Παρά την ιδιαίτερα επιβαρημένη κατάσταση της υγείας του, ο Νίκος Ρωμανός συνεχίζει για 26η ημέρα την απεργία πείνας, διεκδικώντας τις εκπαιδευτικές άδειες για να φοιτήσει στη σχολή που έχει περάσει και απορρίπτοντας την πρόταση για φοίτηση εξ αποστάσεως.

Στο μεταξύ χθες το απόγευμα, ο Νίκος Ρωμανός, είχε λιποθυμικό επεισόδιο.

Όπως ανακοινώθηκε από το νοσοκομείο «Γ.Γεννηματάς», όπου νοσηλεύεται το τελευταίο διάστημα, ανατάχθηκε με την επέμβαση των γιατρών που τον παρακολουθούν και υποβλήθηκε σε εξετάσεις για να εκτιμηθεί εκ νέου η κατάσταση της υγείας του.

Η λιποθυμία αποδίδεται στην πτώση της αρτηριακής πίεσης, που είναι μια από τις συνέπειες της απεργίας πείνας στον οργανισμό.

Ο Νίκος Ρωμανός πίνει μόνο νερό και σύμφωνα με πληροφορίες έχει χάσει 13 κιλά. Οι θεράποντες γιατροί έχουν δηλώσει ότι δεν θα δώσουν αναγκαστική σίτιση εφόσον ο ίδιος το αρνείται.

Μιλώντας το πρωί της Παρασκευής στο Mega, ο συνήγορός του Φραγκίσκος Ραγκούσης δήλωσε πως παρά το λιποθυμικό επεισόδιο της Πέμπτης ο Νίκος Ρωμανός δεν διέκοψε την απεργία πείνας και πως είναι αμετάθετος στη θέση του.

Ο κ. Ραγκούσης ζήτησε να δοθεί άμεση λύση, καθώς η ζωή του Νίκου Ρωμανού βρίσκεται πλέον σε κίνδυνο. Επισήμανε ότι η κυβέρνηση έχει την ευθύνη να δώσει λύση, καθώς βλέπει «ένα κεράκι να τρεμοσβήνει, μια ζωή να κινδυνεύει».

Κύμα αλληλεγγύης για τον απεργό πείνας

Στο πλευρό του 21χρονου απεργού πείνας Νίκου Ρωμανού στέκονται πολίτες και φορείς από όλη τη χώρα, εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους προς τα αιτήματά του.

Στην Κρήτη υπο κατάληψη βρίσκονται τα Δημαρχεία Ηρακλείου και Ρεθύμνου καθώς και το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Χανίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δύο από τις τρεις γυναίκες κρατούμενες στην  φυλακή της Νεάπολης Λασιθίου πραγματοποιούν αποχή συσσιτίου σε ένδειξη αλληλεγγύης στον απεργό πείνας Νίκο Ρωμανό, ενώνοντας τη φωνή τους με το ευρύ κίνημα αλληλεγγύης που αναπτύσσεται σε όλη την Ελλάδα.

Συγκεντρώσεις και πορείες γίνονται κάθε απόγευμα, ενώ για σήμερα Παρασκευή, μέχρι τώρα έχει ανακοινωθεί συγκέντρωση και πορεία στις 6:30 το απόγευμα, απο την Πλατεία της Δημοτικής Αγοράς των Χανίων.

Επίσης το απόγευμα του Σαββάτου (επέτειος απο την δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου), θα πραγματοποιηθούν συγκεντρώσεις και πορείες σε πολλές πόλεις και στις πρωτεύουσες των νομών της Κρήτης.

Και στο νησί, οι αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονται σε πλήρη επιφυλακή.

Στην υπόλοιπη χώρα

Υπο κατάληψη τελούν δημαρχεία ή άλλα κτίρια που βρίσκονται στα κέντρα των πόλεων σχεδόν σε ολόκληρη την χώρα.

Υπό κατάληψη βρίσκεται από το απόγευμα της Πέμπτης το κτίριο της ΓΣΕΕ στην οδό Πατησίων, από ομάδα αντιεξουσιαστών αλληλέγγυων στον απεργό πείνας Νίκο Ρωμανό.

Η κατάληψη εκδηλώθηκε κατά τη διάρκεια της προγραμματισμένης συνεδρίασης της συνδικαλιστικής παράταξης ΜΕΤΑ (Αυτόνομη Παρέμβαση), που διεξαγόταν στον 4ο όροφο του κτιρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν υπήρξε εμπλοκή με τη φρουρά του κτιρίου ούτε έχουν αναφερθεί φθορές. Έξω από το κτίριο μέχρι αργά το βράδυ της Πέμπτης βρίσκονταν παρατεταγμένες ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

Την ίδια ώρα, συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το σταθμό του μετρό στο Αιγάλεω, πραγματοποίησαν νωρίτερα το απόγευμα, αλληλέγγυοι στον απεργό πείνας Νίκο Ρωμανό.

Οι συγκεντρωμένοι δήλωσαν την αλληλεγγύη τους στον Νίκο Ρωμανό και τους άλλους συλληφθέντες απεργούς πείνας, ενώ μοίρασαν φυλλάδια αλληλεγγύης που υπέγραφαν η «Κατάληψη Σινιάλο» και αντιεξουσιαστές της Γεωπονικής Σχολής.

Μετά την συγκέντρωση, ακολούθησε πορεία προς τον σταθμό του μετρό Αγία Μαρίνα όπου παρέμειναν λίγη ώρα και κατόπιν διαλύθηκαν.

Ενταση επικράτησε την Πέμπτη και στο κέντρο της Πάτρας, εκεί όπου αντιεξουσιαστές ανακατέλαβαν το κτίριο του πρώην παραρτήματος του Πανεπιστημίου Πατρών – στο κέντρο της πόλης – ύστερα από πορεία συμπαράστασης στον Ν. Ρωμανό, στους δρόμους της πόλης.

Στη Θεσσαλονίκη, άτομα που πρόσκεινται στον αντιεξουσιαστικό χώρο προχώρησαν χθες το μεσημέρι σε κατάληψη του κινηματογράφου «Ολύμπιον», στην πλατεία Αριστοτέλους, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Υπό κατάληψη τελεί, επίσης από προχθές, το κτίριο διοίκησης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) από ομάδα φοιτητών που ζητούν να ικανοποιηθεί το αίτημα του απεργού πείνας Νίκου Ρωμανού να σπουδάσει.

Υπό κατάληψη τελεί και η πρυτανεία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με τους πανεπιστημιακούς του παιδαγωγικού τμήματος να εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στον νεαρό κρατούμενο, στηρίζοντας το δίκαιο όπως λένε αίτημά του.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook