Με τις εντάσεις να μην απουσιάζουν από την πολύωρη συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΕΣΔΑΚ και με την παρουσία του Περιφερειάρχη Κρήτης, τελικά ο Ενιαίος Σύνδεσμος αποφάσισε ομόφωνα να ακολουθήσει την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου και να ακυρώσει τον επίμαχο διαγωνισμό.

Ο νέος διαγωνισμός θα περιλαμβάνει διαφορετικούς όρους ενώ παράλληλα θα προχωρήσει και η μελέτη σκοπιμότητας που –επίσης- έχει ζητήσει και ψηφίσει ο Δήμος Ηρακλείου, με στόχο τη μετατροπή της μονάδας βιοξήρανσης σε μηχανικής διαλογής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Αρναουτάκης επισήμανε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ότι ορισμένοι προσπαθούν να υπονομεύσουν τον σχεδιασμό της Περιφέρειας, σημείωσε ότι στον σχεδιασμό δεν υπάρχει η καύση καταγγέλλοντας τα «παπαγαλάκια που διακινούν τέτοια σενάρια», ενώ τόνισε ότι στην περίπτωση που δεν τηρηθεί ο σχεδιασμός όχι μόνο θα χαθούν τα εξασφαλισμένα κονδύλια αλλά υπάρχει και ο κίνδυνος να επιβληθούν πρόστιμα.

Με δηλώσεις του, μετά την λήξη της συνεδρίασης, ο νέος πρόεδρος του ΕΣΔΑΚ αφού ενημέρωσε ότι ο διαγωνισμός ματαιώθηκε με ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. του Συνδέσμου, σημείωσε ότι ο ίδιος αυτός διαγωνισμός –που ματαιώθηκε- δεν έχει κάποιο όρο που να μπορεί να χαρακτηριστεί «φωτογραφικός».

«O ΕΣΔΑΚ αποφάσισε κατά πλειοψηφία την ματαίωση του διαγωνισμού και την επαναπροκήρυξή του σε δεύτερο χρόνο και παράλληλα την ανάθεση μελέτης σκοπιμότητας για να βρει τη μέθοδο και τους όρους με τους οποίους θα πρέπει να προσαρμοστεί η μονάδα σύμφωνα με τον περιφερειακό σχεδιασμό είτε στην παραγωγή ανακυκλώσιμων υλικών και SRF είτε στην παραγωγή ανακυκλώσιμων υλικών και οργανικού πλάσματος. Θεωρείτε από όλους ότι δεν υπάρχει κάποιος καταχρηστικός όρος που να κάνει φωτογραφικό τον διαγωνισμό. Αυτό είναι κάτι που αναδείχτηκε σήμερα από όλους τους παριστάμενους».

Αναφορικά με το σημαντικό ζήτημα της λειτουργίας ή όχι της μονάδας κατά τη διάρκεια της μετατροπής-αναβάθμισής της, ο κ. Μαστοράκης θόλωσε ακόμα περισσότερο το τοπίο καθώς απάντηση δεν δόθηκε σε ένα θέμα που είχε φέρει σε αντιπαράθεση στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου τους Λαμπρινό και Κουράκη: «Τέθηκε στον προβληματισμό όλων μας το αν θα πρέπει να σταματήσει να λειτουργεί η μονάδα στο μεσοδιάστημα μέχρι να αναβαθμιστεί σε κάτι άλλο, δηλαδή αν κινδυνεύουν οι πόροι που έχουν διατεθεί για την κατασκευή της. Είναι κάτι που προβλημάτισε όλο το συμβούλιο και για μένα θεωρώ ότι δεν έχει απαντηθεί οριστικά», κατέληξε ο πρόεδρος του ΕΣΔΑΚ.

Χ. Μαμουλάκης: «Απόφαση στη σωστή κατεύθυνση»

Ικανοποιημένος από την απόφαση του ΕΣΔΑΚ εμφανίστηκε ο Αντιδήμαρχος Ηρακλείου κάνοντας λόγο για μια απόφαση προς τη σωστή κατεύθυνση: «ΤΟ Δ.Σ. του ΕΣΔΑΚ θεωρώ ότι κινήθηκε στη σωστή κατεύθυνση, αποφάσισε ομοφώνως την ματαίωση του συγκεκριμένου διαγωνισμού και φυσικά την άμεση εκπόνηση μελέτης σκοπιμότητας που θα αναδείξει τις αναγκαιότητες και βάση αυτών θα οδηγηθούμε σε έναν εκσυγχρονισμό της υφισταμένης μονάδας, του υφισταμένου εργοστασίου».

Λ.Σ.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook