Μέσα σε λίγα μόλις λεπτά, αντί ποσού 4,75 εκατομμυρίων δολαρίων, πουλήθηκε σε δημοπρασία του οίκου Κρίστις το 23 καρατίων χρυσό μετάλλιο Νόμπελ που είχε «βγάλει στο σφυρί» ο κάτοχός του – για την ανακάλυψη της «έλικας της ζωής», του μορίου του DNA, το 1962 – Τζέιμς Γουάτσον.

Η αξία του μεταλλίου είχε αρχικά κοστολογηθεί από τον οίκο στα 2,5 έως 3,5 εκατομμύρια δολάρια, ενώ ο πλειοδότης που απέκτησε το διάσημο Νόμπελ, παρέμεινε ανώνυμος, κάνοντας την προσφορά του τηλεφωνικά.

Στη δημοπρασία που πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο και το «Nature», πουλήθηκαν επίσης αντί 365.000 δολαρίων οι πεντασέλιδες χειρόγραφες σημειώσεις του Τζέιμς Γουάτσον από το λόγο που έβγαλε κατά την τελετή απονομής του Νόμπελ. Επίσης 245.000 δολάρια «έπιασε» ένα άλλο διορθωμένο 46σελιδο επιστημονικό χειρόγραφο του Αμερικανού βιολόγου.

Υπενθυμίζεται ότι ο νομπελίστας είχε δηλώσει πως χρειαζόταν τα χρήματα, γι’ αυτό και αναγκάστηκε να προχωρήσει στο… ξεπούλημα του μεταλλίου (ο πρώτος εν ζωή νομπελίστας που κάνει κάτι τέτοιο).

Ένα μέρος πάντως από τα έσοδα της δημοπρασίας θα το διαθέσει στα επιστημονικά ιδρύματα όπου εργάστηκε κατά τη διάρκεια της καριέρας του (Πανεπιστήμιο Σικάγο όπου σπούδασε, Πανεπιστήμιο Κέμπριτζ όπου έκανε την ανακάλυψη το 1953 μαζί με τον Βρετανό Φράνσις Κρικ, Εργαστήριο Ερευνών Cold Spring Harbor όπου υπήρξε πρόεδρος για πολλά χρόνια και από όπου εισπράττει ακόμα αποδοχές 375.000 δολαρίων).

Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί ότι η φήμη του 86χρονου επιστήμονα έχει υποστεί σοβαρό πλήγμα τα τελευταία χρόνια (μερικοί κάνουν λόγο μέχρι και για ουσιαστικό αποκλεισμό του από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα) μετά από σχόλιά του που θεωρήθηκαν ρατσιστικής φύσης (και για τα οποία αργότερα απολογήθηκε), ότι οι λευκοί έχουν ανώτερη νοημοσύνη από τους μαύρους.

«Είμαι πολύ ευχαριστημένος. Ήθελα να είμαι τουλάχιστον στα ίδια με τον Κρικ, αλλά αυτό το ποσό ξεπέρασε το δικό του» δήλωσε – μάλλον περήφανος – μετά τη δημοπρασία ο Τζέιμς Γουάτσον, ο οποίος, παρεμπιπτόντως, έχει κρατήσει ένα αντίγραφο του Νόμπελ στο σπίτι του…

Η περσινή δημοπράτηση του βραβείου του – πεθαμένου από το 2004 – Φράνσις Κρικ, με τον οποίο μοιράστηκαν το Νόμπελ, είχε αποφέρει 2,27 εκατομμύρια δολάρια στους κληρονόμους του.

newsbomb.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook