κεντρική εξουσία που οδηγεί σε καταστάσεις λογοκρισίας που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες δημοσιογράφοι, προσπαθώντας να καλύψουν την καθημερινότητα των πολιτών.

Ωστόσο, η ανάλυση προχωρά κι ένα βήμα παρακάτω, τονίζοντας ότι «οι μεγαλύτεροι όμιλοι ΜΜΕ έχουν κατηγορηθεί ότι εμπλέκουν τα δικά τους εταιρικά συμφέροντα με τις αποφάσεις της σύνταξης των θεμάτων, τον καθορισμό της ημερήσιας θεματολογίας, περιορίζοντας την κάλυψη της επικαιρότητας στις ατζέντες της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου».

Το ρεπορτάζ του Al Jazeera φιλοξενεί δηλώσεις τόσο του δημοσιογράφου, Άρη Χατζηστεφάνου όσο και του προέδρου της ΕΣΗΕΑ, Δημήτρη Τρίμη, ο οποίος αναφέρεται στο «έλλειμμα δημοκρατίας που υπάρχει στα ΜΜΕ». «Οι ίδιοι άνθρωποι που δημιούργησαν την κρίση, επιμένουν σήμερα ότι θα την ξεπεράσουν. Στην πραγματικότητα αυτό που κάνουν είναι να χειραγωγούν την κοινή γνώμη. Εξισώνουν τις πολιτικές της Τρόικα και του ΔΝΤ και ελέγχουν τη δημοσιογραφία», δηλώνει ο Δ. Τρίμης προς το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο.

Από την άλλη τη δική του άποψη για τη στοχοποίηση κάποιων μέσων, σημειώνει ο Μπάμπης Παπαδημητρίου του ΣΚΑΪ, ενώ υπάρχουν και δηλώσεις του ιδιοκτήτη Γιάννη Αλαφούζου για τη χρεοκοπία της Ελλάδας και την ανάγκη να ακολουθήσει τις επιταγές των δανειστών.

iefimerida.gr