Στα βάθη του μεσοπολέμου, τα ίχνη ενός πίνακα του Ούγγρου Ρόμπερτ Μπερένι χάθηκαν μέσα στη λαίλαπα της ιστορίας. Πριν από λίγα χρόνια, ένας ιστορικός τέχνης της Πινακοθήκης της Βουδαπέστης είχε κάτσει σπίτι με την κόρη του για να δουν μία παιδική ταινία αμερικανικής παραγωγής.

Στην οθόνη, είδε το τελευταίο πράγμα που περίμενε ποτέ να δει.

O 43χρονος Γκέργκελι Μπάρκι, που δουλεύει στην ουγγρική πινακοθήκη, έβλεπε στην τηλεόραση τα Χριστούγεννα του 2009 τον «Ποντικομικρούλη» (Stuart Little) με την κόρη του. Η ταινία είχε γυριστεί στην Καλιφόρνια το 1999.

Σε κάποιο πλάνο, οι πρωταγωνιστές (ένα ζευγάρι, ο γιος του και το ποντίκι) ποζάρουν για φωτογραφία, αλλά ο Μπάρκι πρόσεξε το σκηνικό: Στον τοίχο κρεμόταν ένας πίνακας που κάπου τον ήξερε.

Σχεδόν αμέσως θυμήθηκε από πού. Ήταν η Κοιμωμένη με το Μαύρο Βάζο του Ρόμπερτ Μπερένι, πίνακας που είχε εξαφανιστεί το 1929.

Ο Μπάρκι προηγουμένως δεν είχε καν δει τον πραγματικό πίνακα, αλλά μόνο μία ασπρόμαυρη φωτογραφία του από έκθεση του 1928. Κι όμως ήταν σίγουρος. Άρχισε να στέλνει mail στην εταιρεία παραγωγής ζητώντας να μάθει περισσότερα, να βρεθεί ο πίνακας με σκοπό, τελικά, να τον φέρει πίσω στη Βουδαπέστη.

Χρειάστηκαν δύο χρόνια για να του απαντήσει η σκηνογράφος της ταινίας, η οποία και είχε αγοράσει, για ψίχουλα, τον πίνακα πριν τα γυρίσματα από μαγάζι με αντίκες. Λίγο μετά την ταινία, τον πούλησε σε έναν συλλέκτη.

Τον πίνακα είχε αγοράσει κάποιος σε εκείνη την έκθεση του 1928. Το πώς κατέληξε να περάσει τον Ατλαντικό (πιθανότατα την εποχή πριν τον Β\’ Παγκόσμιο) είναι άγνωστο. Ο τελευταίος αγοραστής είναι ο τυχερός της ιστορίας: Ο πίνακας θα πωληθεί σε δημοπρασία στη Βουδαπέστη στις 13 Δεκεμβρίου με τιμή εκκίνησης τα 110.000 ευρώ.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook