Παράνομο είναι 1 στα 5 τσιγάρα που καταναλώνονται στην Ελλάδα σύμφωνα με έρευνα της AC Nielsen.

Όπως επισημαίνεται σε κοινή ανακοίνωση των εταιρειών Παπαστράτος, British American Tobacco Hellas, Japan Tobacco International, Imperial Tobacco Hellas, Καπνοβιομηχανία Καρέλια και ΣΕΚΑΠ, έρευνα της Nielsen που πραγματοποιήθηκε το Νοέμβριο του 2014 σε 20 πόλεις της χώρας με τη μέθοδο της συλλογής χρησιμοποιημένων πακέτων κατέδειξε ότι το φαινόμενο του παράνομου εμπορίου τσιγάρων, έφτασε στο 20,8% από 19,5% στην αντίστοιχη μέτρηση του 2013.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας το παράνομο εμπόριο τσιγάρων εξακολουθεί να αυξάνεται στην Αθήνα, το Περιστέρι, τη Λάρισα, τον Βόλο, το Ηράκλειο, την Καλαμαριά στη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα.

Από την έρευνα επίσης φαίνεται ότι η συντριπτική πλειονότητα (7 στα 10) των παράνομων τσιγάρων είναι illicit whites, τα οποία αποτελούν μια αναδυόμενη μορφή παράνομων τσιγάρων, που παράγονται με μοναδικό στόχο την παράνομη διακίνησή τους, κάτι που είχε αναδειχθεί και από την έκθεση SUN Report της KPMG για το 2013.

Συνολικά 3,9 δισεκατομμύρια παράνομα τσιγάρα καταναλώθηκαν το 2013 στη χώρα μας (4 φορές περισσότερα από το 2009 που ήταν 1 δισ. παράνομα τσιγάρα) τα οποία υπολογίζεται ότι στέρησαν τα δημόσια ταμεία από έσοδα περίπου 565 εκατ. ευρώ αλλά και χιλιάδες θέσεις εργασίας από τον κλάδο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι εταιρείες καπνού πραγματοποιούν νέα εκστρατεία ενημέρωσης των καταναλωτών, λέγοντας «ΟΧΙ στα παράνομα τσιγάρα και τον παράνομο χύμα καπνό» η οποία περιλαμβάνει καταχωρήσεις στον Τύπο, ραδιοφωνικά μηνύματα και χρήση ειδησεογραφικών ιστοσελίδων

Βασικό μήνυμα της εκστρατείας είναι οι επιπτώσεις που έχει το παράνομο εμπόριο προϊόντων καπνού στην οικονομία αλλά και τους καταναλωτές τους οποίους καλεί να αρνούνται κάθε φορά που κάποιος τους προτείνει στο δρόμο «μια πιο φθηνή, έξυπνη λύση» και να εμπιστεύονται τα νόμιμα σημεία πώλησης. Στον ειδικό ιστότοπο, www.oxistaparanomatsigara.gr, υπάρχουν επίσης πληροφορίες για το παράνομο εμπόριο καπνικών προϊόντων.

Στελέχη καπνοβιομηχανιών θεωρούν πως εάν υπάρξει νέα αύξηση της φορολογίας στα καπνικά προϊόντα τότε το λαθρεμπόριο παράνομων τσιγάρων στην Ελλάδα θα αυξηθεί περαιτέρω οδηγώντας και σε μεγαλύτερες απώλειες φορολογικών εσόδων.

paseges.gr