Την ανάγκη δημιουργίας σχέσεων αμοιβαίου σεβασμού και εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας υπογράμμισε ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς μετά το 3ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας Τουρκίας.

Στη δήλωσή του ανέφερε: "Κάναμε μία ευρύτατη ανασκόπηση του εργου που έχει γίνει τα τέσσερα χρόνια. Έχουν υπογραφεί 47 κείμενα συνεργασίας και συμφωνήσαμε να εργαστούμε για την υλοποίηση των συμφωνιών. Η υλοποίηση απαιτεί έλεγχο που κάναμε σήμερα. Στόχος είναι η προώθηση της συνεργασίας σε τομείς χαμηλής πολιτικής που όμως αγγίζουν την καθημερινότητα των πολιτών. Στις διμερείς σχέσεις υπάρχουν ζητήματα που έχουμε σημαντικές διαφωνίες. Το αναγνωρίζουμε και δημιουργούμε σχέσεις αμοιβαίου σεβασμού με πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου και προάσπιση της εθνικής κυριαρχίας.

Για το Κυπριακό η Ελλάδα στηρίζει τις προσπάθειες του ΓΓ του ΟΗΕ για δίκαιη και βιώσιμη λύση μέσω δικοινοτικών διαπραγματεύσεων. Καταννοούμε την απόφαση του κ. Αναστασιάδη να διακόψει τις συνομιλίες μέχρι να λυθεί το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί. Πιστεύω ότι θα λυθεί σύντομα το πρόβλημα για να επανεκκινήσουν οι διμερείς διαπραγματεύσεις. Η Ελλαδα θα συνεχίσει να στηρίζει την ευρωπαική πορεία της Τουρκίας. Είναι χρήσιμο ο γείτονάς μας να ανήκει στην ευρωπαική οικογένεια εκπληρώνοντας βέβαια τα προαπαιτούμενα. Ας είναι σίγουρη η Τουρκία ότι με την ένταξη θα πετύχει τεράστια οφέλη".

Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στο επιχειρηματικό φόρουμ που γινόταν παράλληλα λέγοντας ότι σημαντικοί επιχειρηματίες είχαν την δυνατότητα να προωθήσουν την μεταξύ τους συνεργασία συμβάλλοντας στην προσέγγιση των δύο χωρών που είναι επ' ωφελεία της οικονομίας. "Σταθερότητα εμπιστούνη και ασφάλεια δίνουν ώθηση στην ανάπτυξη και στην ευημερία των δύο χωρών, αυτά προωθούμε και διαφυλάσσουμε, γι αυτά δουλεύουμε" έκλεισε ο πρωθυπουργός.

Από τη πλευρά του ο πρωθυπουργός της Τουρκίας κ. Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε: "Όταν είχαμε στην Αθήνα ξεκινήσει την πρώτη σύνοδο αυτό είχε δημιουργήσει εντύπωση. Είναι όμως εξαιρετικός ο απόηχος που έχουν αυτά τα κοινά υπουργικά συμβούλια τα οποία θα συνεχίσουμε. Έχει εγκατασταθεί ένα κλίμα καταννόησης που μας επιτρέπει να συνεργαζόμαστε. Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες συνεργασίας. Μιλήσαμε για τις μεταφορές και είδαμε πόσο αλληλοσυμπληρωματικοί είμαστε. Επίσης οι αερομεταφορές και οι χερσαίες μεταφορές είναι τομείς που συμπληρωνόμαστε. Είμαστε η πύλη προς την Ασία και η Ελλάδα είναι η πύλη προς την Ευρώπη. Ελπίζουμε ότι θα λυθεί το κυπριακό για να αυξηθεί η συνεργασία στον τομέα της ενέργειας". Αναφέρθηκε στο θέμα των γλυπτών του Παρθενώνα λέγοντας: "Στηρίζουμε την Ελλάδα για την προσπάθεια επιστροφής του θεού Ιλισσού στο Μουσείο της Ακρόπολης".

Ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση στον κ. Νίκο Αναστασιάδη για να συνεχιστούν οι συνομιλίες των δύο κοινοτήτων και πρόσθεσε: " προσέγγιση των δύο πλευρών θα συμβάλλει στην ανάπτυξη ολόκληρης της Ανατολικής Μεσογείου".

Ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση για την στήριξη που προσφέρει στην ευρωπαική πορεία της Τουρκίας.

Αναφέρθηκε στις μειονότητες λέγοντας ότι οι μειονοτικοί πολίτες είναι γέφυρες μεταξύ των δύο χωρών.

Στο Συμβούλιο πήραν μέρος από ελληνικής πλευράς οι υπουργοί Εξωτερικών κ. Βαγγέλης Βενιζέλος, Ανάπτυξης κ. Κώστας Σκρέκας, Δικαιοσύνης κ. Χαράλαμπος Αθανασίου, Υγείας κ. Μάκης Βορίδης, Περιβάλλοντος κ. Γιάννης Μανιάτης, Προστασίας του Πολίτη κ. Βασίλης Κικίλιας, Πολιτισμού κ. Κώστας Τασούλας, Ναυτιλίας κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Τουρισμού κα Όλγα Κεφαλογιάννη, Υποδομών κ. Μιχάλης Χρυσοχοίδης, ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Δημήτρης Κούρκουλας και ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Νότης Μηταράκης.

protothema.gr