Την διαμαρτυρία της για τον περιορισμό του θεσμού των εκπαιδευτικών αδειών σε κρατούμενους εκφράζει με ανακοίνωσή της η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου με αφορμή τον απεργό πείνας Νίκο Ρωμανό.

Η Επιτροπή καλεί την Πολιτεία να λάβει υπόψη της ότι ο ρόλος της εκπαίδευσης αποτελεί μια κρίσιμη οδό για την επανένταξη στο πλαίσιο του σωφρονιστικού συστήματος που φιλοδοξεί να παρέχει σωφρονισμό και όχι εκδίκηση…

Αναλυτικά ολόκληρη η ανακοίνωση:

«Με αφορμή τις απεργίες πείνας κρατουμένων που διαμαρτύρονται σχετικά με την περιορισμένη εφαρμογή του θεσμού των εκπαιδευτικών αδειών, η ΕΕΔΑ εκφράζει την ευχή η Πολιτεία να εξετάζει το γενικότερο ζήτημα της πρόσβασης των κρατουμένων στην εκπαίδευση εξαντλώντας την ευαισθησία της.

Είναι προφανώς ευθύνη της Πολιτείας να λαμβάνει εκείνα τα μέτρα που κρίνονται, στο πλαίσιο του νόμου, αναγκαία για την προστασία της δημόσιας ασφάλειας. Κατά την θεσμοθέτηση, επιβολή και εφαρμογή αυτών των μέτρων ωστόσο, σκόπιμο είναι να λαμβάνεται υπόψη πρωτίστως ο ρόλος της εκπαίδευσης ως κρίσιμης οδού κοινωνικής επανένταξης στο πλαίσιο ενός σωφρονιστικού συστήματος που δεν επιδιώκει να εκδικείται αλλά φιλοδοξεί να σωφρονίζει. Στο πλαίσιο αυτό, παράμετροι όπως η ηλικία των κρατουμένων και η διαγωγή τους πρέπει επίσης να λαμβάνονται υπόψη κατά την εξέταση αιτημάτων πρόσβασης στην εκπαίδευση».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook