Μετά τη 1 το μεσημέρι αναμένεται να σταλεί σε ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ το απαντητικό e-mail της κυβέρνησης με την αναλυτική τεκμηρίωση των ελληνικών προτάσεων για τα «προληπτικά» μέτρα που θα καλύψουν το «ενδεχόμενο» δημοσιονομικό κενό του 2015.

Σύμφωνα με πληροφορίες του in.gr μέχρι αργά χθες το βράδυ είχε καταρτισθεί το 80% της κυβερνητικής απάντησης με τα συναρμόδια υπουργεία να κοινοποιούν κεντρικά στο Μέγαρο Μάξιμου τα σχετικά δεδομένα που τεκμηριώνουν τις ελληνικές θέσεις.

Οι υπουργοί Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης και Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, ο αναπληρωτής υπουργός Χρήστος Σταικούρας, ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Τάσος Αναστασάτος (που μεταβαίνει στις Βρυξέλλες για το Europworking Group), αλλά και οι σύμβουλοι του πρωθυπουργού Χρύσανθος Λαζαρίδης, Σταύρος Παπασταύρου, Δημήτρης Πτωχός και Μιχάλης Πεγκλής μετέχουν στην εν λόγω διαδικασία για την οποία ενημερώνεται από το ΠΑΣΟΚ ο Χρήστος Πρωτόπαπας.

Πολλά από τα επιχειρήματα που θα εμπεριέχονται στο απαντητικό e-mail της κυβέρνησης θα αποτελέσουν και μέρος της επιχειρηματολογίας που θα αναπτύξει στο βραδινό Εuroworking Group ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα διευκρινιστικά στοιχεία που θα λάβει μετά την 1 το μεσημέρι στα χέρια της η τρόικα δεν θα επιτρέπουν σε ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ «ορέξεις» για νέα πρόσθετα μέτρα όπως η κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά ή νέες αλλαγές στο ασφαλιστικό, αλλά ούτε την εμπροστοβαρή λήψη των προληπτικών παρεμβάσεων του 2015, όπως η ακύρωση της έκπτωσης 30% στην έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης και η αύξηση του φόρου στα τσιγάρα.

Εμπλεκόμενα στη διαπραγμάτευση στελέχη ξεκαθαρίζουν πως οι ελληνικές θέσεις είναι «καλά» δεμένες και ότι η κυβέρνηση θα επιμείνει σε αυτές.

in.gr/Θανάσης Κουκάκης

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook