Παρελήφθη τα ξημερώματα της Τετάρτης το απαντητικό email της τρόικας προς την κυβέρνηση. Σε αυτό, οι εκπρόσωποι των δανειστών ζητούν περαιτέρω διευκρινίσεις επί των προτάσεων της κυβέρνησης, ώστε να επέλθει η συμφωνία που θα επιστρέψει να επανέλθει η τρόικα στην Αθήνα. Οι διευκρινίσεις θα παρασχεθούν αργότερα εντός της ημέρας σε τηλεδιάσκεψη μεταξύ του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και της τριμερούς.

ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ εμφανίζονται επιφυλακτικοί για την απόδοση κάποιων δημοσιονομικών παρεμβάσεων ( π.χ. αύξηση φορολογικής συμμόρφωσης στο σκέλος των αποδείξεων μέσω λαχειοφόρου αγοράς) και φαίνεται να ζητούν εναλλακτικά ισοδύναμα μέτρα στην περίπτωση που οι προτεινόμενες παρεμβάσεις δεν αποδώσουν τα αναμενόμενα. Διευκρινίσεις αναμένονται και για το δημοσιονομικό αποτέλεσμα παρεμβάσεων του υπουργείου Εργασίας.

Τι λέει το υπουργείο Εργασίας

«Συνήθη πρακτική» στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης, χαρακτηρίζουν πηγές του υπουργείου Εργασίας την αποστολή μηνύματος του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εκ μέρους της τρόικας προς το υπουργείο Οικονομικών, υποβαθμίζοντας έτσι τη σημασία του, ενώ εκφράζουν αισιοδοξία για την πορεία της διαπραγμάτευσης.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών ζήτησαν περισσότερες διευκρινίσεις, σε ότι αφορά την ποσοτικοποίηση των μέτρων που προτείνει το υπουργείο Εργασίας, προκειμένου να βοηθήσει στην κάλυψη του δημοσιονομικού κενού του υπουργείου Οικονομικών.

Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, έχει προτείνει προς την τρόικα, συγκεκριμένα μέτρα για τον περιορισμό των δαπανών. Συγκεκριμένα, έχει προτείνει, μεταξύ άλλων, τον έλεγχο των οικογενειακών επιδομάτων που λαμβάνουν οι συνταξιούχοι και των συντάξεων λόγω θανάτου οι οποίες χορηγούνται στους επιζώντες.

Από τον έλεγχο των επιδομάτων το υπουργείο Εργασίας εκτιμά ότι από το 2015 θα εντοπισθεί η παραβατικότητα που εκτιμάται στο 5% των 664.862 δικαιούχων και θα εξοικονομηθούν τουλάχιστον 25.000.000 ευρώ ετησίως. Η συνολική δαπάνη των οικογενειακών επιδομάτων που λαμβάνουν συνταξιούχοι ανέρχεται σήμερα στα 462.500.000 ευρώ.

Αντίστοιχα, το υπουργείο Εργασίας εκτιμά ότι θα επιτύχει την εξοικονόμηση ακόμη 100.000.000 ευρώ από τις διασταυρώσεις των συντάξεων θανάτου, και την πλήρη εφαρμογή του ασφαλιστικού νόμου. Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με το άρθρου 13 του ν. 3863/2010 προβλέπεται «η χορήγηση σύνταξης λόγω θανάτου στον επιζώντα σύζυγο για μια τριετία. Μετά την πάροδο της τριετίας, ο επιζών σύζυγος, εφόσον εργάζεται ή αυτοαπασχολείται ή λαμβάνει σύνταξη από οποιαδήποτε πηγή, η σύνταξη θανάτου περιορίζεται στο 50% της δικαιούμενης σύνταξης θανάτου, έως τη συμπλήρωση του 65ου έτους της ηλικίας, και μετά τη συμπλήρωση του ορίου αυτού λαμβάνει το 70% της σύνταξης». Η εξοικονόμηση που μπορεί να επιτευχθεί, φθάνει στα 120 εκατ. ευρώ ετησίως.

Υπενθυμίζεται ότι ένα χρόνο πριν, ανάλογα μέτρα, τα οποία πρότεινε το υπουργείο Εργασίας όπως η σύνδεση της επιστροφής φόρου με τις οφειλές στα ασφαλιστικά Ταμεία και τις μηνιαίες αυτόματες διασταυρώσεις των δηλωθεισών εισφορών, με την υποβολή των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (ΑΠΔ), οδήγησαν στην εξοικονόμηση 500.000.000 ευρώ ετησίως.

Σε ότι αφορά το συνταξιοδοτικό το υπουργείο Εργασίας έχει προτείνει, σύμφωνα με πληροφορίες την καθιέρωση του 62ου έτους σαν βάση για τη χορήγηση των συντάξεων λόγω γήρατος και τη σταδιακή κατάργηση έως το 2020, των ειδικών ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, με εξαίρεση τις πρόωρες συντάξεις τις οποίες λαμβάνουν ασφαλισμένοι σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.

Ακόμη, την αύξηση των ελάχιστων ενσήμων που απαιτούνται για τη χορήγηση της κατώτατης σύνταξης, από τα 4.500 (15ετία), στα 6.000 (20ετία) ένσημα. Κατά την εφαρμογή του μέτρου, προβλέπεται η σταδιακή προσαρμογή των ασφαλισμένων οι οποίοι έχουν γεννηθεί μετά την 1-1-1975, ενώ σε βάθος χρόνου οι αλλαγές οδηγούν στην σύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών με τις μελλοντικές παροχές (συντάξεις).

Η αποφαση για τηλεδιάσκεψη

Τηλεδιάσκεψη μεταξύ του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και των επικεφαλής της τρόικας θα υπάρξει- κατά πάσα πιθανότητα εντός της ημέρας- μετά το απαντητικό email από τους εκπροσώπους των δανειστών. Αυτό αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα, επίσης, με τους οποίους, η τρόικα εστιάζει στο δημοσιονομικό κενό, αλλά όπως επισημαίνουν οι ίδιοι παράγοντες «δεν είμαστε πολύ μακριά».

Κατά άλλες κυβερνητικές πληροφορίες στη σημερινή τηλεδιάσκεψη αναμένεται να μετάσχουν οι υπουργοί Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης και Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Τάσος Αναστασάτος, αλλά και οι σύμβουλοι του πρωθυπουργού Χρύσανθος Λαζαρίδης, Σταύρος Παπασταύρου, Δημήτρης Πτωχός και Μιχάλης Πεγκλής.

Πάντως, τα πλαίσια πλέον είναι ασφυκτικά και δύσκολα μπορεί να υπάρξει μια αποτυπωμένη σε κείμενο συμφωνία μέχρι το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου. Όπως τονίζουν κυβερνητικά στελέχη, για να ληφθούν αποφάσεις για την ολοκλήρωση της πέμπτης αξιολόγησης και την προληπτική γραμμή στήριξης στο συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ την προσεχή Δευτέρα θα πρέπει να παρουσιαστεί στο Eurogroup η συμφωνία σε επίπεδο στελεχών (staff-level agreement), κάτι που πλέον μοιάζει σχεδόν απίθανο.

Ακόμη, πιεστικά λειτουργεί και το γεγονός ότι από μεθαύριο Παρασκευή αρχίζουν σταδιακά να σταματούν τις εργασίες τους εν όψει Χριστουγέννων πολλά από τα κοινοβούλια χωρών της ευρωζώνης που πρέπει να εγκρίνουν τις αποφάσεις που θα λάβει το Eurogroup (είτε της 8ης Δεκεμβρίου , είτε ένα Eurogroup που θα συγκληθεί με τηλεδιάσκεψη) για την «νέα ημέρα» του ελληνικού προγράμματος.

Πιθανή παράταση

Ευρωπαίος αξιωματούχος ανέφερε το πρωί της Τετάρτης πως μπορεί να υπάρξει τεχνική επέκταση του Μνημονίου.

Κοινοτικά στελέχη έχουν ήδη προειδοποιήσει πως η καθυστέρηση στην επίτευξη συμφωνίας απομακρύνει το ενδεχόμενο της χορήγησης προληπτικής γραμμής στήριξης (ECCL) προς την Ελλάδα από την 1η Ιανουαρίου 2015 και φέρνει πιο κοντά την παράταση του ευρωπαϊκού σκέλους του προγράμματος στήριξης.

Αυτό το σενάριο είναι το επιδιωκόμενο άλλωστε από κάποια κράτη μέλη της ευρωζώνης, που φαίνονται να μην επιθυμούν να εκταμιευτούν δόσεις προς την ελληνική πλευρά πριν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για την προεδρική εκλογή και ξεκαθαρίσει το πολιτικό σκηνικό.

Το σενάριο αυτό εξυπηρετεί και το ΔΝΤ που παραμένει στο ελληνικό πρόγραμμα όπως είχε εξ αρχής προγραμματισθεί (έως το Μάρτιο 2016).

Ένας αστάθμητος παράγοντας που ανησυχεί όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές είναι και το εάν το νέο πακέτο μέτρων θα περάσει από τη Βουλή. Όπως ενδεικτικώς τονίζει στέλεχος της συγκυβέρνησης την Κυριακή η Βουλή τα ψηφίσει τον Προϋπολογισμό 2015 και μέσα σε λίγες ημέρες αυτός θα αναθεωρηθεί σχεδόν πλήρως.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook