Με τις υπογραφές συνολικά οκτώ βουλευτών, πέντε από τους Ανεξάρτητους Δημοκρατικούς βουλευτές και τρεις από τη ΔΗΜΑΡ κατατέθηκε και επίσημα στον πρόεδρο της Βουλής Βαγγέλη Μεϊμαράκη το κείμενο- πλατφόρμα που τονίζει την ανάγκη εθνικής συμφωνίας σε τέσσερα καίρια πολιτικά ζητήματα:

Την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας και την έναρξη της διαδικασίας αναθεώρησης του Συντάγματος από την παρούσα Βουλή, καθώς και ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα πορείας προς τις εκλογές μέσα στο 2015.

Αναλυτικά οι βουλευτές που το υπέγραψαν είναι οι Νίκη Φούντα, Θωμάς Ψύρρας και Νίκος Τσούκαλης από την ΔΗΜΑΡ και οι ανεξάρτητοι βουλευτές Σπύρος Λυκούδης, Βασίλης Οικονόμου, Γρηγόρης Ψαριανός, Χρήστος Αηδόνης και Πέτρος Τατσόπουλος.

Δείτε εδώ όλο το έγγραφο με τους υπογράφοντες βουλευτές και το κείμενο που το συνοδεύει, το οποίο κάνει λόγο για ανάγκη εθνικής συμφωνίας – συννενόησης για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Την ίδια ώρα, σχετικό δελτίο τύπου εξέδωσαν ξεχωριστά και οι τρεις βουλευτές της ΔΗΜΑΡ, Νίκος Τσούκαλης, Νίκη Φούντα και Θωμάς Ψύρρας, στο οποίο αναφέρουν τα εξής:

\”H πρόταση των Βουλευτών για εθνική συνεννόηση είναι μια “δέσμη” τριών ενεργειών συναίνεσης, που προϋποθέτει απαραίτητα την συμφωνία των δύο μεγάλων κομμάτων. Προς αυτά κυρίως απευθύνεται. Πρόκειται για πρόταση-έκκληση για στοιχειώδη συνεννόηση που έχει ανάγκη ο τόπος ώστε να διασφαλίσουμε -έστω και την τελευταία στιγμή- κάποιες εκ των κορυφαίων θεσμικών διαδικασιών: α) συμφωνία για να ολοκληρωθεί η Αναθεώρηση του Συντάγματος τα δύο επόμενα χρόνια, β) συμφωνία για Εκλογή Προέδρου, γ) συμφωνία για το χρόνο των εκλογών.

Η Πρόταση αυτή είναι ενιαία και ΔΕΝ συνδέεται με την επιλογή και την ψήφο του καθενός βουλευτή στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Η αποδοχή της πρότασης θα έχει ως αποτέλεσμα:
1) να αποδείξει ότι οι πολιτικές δυνάμεις δεν έχασαν τη δυνατότητα στοιχειώδους συνεννόησης
2) να αποφορτίσει το κακό πολωτικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί
3) να δώσει την αίσθηση ότι η χώρα πορεύεται συντεταγμένα και με σταθερότητα, γεγονός που θα διευκολύνει τη διαπραγμάτευση με τους εταίρους και το ΔΝΤ και θα θέσει τις βάσεις για την καλύτερη διαπραγμάτευση του χρέους.
4) να μην μεταθέσει την αναθεώρηση του συντάγματος πέρα από το 2020 και να υπάρξει ο χρόνος για να γίνουν οι συνταγματικές αλλαγές (για το πολιτικό σύστημα, τις εξουσίες του προέδρου, την ευθύνη υπουργών, τους πόρους της αυτοδιοίκησης, το εκλογικό σύστημα, το σταθερό φορολογικό σύστημα κλπ) που είναι απαραίτητες για μελλοντικές μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα\”.

newsit.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook