Το έργο της αναμπέλωσης του Κρητικού αμπελώνα στο νησί μας, η χρηματοδότηση του και η υποβολή ενιαίας πρότασης στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αποτέλεσε το θέμα της σύσκεψης που συγκάλεσαν σήμερα στην Περιφέρεια η Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης-πρωτογενή τομέα- Θεανώ Βρέντζου και ο Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Ευριπίδης Κουκιαδάκης.

Στην σύσκεψη είχαν προσκληθεί και συμμετείχαν οι εκπρόσωποι των αμπελουργών, των εμπλεκόμενων φορέων και υπηρεσιών. Αποφασίστηκε ειδικότερα να συσταθεί ομάδα εργασίας, που θα μελετήσει τα συμπεράσματα της μελέτης του ΤΕΙ Κρήτης για την αναδιάρθρωση του Κρητικού αμπελώνα, ώστε να καταλήξει στην ενιαία πρόταση που θα υποβληθεί στο Υπουργείο.

Στην σύσκεψη αναφέρθηκε ότι για την αναμπέλωση στο νησί θα απαιτηθεί καταρχήν χρηματοδότηση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ύψους 150 εκ. ευρώ. Σύντομα μάλιστα η ενιαία πρόταση της Κρήτης για το έργο της αναμπέλωσης, που στηρίζεται στη μελέτη του ΤΕΙ Κρήτης, θα κατατεθεί ολοκληρωμένα στο Υπουργείο.

Σε δηλώσεις της η Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Θεανώ Βρέντζου ανέφερε: «Ένα από τα βασικότερα θέματα, πρωτογενή τομέα, που έχει θέσει η Περιφέρεια Κρήτης στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης είναι η αναμπέλωση του Κρητικού αμπελώνα. Έχει δημιουργηθεί όπως γνωρίζετε μια ομάδα εργασίας όλων των εμπλεκομένων φορέων, υπηρεσιών, με βασικό έργο την αξιοποίηση της μελέτης αμπελουργίας του ΤΕΙ Κρήτης για το πώς θα πρέπει να γίνει μεθοδικά και οργανωμένα το έργο της αναμπέλωσης στο νησί. Εμείς, ως Περιφέρεια Κρήτης ζητάμε καταρχήν χρηματοδότηση 150 εκ. ευρώ για να ξεκινήσει το έργο της αναμπέλωσης, ενώ τα 70 εκ. ευρώ που δίνει το Υπουργείο δεν επαρκούν σε καμία περίπτωση» και πρόσθεσε:

«Στη σημερινή συνάντηση με τους αρμόδιους φορείς, συζητάμε το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης και σύντομα θα έχουμε καταλήξει στην ενιαία πρόταση της Κρήτης για την αναμπέλωση στο νησί, την οποία και θα υποβάλλουμε στο Υπουργείο».