Να αναθεωρήσει την απόφασή του και να σταματήσει την απεργία πείνας ευχήθηκε ο κ. Χαράλαμπος Αθανασίου για τον Νίκο Ρωμανό επισημαίνοντας ότι ο υπουργός δεν μπορεί να παρεμβαίνει στους δικαστικούς και να τους επιβάλλει την άποψή του.

«Η δημοκρατία δεν εκδικείται και δεν τιμωρεί βάσει το φρόνιμα» είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης και συνέχισε «Αλήθεια διάβασαν τι λέει ο σωφρονιστικός κώδικας; Θα τους κλόνιζε τη σιγουριά αυτού που εκφράζουν. Δεν δικαιούνται οι κρατούμενοι εκπαιδευτική άδεια, δικαιούνται να τη ζητήσουν, και υπάρχει και ο ανακριτής που εκφέρει άποψη αν πρόκειται για υπόδικο. Αρμόδιο είναι το Δικαστικό Συμβούλιο και ο ανακριτής. Ο Ρωμανός είχε ελάχιστες πιθανότητες να τη λάβει, έχει τρία ακόμα εντάλματα, όχι επειδή το θέλει η κυβέρνηση αλλά επειδή έτσι το λέει ο νόμος. Θέλετε ένα υπουργό που να τηλεφωνεί στους δικαστικούς λειτουργούς και να επιβάλει απόψεις;».

Σημείωσε ακόμα πως «ο Ρωμανός και ο κάθε Ρωμανός μπορεί σήμερα να μη δικαιούται εκπαιδευτική άδεια αλλά στο μέλλον μπορεί να την λάβει εφόσον πληροί τις προϋποθέσεις. Έχει συμβεί πολλές φορές στο παρελθόν. Θέλετε να κρίνονται a priori αν πληρούν τις προϋποθέσεις και να αποθαρρύνονται από το να συμμετάσχουν στις εξετάσεις; Δεν έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν δηλαδή;

Αν θεωρείτε ότι υπάρχει ένα νομοθετικό όπλο στα χέρια του υπουργού πέστε μου» και συνέχισε «Η Πολιτεία δεν στέρησε από τον Ρωμανό τις εκπαιδευτικές άδειες που δικαιούται, άλλο όμως τι δικαιούται και τι θα έπρεπε να δικαιούται ένας έγκλειστος που πέτυχε στις εξετάσεις. Το προστατευόμενα αγαθό είναι το δικαίωμα στη μόρφωση. Πρέπει να βρεθεί τρόπος να στηριχθεί, η τεχνολογία μας δίνει δυνατότητες, με βάσει τη νομοθετική ρύθμιση θα έχουν οι κρατούμενοι τη δυνατότητα να παρακολουθούν εφόσον δεν τους δίνονται άδειες».

Τέλος ξεκαθάρισε ότι «κανείς δεν ζήτησε από τον Ρωμανό δήλωση φρονημάτων. Άλλο πράγμα είναι αν θα ευχόμασταν τη μετάνοιά του για τη πράξη που κρατείται. Εύχομαι όποια κι αν είναι τα όνειρά του ακόμα κι αν είναι να περάσει τα υπόλοιπα χρόνια του μισώντας το κράτος, το σύστημα και με εμένα τον ίδιο. Αυτά μπορεί να τα πράξει ζωντανός και υγιής. Εύχομαι να αναθεωρήσει την απόφαση του και να σταματήσει την απεργία πείνας».

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook