Ένα διθέσιο αεροσκάφος F-16 συνετρίβη λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Γαύδου.

Οι  δύο πιλότοι χρησιμοποίησαν το σύστημα εκτίναξης και είναι καλά στην υγεία τους.

Οι ίδιοι επικοινώνησαν και ενημέρωσαν ότι είναι σώοι πάνω σε λέμβο, στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ.Γαύδου και Σφακίων και σε απόσταση 22 ναυτικών μιλίων βόρεια της Γαύδου.Στις 14:40 περίπου το μεσημέρι, ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας, εντόπισε τους δύο πιλότους και τους ανέσυρε από τη θάλασσα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο πιλότοι απο την 115 ΠΜ θα διακομισθούν στην συνέχεια στο 251 Γενικό Νοσοκομείο της Πολεμικής Αεροπορίας στην Αθήνα, προκειμένου να υποβληθούν στις σχετικές εξετάσεις.

Την ευρεία επιχείρηση εντοπισμού και διάσωσης των πιλότων συντόνισε ο Θάλαμος Επιχειρήσεων του ΛΣ.

Στις έρευνες μετείχε σκάφος του Λιμενικού καθώς και παραπλέοντα πλοία. Για το συμβάν από την πρώτη στιγμή ενημερώθηκαν οι κυβερνήτες των πλοίων της ΑΝΕΝΔΥΚ "Σαμαριά" και "Δασκαλογιάννης" για να σπεύσουν στο σημείο του ατυχήματος.

Το αεροσκάφος F16 Block 52-Plus είχε απογειωθεί από την 115 Πτέρυγα Μάχης εκτελώντας εκπαιδευτική αποστολή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατα την πτήση παρουσιάστηκε πρόβλημα στον κινητήρα του αεροσκάφους. Ο επικεφαλής-εκπαιδευτής προσπάθησε να τον επαναφέρει, αλλά μόλις διαπίστωσε πως αυτό ήταν αδύνατον, αποφάσισε την εγκατάλειψη του αεροσκάφους, κάτι που έγινε με απόλυτη επιτυχία και για τους δύο πιλότους.

Στο βαθος φαίνεται ένα από τα πλοία που έπλευσαν στο σημείο για τη διάσωση, των οποίων τελικά η συνδρομή δεν χρειάστηκε.Δείτε εδώ το βίντεο που δείχνει καρέ καρέ τη διάσωση των δυο πιλότων καθώς και φωτογραφίες από τα συντρίμμια του αεροσκάφους

Flashnews.gr