Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής 5 Ιουνίου 2011, στον Δημοτικό Κινηματογράφο «Κήπος», η κεντρική εκδήλωση την οποία διοργάνωσε ο Δήμος Χανίων – με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος –  για τη βράβευση των διακριθέντων στο διαγωνισμό για το πιο πράσινο μπαλκόνι και για τον καλύτερο κήπο στα όρια του νέου Δήμου Χανίων.

Στην ίδια εκδήλωση βραβεύτηκαν και οι μαθητές  Δημοτικών Σχολείων του Δήμου που συμμετείχαν τόσο σε δενδροφυτεύσεις όσο και στο  διαγωνισμό ζωγραφικής με θέμα «Πράσινη Πόλη». 

Στον χαιρετισμό του προς τους παραβρισκόμενους, ο Δήμαρχος Χανίων, Μανώλης Σκουλάκης, ανέφερε τα εξής:

 «Σας καλωσορίζω σε αυτόν τον πολύ όμορφο χώρο, μέσα στα δέντρα και στο πράσινο, στην κεντρική εκδήλωση που διοργανώνει και φέτος ο Δήμος Χανίων με αφορμή τη Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.

Ο φετινός εορτασμός – όπως γνωρίζετε – περιλάμβανε ένα τριήμερο γεμάτο περιβαλλοντικές δράσεις όπως η διοργάνωση παιδικής έκθεσης ζωγραφικής με θέμα την «Πράσινη Πόλη», δεντροφύτευση στη περιοχή του Κουμπελή, καθαρισμούς παραλιών, προβολή περιβαλλοντικού ντοκιμαντέρ και δράση πεζοπορίας και καθαρισμού του φαραγγιού του Δίκταμου στα Κεραμιά.

Όσοι βρισκόμαστε σήμερα εδώ, γνωρίζουμε καλύτερα από τον καθέναν, ότι το περιβάλλον αποτελεί το «σπίτι μας. Ότι όταν ο άνθρωπος βλάπτει το περιβάλλον ή αδιαφορεί γι’ αυτό, είναι σα να βλάπτει ή να αδιαφορεί για τον ίδιο του τον εαυτό.

Αντίθετα, μόνο όταν εργάζεται για την προστασία του, θέτει τις βάσεις για να απολαμβάνει ο ίδιος καλύτερη ποιότητα ζωής. Γιατί το καθαρό περιβάλλον δεν μας εξασφαλίζει απλώς μια καλύτερη ποιότητα ζωής, αλλά την ίδια τη ζωή μας. 

Για το λόγο αυτό άλλωστε πρέπει να επιδιώκεται η ανάπτυξη και η ευημερία με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον και στη φύση.

Στη σημερινή εποχή, η ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας, η αύξηση του πληθυσμού, η υπερεκμετάλλευση των φυσικών πόρων και ο άκριτος καταναλωτισμός έχουν διαταράξει την ισορροπία της φύσης.

Τα αποτελέσματα – σύμφωνα με τα στοιχεία ερευνών – είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά, σε βαθμό τέτοιο που να καθίσταται επιτακτική η ανάγκη του ανθρώπου να διατηρήσει την ισορροπία της φύσης προστατεύοντας τα οικοσυστήματα και την ίδια τη ζωή.

Για το λόγο αυτό, είναι απολύτως αναγκαία η άμεση λήψη μέτρων σε τοπικό, εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο, ώστε να προστατευτεί το φυσικό περιβάλλον.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Δήμος Χανίων και η νέα Δημοτική Αρχή έχουν ξεκινήσει μία συστηματική προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση, μ’ ένα  ολοκληρωμένο πλέγμα περιβαλλοντικών πολιτικών και δράσεων.

Όμως, καμία πολιτική για το περιβάλλον, όσο σωστά σχεδιασμένη κι αν είναι, δεν μπορεί να αποδώσει αποτελέσματα αν δεν βοηθήσουμε όλοι μας

Η συμμετοχή, η συνεννόηση, η συνεργασία και η σύνθεση απόψεων είναι αναγκαία για την τήρηση των περιβαλλοντικών δεσμεύσεων.

Είναι γεγονός ότι η εμπέδωση περιβαλλοντικής συνείδησης είναι ένα ζήτημα που δεν αφορά περισσότερο ή λιγότερο κάποιες πόλεις ή κάποια κράτη, αλλά αφορά όλες τις πόλεις, όλα τα κράτη και όλους τους πολίτες τους.

Αφορά την κάθε κοινωνία ως σύνολο και τον καθένα από εμάς ξεχωριστά.

Η Παγκόσμια Ημέρα για το Περιβάλλον, την οποία σήμερα γιορτάζουμε, είναι μια ευκαιρία για να σκεφτούμε την κατάσταση του περιβάλλοντος σε τοπικό, εθνικό αλλά και παγκόσμιο επίπεδο.

Αποτελεί την προσωπική πρόσκληση – πρόκληση για τον καθένα μας για να συμβάλλει στην προστασία του πλανήτη παροτρύνοντάς μας, να αναλογιστούμε την καθημερινή μας επίδραση στη Γη.

Να γνωρίσουμε το περιβάλλον του τόπου μας και να το αγαπήσουμε πραγματικά.

Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η νέα Δημοτική Αρχή και εγώ προσωπικά, θα συνεχίσουμε αυτές τις πρωτοβουλίες όχι μόνο επετειακά αλλά και σε συστηματική βάση. Ο Δήμος μας είναι ωραίος, ελάτε όλοι μαζί να τον κάνουμε ωραιότερο. Ο Δήμος μας είναι ανθρώπινος, όλοι μαζί μπορούμε να τον κάνουμε ανθρωπινότερο».

Μετά τον χαιρετισμό του Δημάρχου Χανίων, ακολούθησαν ομιλία από τον Κων/νο Οικονομάκη, Δρ. Γεωπόνο-Ερευνητή  με θέμα «Η διαχείριση του περιβάλλοντος στην αρχαία Ελλάδα» και προβολή της βραβευμένης με Όσκαρ ταινίας-ντοκιμαντέρ «Μια άβολη αλήθεια».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook