Τέλος στις αγκαλιές του Άγιου Βασίλη; Και όμως, αν και τα Χριστούγεννα είναι η αγαπημένη εποχή των παιδιών, φαίνεται ότι θα πρέπει να μείνουν σε απόσταση… ασφαλείας από τον αγαπημένο του άγιο και να του ζητούν το δώρο τους από μακριά!

Γονείς και ακτιβιστές στο Queensland της Αυστραλίας ξεκίνησαν μια συζήτηση μέσα από τα social media, εκφράζοντας την ανησυχία τους σχετικά με την παράδοση που θέλει τα παιδιά να κάθονται στα πόδια του «μπαμπά των Χριστουγέννων» είτε για να φωτογραφηθούν μαζί του είτε για να του ζητήσουν το δώρο τους.

Ο Hetty Johnson, εκπρόσωπος της οργάνωσης για την πρόληψη της παιδικής κακοποίησης Bravehearts, απαίτησε τα εμπορικά κέντρα να ανανεώσουν τις πολιτικές προστασίας τους, διχάζοντας το κοινό σχετικά με το αν είναι όντως ορθό να γίνει κάτι τέτοιο ή το έχουν… «παρατραβήξει».

«Αυτό που θα θέλαμε είναι οι ιδιοκτήτες εμπορικών κέντρων να ενημερώσουν τις πολιτικές προστασίας των παιδιών τους», δήλωσε ο Johnson στην Courier Mail και συνέχισε: «Η οδηγία λέει τα παιδιά να στέκονται δίπλα στον Άγιο Βασίλη, εκτός και αν οι γονείς ή το ίδιο το παιδί ζητήσει να καθίσει στα γόνατά του. Τα εμπορικά κέντρα είναι υποχρεωμένα να προστατεύσουν τα παιδιά μέσα στους χώρους τους».

Ένας «Άγιος Βασίλης», ο οποίος έχει πάνω από 10χρονη καριέρα με την κόκκινη στολή εξήγησε ότι ενώ αντιλαμβάνεται την ανησυχία των γονέων, εντούτοις τα παιδιά δεν «αναγκάζονται» ποτέ να καθίσει στα γόνατά του. «Τα μικρά παιδιά συνήθως είναι φοβισμένα, επειδή δεν ξέρουν ποιος είμαι, αλλά σύντομα καταλαβαίνουν ότι είμαι εκείνος που φέρνει τα δώρα», είπε.

«Από την προσωπική μου εμπειρία, αυτό που γίνεται είναι ουσιαστικά μια παράδοση που έχουν οι γονείς από τη δική τους παιδική ηλικία και θέλουν να αποκτήσουν και τα παιδιά τους», σημείωσε και συνέχισε: «Οι γονείς βάζουν τα παιδιά δίπλα μου ή τα βάζουν στα πόδια μου. Μερικές φορές κλαίνε και κατεβαίνουν σχεδόν αμέσως».

Η 32χρονη Charmaine Ohl από το Rockhampton του Queensland είπε ότι μεγάλωσε καθισμένη στην αγκαλιά του Αϊ-Βασίλη και δεν έχει τίποτα κακό να θυμάται από αυτό. «Όταν δούλευα ως φωτογράφος του άγιου Βασίλη, ποτέ δεν είδα παιδιά να αναγκάζονται να καθίσουν στην αγκαλιά του. Τα παιδιά δεν κάνουν ποτέ αυτό που δεν θέλουν να κάνουν», είπε και πρόσθεσε: «Ολοι όσοι εργάζονται ως Άγιοι Βασίληδες περνάνε από αστυνομικό έλεγχο και είναι απολύτως ασφαλείς. Όλοι όσοι έχουν ελεγχθεί, κανείς δεν έχει εντοπιστεί να έχει ποινικό μητρώο».

Κάθε πολιτεία της Αυστραλίας απαιτεί ελέγχους και την πιστοποίηση για όσους εργάζονται με ανηλίκους, συμπεριλαμβανομένων του Αϊ-Βασίλη.

Από την άλλη, ο Leah Bromfield, αναπληρωτής διευθυντής του Αυστραλιανού Κέντρου για την προστασία των παιδιών, εξήγησε ότι οι γονείς θα πρέπει να είναι καλυμμένοι και να γνωρίζουν ότι τουλάχιστον υπάρχει αυτός ο έλεγχος και τηρούνται ορισμένα μέτρα για κάθε έναν που φοράει τη στολή του Άγιου Βασίλη.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook