Τα πολύ αυστηρά μέτρα καραντίνας που ισχύουν σε όλη την έκταση του Νομού Χανίων, αναφορικά με τον ιό της \”τριστέτσας\” των εσπεριδοειδών, υπενθυμίζει ανακοίνωση της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας της Π.Ε.Χανίων.

Αναλυτικότερα στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

\”Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων ενημερώνει ότι σύμφωνα με τον ΚΑΝ (ΕΚ) 690/2008 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως Προστατευόμενη Ζώνη για τον ιό της τριστέτσας των εσπεριδοειδών, αναγνωρίζεται ολόκληρο το έδαφος της Ελλάδος εκτός των Περιφερειακών Ενοτήτων Χανίων (Εκτελεστικός Κανονισμός 707/2014 της Επιτροπής) και Αργολίδας (Εκτελεστικός Κανονισμός 436/2011 της Επιτροπής).

Θεωρείται, δηλαδή, ότι ο ιός έχει εγκατασταθεί στις Περιφερειακές αυτές Ενότητες ενώ δεν έχει εγκατασταθεί στο υπόλοιπο κομμάτι της χώρας μας. Για τον λόγο αυτό απαγορεύεται η διακίνηση φορτίου εσπεριδοειδών από Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, με φύλλα και ποδίσκους (κοτσάνι) προς τις άλλες Περιφερειακές Ενότητες της Κρήτης και της υπόλοιπης Ελλάδας καθώς και στις περιοχές εκείνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες ανήκουν στις προστατευόμενες ζώνες όσον αφορά στον ως άνω ιό. Επίσης στα μέσα συσκευασίας όπως τελάρα, κλούβες που φέρουν εσπεριδοειδή απαγορεύεται να τοποθετούνται φύλλα ή κλαδίσκοι που χρησιμοποιούνται συνήθως για διακόσμηση και δήλωση φρεσκάδας.

Υπενθυμίζεται ότι όσον αφορά στην διακίνηση καρπών εσπεριδοειδών με κοτσάνι και φύλλο, μεταξύ περιοχών που ανήκουν στο ίδιο φυτοϋγειονομικό καθεστώς προστατευόμενων ζωνών, δηλαδή μέσα στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων ή προς άλλη περιοχή της Ελλάδας ή της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν αναγνωρίζεται ως προστατευομένη ζώνη για την τριστέτσα, τότε απαιτείται το φορτίο να συνοδεύεται με φυτϋγειονομικό διαβατήριο. Καθώς όμως στην Π.Ε. Χανίων υπάρχει τόσο η τριστέτσα όσο και κορυφοξήρα των εσπεριδοειδών δεν εκδίδεται φυτοϋγειονομικό διαβατήριο. Οπότε σε κάθε περίπτωση διακίνηση καρπών εσπεριδοειδών θα γίνεται χωρίς κοτσάνι και φύλλο.

Η διακίνηση εσπεριδοειδών με φύλλα και ποδίσκους χωρίς Φυτοϋγειονομικό Διαβατήριο αποτελεί παράβαση της φυτοϋγειονομικής διάταξης του Παραρτήματος IV Μέρος Β΄ , σημείο 31 του ΠΔ 365/2002 (ΦΕΚ Α΄ 307/2002) και στους παραβάτες επιβάλλεται πρόστιμο 1.500 έως 6.000 €, ενώ ακολουθούν και ποινικές κυρώσεις ( N.2147/1952 με την τροποποίηση του Ν.2538/1997). Στην περίπτωση που υποπέσουν στην ίδια παράβαση το επιβαλλόμενο πρόστιμο ανέρχεται σε 30.000 έως 60.000 €.

Ενημερώνουμε επίσης ότι η Τριστέτσα είναι η πλέον επικίνδυνη και καταστροφική ασθένεια που προσβάλλει τα εσπεριδοειδή. Ειδικά ο συνδυασμός νερατζιάς με διάφορα είδη εσπεριδοειδών όπως πορτοκαλιάς, μανταρινιάς, γκρέιπ φρούτ κ.λ.π. είναι ο πλέον ευαίσθητος. Η ασθένεια μεταδίδεται με μολυσμένο πολλαπλασιαστικό υλικό (δενδρύλλια , εμβόλια) και με έντομα φορείς όπως οι αφίδες, ενώ δε μεταδίδεται με μηχανικά μέσα. Ενημερώνουμε του παραγωγούς ότι:

• η προμήθεια δενδρυλλίων να γίνεται μόνο από νόμιμα φυτώρια, τα οποία θα έχουν ελεγχεί για τον Ιό της Τριστέτσας από τις αρμόδιες αρχές
• να μη χρησιμοποιούνται σε καμιά περίπτωση δενδρύλλια ή εμβόλια που ήλθαν από το εξωτερικό χωρίς φυτοϋγειονομικό διαβατήριο
• η λήψη εμβολίων να γίνεται από δένδρα που αποδεδειγμένα έχουν υποστεί εργαστηριακό έλεγχο
• με την εμφάνιση ύποπτων συμπτωμάτων (περίεργες ξηράνσεις ή έντονα κιτρινίσματα) να ειδοποιούνται άμεσα οι γεωργικές υπηρεσίες για τη διενέργεια ελέγχων, δειγματοληψιών και εργαστηριακών εξετάσεων

Τέλος, στις περιοχές που έχει εντοπιστεί ο ιός της Τριστέτσας για μείωση της εξάπλωσης του, απαγορεύονται οι νέες φυτεύσεις, οι επανεμβολιασμοί εγκατεστημένων φυτειών, η παραγωγή δενδρυλλίων καθώς και η λήψη εμβολίων εντός των εστιακών ζωνών τουλάχιστον 500 μέτρα από την εστία (ΚΥΑ 121285/665/2006).

Τέλος, είναι υποχρεωτική η εγγραφή στο Φυτοϋγειονομικό Μητρώο της υπηρεσίας μας, όλων των εμπλεκόμενων στην αλυσίδα παραγωγής- τυποποίησης – συσκευασίας – μεταφοράς και εμπορίας( εισαγωγέων, εξαγωγέων) εσπεριδοειδών καθώς και άλλων φυτών, φυτικών προϊόντων και αντικειμένων που αναφέρονται στο παράρτημα V του ΠΔ 365/2002. Σημειώνεται ότι η εγγραφή στο μητρώο είναι ατελής, δηλαδή χωρίς κόστος.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στην υπηρεσία μας και στα τηλέφωνα 2821 3 46541- 3.\”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook