Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις ρυθμίσεις στη λιανική αγορά φυσικού αερίου, σύμφωνα με το υπουργείο Ενέργειας, το οποίο βρίσκεται στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Ωστόσο, δεν αποκλείεται να δοθεί για ψήφιση και εντός της εβδομάδος, εφόσον το υπουργείο προλάβει να το επεξεργαστεί. Το ΥΠΕΚΑ είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο για βελτιωτικές αλλαγές στα άρθρα για την αυτόνομη θέρμανση στις πολυκατοικίες που αφορούν, κυρίως, τη διαδικασία.

Με το νομοσχέδιο προωθείται η κατάργηση του μονοπωλίου των τριών υφιστάμενων ΕΠΑ, όπου μέτοχοι με 49% είναι η Shell στην Αττική και η Eni στη Θεσσαλονίκη και τη Θεσσαλία, ενώ το 51% ανήκει στη ΔΕΠΑ. Το νομοσχέδιο, το οποίο ύστερα από τη δημόσια διαβούλευση θα κατατεθεί στη Βουλή, θα περιέχει τις λεπτομέρειες για το διαχωρισμό των δραστηριοτήτων διαχείρισης δικτύου και εμπορίας των τριών Εταιρειών Παροχής Αερίου.

Σημειώνεται ότι με την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας στόχος είναι οι καταναλωτές να έχουν τη δυνατότητα επιλογής διαφορετικού προμηθευτή από τις εταιρίες Παροχής Αερίου, ενώ δεν αποκλείεται οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο να προσφέρουν πακέτα αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου από έναν προμηθευτή, όπως εφαρμόζεται σε πολλές χώρες της Ευρώπης.

Αυτονόμηση

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο που δόθηκε στη δημοσιότητα μέσα Οκτωβρίου καταργείται η υφιστάμενη υποχρέωση για έγκριση από την πλειοψηφία της γενικής συνέλευσης της πολυκατοικίας για την αυτονόμηση στη θέρμανση, αλλά θα εφαρμόζεται μία συγκεκριμένη διαδικασία, η οποία θα έχει διάρκεια περίπου 2,5 μηνών. Ανεξαρτήτως καυσίμου, το κάθε διαμέρισμα θα συμμετέχει επί του συστήματος κεντρικής θέρμανσης με ωρομετρητές ή θερμιδομετρητές αυτονομίας και επιβάλλεται ένα ανώτατο όριο το 25%, που σημαίνει, σύμφωνα με ειδικούς, ότι σε μία πολυκατοικία εννιά διαμερισμάτων η επιβάρυνση θα είναι της τάξης των έως δέκα λεπτών του ευρώ.

Οι ρυθμίσεις αυτές μπορούν να εφαρμοστούν αναλόγως και για σύνδεση κτιρίου ή μεμονωμένων ιδιοκτησιών με σύστημα τηλεθέρμανσης. Το δικαίωμα αυτονόμησης ισχύει αναλόγως και σε κτίρια περιοχών όπου δεν υπάρχει δίκτυο φυσικού αερίου, εφόσον η λειτουργία του συστήματος κεντρικής θέρμανσης, με απόφαση της γενικής συνέλευσης ή στην πράξη, έχει ουσιαστικά διακοπεί και οποιοσδήποτε ιδιοκτήτης οριζόντιας ιδιοκτησίας επιθυμεί να εγκαταστήσει σύστημα αυτόνομης θέρμανσης με ηλεκτρικές αντλίες (heat pumps) αέρος – νερού στην εν λόγω ιδιοκτησία, με αποσύνδεση των αντίστοιχων θερμαντικών σωμάτων από το σύστημα κεντρικής θέρμανσης του κτιρίου.

Με τη συγκεκριμένη ρύθμιση καταργείται η υφιστάμενη υποχρέωση για έγκριση από την πλειοψηφία της γενικής συνέλευσης της πολυκατοικίας (50%+1) για την αυτόνομη σύνδεση με φυσικό αέριο σε πολυκατοικίες, αλλά θα ισχύει μία συγκεκριμένη διαδικασία.

Στην περίπτωση κεντρικής θέρμανσης πετρελαίου: Θα πρέπει αρχικά να έχει ήδη συζητηθεί στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης της πολυκατοικίας αν δεν έχει προχωρήσει η αντικατάσταση του κεντρικού καυστήρα πετρελαίου με φυσικό αέριο. Η προθεσμία για τη σύγκληση της γενικής συνέλευσης είναι 30 ημέρες από τη μέρα που θα τη ζητήσει ο ενδιαφερόμενος από τον διαχειριστή της πολυκατοικίας. Στη συνέχεια ο ενδιαφερόμενος κατά τη γενική συνέλευση θα θέσει προς συζήτηση το ζήτημα, θα καταθέσει τη αίτηση, αλλά και να προσκομίσει πάνω από μια προσφορές από εξειδικευμένα συνεργεία εγκαταστατών. Αν η γενική συνέλευση δεν βγάλει θετική απόφαση ή δεν προχωρήσει στην υλοποίηση της απόφασης μέσα σε 45 ημέρες, ο ενδιαφερόμενος μπορεί να προχωρήσει στην εγκατάσταση αυτόνομης θέρμανσης.

Στην περίπτωση κεντρικής θέρμανσης φυσικού αερίου: Ισχύουν οι ίδιες διαδικασίες και οι χρόνοι όπως στην περίπτωση της αντικατάστασης της κεντρικής θέρμανσης με πετρέλαιο.

Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις αυτονόμησης, εφόσον εξακολουθεί να λειτουργεί ή λειτουργήσει στο μέλλον η κεντρική θέρμανση, οποιαδήποτε οριζόντια ιδιοκτησία έχει αυτονομηθεί με βάση τις διατάξεις του παρόντος, υποχρεούται να συμμετάσχει στις κοινές δαπάνες λειτουργίας και συντήρησης του συστήματος κεντρικής θέρμανσης του κτιρίου, καταβάλλοντας προς τη διαχείρισή του:

• α) Επί συστήματος κεντρικής θέρμανσης με ωρομετρητές ή θερμιδομετρητές αυτονομίας, το προβλεπόμενο από τη σχετική μελέτη ποσοστό της πάγιας συμμετοχής της ιδιοκτησίας αυτής, με ανώτατο όριο το 25%,

• β) Επί συστήματος κεντρικής θέρμανσης χωρίς ωρομετρητές ή θερμιδομετρητές, το μειωμένο ποσοστό συμμετοχής που προβλέπεται από τον κανονισμό του κτιρίου για τις κενές και μη χρησιμοποιούμενες ιδιοκτησίες, με ανώτατο όριο το 25% και

• γ) Αν δεν προβλέπεται από τον κανονισμό μειωμένο ποσοστό συμμετοχής, το 25% του προσδιορισμένου ποσοστού συμμετοχής της ιδιοκτησίας στις δαπάνες αυτές.

• Η γενική συνέλευση του κτιρίου μπορεί οποτεδήποτε με απόφασή της να αποφασίσει ποσοστό πάγιας συμμετοχής μικρότερο από 25% ή και πλήρη απαλλαγή των ιδιοκτησιών που αυτονομούνται με βάση τις διατάξεις του παρόντος.

newmoney.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook