Ταράζει το πολιτικό σκηνικό αινιγματική δήλωση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευ.Βενιζέλου με έντονο προεκλογικό άρωμα. Δείχνοντας τον ΣΥΡΙΖΑ, αποδίδει σε «βαθιά πολιτικούς λόγους» τη δυσπιστία των εταίρων απέναντι στην Ελλάδα και την επιφυλακτικότητά τους «να μας αφήσουν χωρίς Μνημόνιο και σκληρή επιτήρηση».

Προσθέτει δε ότι οι αναγκαίες εγγυήσεις που ζητούν οι εταίροι «θα δοθούν εφόσον υπάρχει η βούληση του ελληνικού λαού. Γιατί εμείς ενεργούμε στο όνομα του ελληνικού λαού και πρέπει να έχουμε δύναμη, πρέπει να έχουμε στήριξη εσωτερική για να μπορέσουμε να επιβάλουμε την αλήθεια».

Δεν εννοεί εκλογές έσπευσαν να διευκρινίσουν συνεργάτες του αντιπροέδρου, εξηγώντας ότι ο κ. Βενιζέλος αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο αν δεν υπάρξει συμφωνία με την τρόικα να επισπευστεί η διαδικασία εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας και να ξεκινήσει ενδεχομένως τον Ιανουάριο.

Κατηγορηματικός ότι δεν τίθεται ζήτημα πρόωρων εκλογών εξακολουθεί να εμφανίζεται και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Χαρακτηριστική η αντίδρασή του ερωτηθείς για την ερμηνεία της παραπάνω δήλωσης του Ευ.Βενιζέλος. ««Εκλογές, ποιες εκλογές; Έχετε συνδικαλιστικές εκλογές; Γιατί εγώ δεν έχω» απάντησε ο πρωθυπουργός στους δημοσιογράφους.

Η αινιγματική δήλωση Βενιζέλου

Η δήλωση του Ευ.Βενιζέλου, που αλλάζει την πολιτική ατζέντα, έγινε από τη Βασιλεία της Ελβετίας, όπου ο αντιπρόεδρος βρίσκεται για τη Σύνοδο Κορυφής του ΟΑΣΕ. Ερωτηθείς λοιπόν για τις εξελίξεις στο μέτωπο της οικονομίας ο κ. Βενιζέλος είπε τα εξής:

«Αναρωτιέται, και δίκαια, κάθε Έλληνας πολίτης γιατί υπάρχει μια τόσο σκληρή και μακρά διαπραγμάτευση 'πού κολλάει το πράγμα'; Γιατί, μια χώρα όπως η Ελλάδα, μετά από πέντε χρόνια θυσιών, τώρα που εμφανίζει πρωτογενές πλεόνασμα, θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, ισχυρό τραπεζικό σύστημα, έχει δυσκολία να επισημοποιήσει την έξοδο από το Πρόγραμμα και τη μετάβαση σε μια νέα φάση, χωρίς Μνημόνιο και Τρόικα;»

» Το ερώτημα είναι γιατί οι εταίροι μας έχουν επιφυλάξεις να μας αφήσουν χωρίς Μνημόνιο και σκληρή επιτήρηση. Τι είναι αυτό που δεν εμπιστεύονται;»

» Είναι προφανές ότι ο λόγος είναι βαθιά πολιτικός. Όταν υπάρχει μια αντιπολίτευση, η οποία προτείνει πράγματα, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε εκτροχιασμό -όχι την Ευρώπη- την Ελλάδα και να οδηγήσουν σε απώλεια των επιτευγμάτων μέσα σε λίγες μέρες είναι λογικό να υπάρχει μια επιφυλακτικότητα και μια σκλήρυνση ώστε να δοθούν οι αναγκαίες εγγυήσεις.»

» Οι αναγκαίες εγγυήσεις θα δοθούν εφόσον υπάρχει η βούληση του ελληνικού λαού. Γιατί εμείς ενεργούμε στο όνομα του ελληνικού λαού και πρέπει να έχουμε δύναμη, πρέπει να έχουμε στήριξη εσωτερική για να μπορέσουμε να επιβάλουμε την αλήθεια.»

» Η αλήθεια λοιπόν λέει ότι η Ελλάδα έχει όλα τα δεδομένα που της επιτρέπουν να βγει από το Πρόγραμμα, από το Μνημόνιο και την Τρόικα και να περάσει σε μια άλλη εποχή σοβαρότητας, υπευθυνότητας, συλλειτουργίας με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά σε ισότιμη βάση».

in.gr