Με τη διαβεβαίωση ότι ο προϋπολογισμός του 2015 «θα εκτελεστεί ομαλά και επιτυχημένα» ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, σε μια προσπάθεια προφανώς να καθησυχάσει ότι δεν θα χρειαστεί να εφαρμοστούν όσα αναφέρει στο τελευταίο email που έστειλε στην τρόικα περί συμπληρωματικού προϋπολογισμού εάν παρατηρηθούν αποκλίσεις.

Υπεραμυνόμενος των προβλέψεων του προϋπολογισμού, υποστήριξε ότι συνεχίζει -έστω και τη μερική- ελάφρυνση των πιο επιβαρυμένων πολιτών και συμβάλλει στη βελτίωση της ανάπτυξης.

Από παράδειγμα προς αποφυγή γίναμε παράδειγμα δημοσιονομικής εξυγίανσης, ανέφερε ο υπουργός, τονίζοντας ότι αυτό δεν το αμφισβητεί πλέον κανένας.

Με συχνές επιθέσεις στον ΣΥΡΙΖΑ και στο οικονομικό πρόγραμμά του, ο υπουργός είπε ότι θα διαπραγματευόταν καλύτερα με τους δανειστές αν υπήρχε «πολιτική και κοινωνική συναίνεση για τα αυτονόητα». Αν και τόνισε ότι πρόκειται για την πιο δύσκολη και περίπλοκη μέχρι τώρα διαπραγμάτευση με την τρόικα εκτίμησε ότι σύντομα θα οδηγηθεί σε θετικό αποτέλεσμα.

«Εντυπωσιακή δημοσιονομική προσαρμογή»

Από εδώ και πέρα τα βήματά μας μπορούν να είναι σταθερά και στοχευμένα, είπε ο Γκίκας Χαρδούβελης, τονίζοντας ότι τα τελευταία πέντε χρόνια έχουμε επιτύχει εντυπωσιακή δημοσιονομική προσαρμογή, γεγονός που κανένας δεν αμφισβητεί.

«Ο προϋπολογισμός συνεχίζει μία σειρά από κρίσιμες διαρθρωτικές αλλαγές στην οικονομία και το κράτος, θωρακίζει και αυξάνει τη διεθνή αξιοπιστία μας. Παράλληλα, συνεχίζει την ελάφρυνση έστω και μερικώς των πιο επιβαρυμένων συμπολιτών μας», τόνισε ο κ. Χαρδούβελης.

«Τα βήματά μας από δω και πέρα μπορούν να είναι πολύ πιο σταθερά και πολύ πιο στοχευμένα. Έχουμε αποδείξει ότι πετύχαμε μια εντυπωσιακή δημοσιονομική προσαρμογή τα τελευταία πέντε χρόνια και κανείς δεν το αμφισβητεί. Η χώρα έχει εξελιχθεί από ξεχωριστό παράδειγμα δημοσιονομικού εκτροχιασμού σε μοναδικό παράδειγμα δημοσιονομικής εξυγίανσης», σημείωσε.

Ο υπουργός δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι τα επιτεύγματα αυτά της Ελλάδας οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στις τεράστιες θυσίες του ελληνικού λαού.

Ωστόσο, τόνισε αρκετές φορές στη ομιλία του απομένουν αρκετά ακόμη να γίνουν. «Δεν έχουμε τελειώσει, δεν μπορούμε να επαναπαυθούμε. Έχουμε πολλά μπροστά μας, το βάρος της ευθύνης είναι μεγάλο, χρειάζεται δύναμη, υπομονή και επιμονή».

«Μπορούμε να φέρουμε την ανάπτυξη»

Η σταθεροποίηση της οικονομίας, που όλοι συμφωνούν ότι ήταν απαραίτητη «μπορεί να υπάρχουν διαφωνίες, πολλές από αυτές εύλογες, για τον τρόπο της σταθεροποίησης, αλλά για την ανάγκη κανείς δεν διαφωνεί», είναι αναγκαία συνθήκη για να υπάρξει ανάπτυξη, τόνισε ο κ. Χαρδούβελης.

«Αναγκαία μεν, αλλά όχι και ικανή συνθήκη για την ανάπτυξη» πρόσθεσε ο υπουργός τονίζοντας ότι το μεγάλο ερώτημα πλέον είναι «αν μπορούμε να φέρουμε με την πολιτική μας και την ανάπτυξη στη χώρα».

«Νομίζω μπορούμε και το κάνουμε» διαβεβαίωσε, «αρκεί να μην δειλιάσουμε και λοξοδρομήσουμε στο τέλος της διαδρομής. Αρκεί να μην υποταχτούμε στη μιζέρια του χθες, στις δυσκολίες και την απελπισία που έφερε η κρίση σε μας και στις οικογένειές μας και πάψουμε να βλέπουμε το αύριο, τις ευκαιρίες που μπορεί να προσφέρει και τις δυνατότητες μιας νέας αρχής για μας και τα παιδιά μας. Αρκεί να επιμείνουμε στην ενάρετη και ορθολογική δημοσιονομική πολιτική και στη ριζοσπαστική μεταρρυθμιστική οικονομική πολιτική».

» Αρκεί να επικεντρωθούμε στη δημιουργικότητα του Έλληνα, στην αναδόμηση της οικονομίας, στο χτίσιμο των θεσμών, όπως η Δικαιοσύνη, η Εκπαίδευση, ή ο αποτελεσματικός και λειτουργικός δημόσιος τομέας, μέσα από ένα σχέδιο που σταδιακά ξεδιπλώνει η Κυβέρνηση για την ολική επαναφορά της οικονομίας σε βιώσιμους ρυθμούς μεγέθυνσης».

«Αναγκαία η συναίνεση για τα αυτονόητα»

Τονίζοντας ότι η έλλειψη πολιτικής και κοινωνικής συναίνεσης σε βασικά θέματα, δυσχεραίνει τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα ο κ. Χαρδούβελης μίλησε για τις προϋποθέσεις της ανάπτυξης, τις οποίες, όπως είπε, πρέπει να καταλάβουν όλοι και να υπάρξει συνεννόηση.

«Προσωπικά, θα προτιμούσα ως υπουργός των Οικονομικών να μπορώ να λειτουργώ και να διαπραγματεύομαι έχοντας ήδη εξασφαλίσει την αναγκαία κοινωνική και πολιτική συναίνεση, τουλάχιστον για αυτά τα αυτονόητα».

Στα αυτονόητα ανέφερε ότι: είμαστε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εκτός από τα οφέλη έχουμε και υποχρεώσεις που πρέπει να καλύψουμε, στοχεύουμε σε μια εξωστρεφή οικονομία, ενθαρρύνουμε δεν εξοβελίζουμε τις ιδιωτικές επενδύσεις, γιατί αυτές κυρίως αποτελούν βιώσιμο δρόμο προς την ευημερία, πρέπει να συνεχίσουμε τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις γιατί παραμένουν παθογένειες και στρεβλώσεις στη λειτουργία της αγοράς, ότι τα προβλήματα της κρίσης δεν αντιμετωπίζονται με ιδεολογικές εμμονές, αλλά με σαφείς και ρεαλιστικές προτάσεις.

Πρέπει να δράσουμε συλλογικά, με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον, πρόσθεσε.

«Τελικά όλοι είμαστε στην ίδια βάρκα δεμένοι με την μοίρα του τόπου και πρέπει να δράσουμε συλλογικά, χωρίς ιδιοτέλεια, χωρίς εντάσεις αλλά με ωριμότητα και δημιουργική, όχι ψεύτικη αντιπαράθεση μέσα σε αυτή την αίθουσα, με γνώμονα την επίλυση των προβλημάτων και τελικά το δημόσιο συμφέρον», είπε συγκεκριμένα ο υπουργός Οικονομικών.

Το κρίσιμο από εδώ και στο εξής είναι να συνεχίσουμε τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και μετά το τέλος του μνημονίου, σημείωσε, προσθέτοντας ότι το νέο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που θα είναι ελληνικό, «δεν θα μας το επιβάλλουν οι εταίροι», πρέπει μεταξύ άλλων να στοχεύει στην αύξηση της αποτελεσματικότητας του Δημοσίου, στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων και της οικονομίας, στην αναβάθμιση της παιδείας.

Μεταρρυθμίσεις με μεγαλύτερο κύκλο ζωής από τον πολιτικό

Ορίζοντας τον όρο μεταρρύθμιση ο υπουργός τόνισε ότι εννοούμε εκείνες που πιθανώς να είναι επώδυνες για ορισμένες επαγγελματικές ομάδες, ή κάποιες συντεχνίες, δεν μετακυλύουν τα προβλήματα στις μελλοντικές γενεές, αλλά τα αντιμετωπίζουν σε παρόντα χρόνο, επιδιώκουν να προσαρμόσουν τις καλές πρακτικές του υπόλοιπου ανεπτυγμένου κόσμου και στη χώρα μας».

Τονίζοντας μάλιστα ότι πλέον πρέπει να διασφαλίζεται ότι τα μεταρρυθμιστικά προγράμματα θα έχουν κύκλο ζωής μεγαλύτερο από τον εκλογικό κύκλο, κάλεσε την Αντιπολίτευση σε συνεννόηση, ώστε η εφαρμογή των προγραμμάτων να συνεχίζεται ανεξαρτήτως κυβέρνησης.

Μπορεί η Αξιωματική Αντιπολίτευση να δεσμευτεί σε ένα μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα για την ανασυγκρότηση της χώρας ή θα κρύβεται στην εύκολη λύση των παροχών; είπε ο κ. Χαρδούβελης, και απαντώντας εκ των προτέρων σε όσους σκεφτούν ότι προεξοφλεί την νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές, άνοιξε το πλάνο: «Μπορούν όλες οι πολιτικές δυνάμεις να δεσμευθούν για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων; Μπορούν να δεσμευτούν σε μια στροφή της οικονομικής πολιτικής προς τις επενδύσεις και τις εξαγωγές;»

Επίθεση στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ

Ο υπουργός Οικονομικών απέρριψε το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να τον κατονομάσει, λέγοντας ότι «όποιος σήμερα προτείνει μέτρα τόνωσης της ζήτησης μέσω της αύξησης της κατανάλωσης και των δαπανών του Δημοσίου, επί της ουσίας μας προτείνει να επαναλάβουμε τις πολιτικές που μας οδήγησαν στην κρίση».

«Η συνταγή για έξοδο από την κρίση και ανάπτυξη δυστυχώς δεν έρχεται αποκλειστικά από τον τομέα των κρατικών παροχών και της κατανάλωσης. Αυτή ήταν η συνταγή του παρελθόντος, που μας οδήγησε στο χείλος του γκρεμού» ανέφερε ο κ. Χαρδούβελης, προσθέτοντας ότι «η ελληνική οικονομία έχει μακροχρόνιο πρόβλημα προσφοράς και όχι τόσο ζήτησης».

Βεβαίως ο κ. Χαρδούβελης παραδέχθηκε ότι υπάρχει και πρόβλημα μειωμένης ζήτησης.

«Πώς, όμως, αναθερμαίνεται η συνολική ζήτηση στην οικονομία; Πώς βρίσκει δουλειά και αποκτά εισόδημα ο πολίτης για να ξοδέψει; Μήπως με τις παροχές του κράτους ή τη δημιουργία κρατικών θέσεων εργασίας με λεφτά που δεν υπάρχουν και κανείς δεν μας δανείζει; Όχι φυσικά» τόνισε, προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι:

«αν ήταν τόσο εύκολο να αναθερμανθεί μια οικονομία με μέτρα τόνωσης της συνολικής ζήτησης, τα οποία αποφασίζονται κεντρικά από την κυβέρνηση, χωρίς κοστολόγηση και χωρίς χρηματοδότηση, τότε όλες οι χώρες του κόσμου θα ήταν εύπορες».

Δεν υπάρχει μαγικό ραβδί, κλειδί ο ιδιωτικός τομέας

Ο κ. Χαρδούβελης επανέλαβε ότι δεν υπάρχει μαγικό ραβδί για την ανάπτυξη, αλλά απαιτεί σκληρή δουλειά. «Οι ανισορροπίες δεκαετιών που απαξίωσαν την παραγωγική δομή της χώρας και που οδήγησαν στην κρίση των τελευταίων ετών δεν θεραπεύονται από τη μια μέρα στην άλλη».

«Πρωταγωνιστής στην προσπάθεια μετασχηματισμού της ελληνικής οικονομίας σε μια σύγχρονη, ανταγωνιστική οικονομία, δεν μπορεί να είναι πλέον το κράτος, αλλά ο ιδιωτικός τομέας. Ένας ιδιωτικός τομέας, όμως, που δεν θα ακολουθεί μονοπωλιακές πρακτικές, θα ελέγχεται και θα σέβεται τις φορολογικές του υποχρεώσεις και τους εργαζόμενους.»

» Μπορούμε να περιορίσουμε το ρόλο του κράτους στις κοινωνικές παροχές, στην εποπτεία και τον έλεγχο και, κυρίως, να μην τον επεκτείνουμε στην παραγωγή αγαθών και υπηρεσιών, που αντικαθιστούν τον ιδιωτικό τομέα; Αυτό είναι το ζητούμενο» τόνισε ο υπουργός.

«Το \’κλειδί\’ της ανάπτυξης του 2015 είναι οι ιδιωτικές επενδύσεις. Περιμένουμε αντιστροφή της αρνητικής τάσης των τελευταίων ετών και ισχυρή ενίσχυση των επενδύσεων της τάξης του 11,7% και των εξαγωγών κατά 5,2%. Και η βασικότερη προϋπόθεση για την ενίσχυση των ιδιωτικών επενδύσεων είναι η σταθερότητα» πρόσθεσε.

Ο υπουργός τόνισε ότι σημαντικό ρόλο στην αναπτυξιακή πορεία κατέχει και η προσπάθεια για ενίσχυση της ρευστότητας στην οικονομία, προσθέτοντας ότι μετά τα stress test οι τράπεζες έχουν ήδη ξεκινήσει να κάνουν τα πρώτα βήματα για την επανέναρξη της χρηματοδότησης της οικονομίας. Επιπροσθέτως, είπε, για την ενίσχυση της ρευστότητας η κυβέρνηση υλοποιεί εμπροσθοβαρώς το ΕΣΠΑ, ενώ ανταποκρίθηκε και στην ευρωπαϊκή πρωτοβουλία Γιούνκερ για πρόσθετες δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις στην πραγματική οικονομία την επόμενη τριετία, καταθέτοντας προτάσεις στην Ομάδα δράσης για επενδυτικά έργα στην Ελλάδα.

Το 2015, είπε ακόμη ο υπουργός, η αναπτυξιακή δυναμική, αλλά και η δημοσιονομική επίδοση της χώρας θα ωφεληθούν σημαντικά από την εκτέλεση του Προγράμματος Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου. Μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου 2015, αναμένεται να ολοκληρωθούν 7 ακόμα μεγάλοι διαγωνισμοί, πρόσθεσε.

Σημείωσε δε τη μεγάλη επιτυχία του διαγωνισμού για τα περιφερειακά αεροδρόμια, επισημαίνοντας ότι με την ολοκλήρωση της συναλλαγής που αναμένεται εντός του πρώτου τριμήνου του 2015, τα συνολικά έσοδα αποκρατικοποιήσεων θα έχουν ήδη υπερβεί τα 6,7 δισ. ευρώ.

Η σημασία του ισοσκελισμένου προϋπολογισμού

«Η Ελλάδα το 2015, για πρώτη φορά στη μεταπολεμική περίοδο, θα πετύχει ισοσκελισμένο ισοζύγιο Γενικής Κυβέρνησης. Με απλά λόγια, για πρώτη φορά τα δημόσια έσοδα αρκούν για να καλύψουμε όλες τις δημόσιες δαπάνες, συμπεριλαμβανομένων και των τόκων του δημόσιου χρέους. Αυτό δεν σημαίνει ότι η χώρα θα πάψει να δανείζεται. Θα δανείζεται, αλλά για να αποπληρώνει στη λήξη τους τα προηγούμενα δανεικά. Το σύνολο του χρέους δεν θα αυξάνεται όσο οι προϋπολογισμοί παραμένουν ισοσκελισμένοι.»

» Η επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης συνδέεται και με την πρόβλεψη για αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά €1,4 δισ. το 2015. Αυτό θα γίνει χωρίς την καταφυγή σε πρόσθετες, πέραν των ήδη ψηφισμένων, φορολογικές επιβαρύνσεις των πολιτών. Η αύξηση των εσόδων του Δημοσίου, προφανώς και προέρχεται από την προβλεπόμενη μεγέθυνση της οικονομίας» ανέφερε ο Γκ.Χαρδουβελης.

«Ο Προϋπολογισμός του 2015 σηματοδοτεί την ολοκλήρωση μιας μεγάλης προσπάθειας που κατέβαλαν οι Έλληνες πολίτες. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι θέλουν ειλικρινείς κουβέντες που δεν εξωραΐζουν το παρόν. Δεν θέλουν ακάλυπτες επιταγές, ούτε υποσχέσεις που δεν τεκμηριώνονται από τα πραγματικά στοιχεία» τόνισε ακόμη ο υπουργός.
Σύντομα θετικό αποτέλεσμα με την τρόικα

Ο κ. Χαρδούβελης μίλησε για δύσκολες και περίπλοκες διαπραγματεύσεις με την τρόικα, εκτιμώντας όμως ότι θα καταλήξουν σύντομα σε θετικό αποτέλεσμα.

«Οι διαβουλεύσεις σχετίζονται με το κλείσιμο της τελευταίας αξιολόγησης του Μνημονίου.

Κατά συνέπεια, οι διαβουλεύσεις είναι περισσότερο περίπλοκες από το παρελθόν. Η διαδικασία περιπλέκεται περαιτέρω και από το γεγονός ότι το 2015 η Ελλάδα θα μπει σε μια νέα σχέση με τους Ευρωπαίους εταίρους μας και με το ΔΝΤ. Η νέα αυτή –και πιο χαλαρή- σχέση απαιτεί σήμερα να προχωρήσουν πολλές νέες γραφειοκρατικές διαδικασίες, εγκρίσεις από τα Κοινοβούλια των χωρών, κλπ.»

» Θέλω να πιστεύω ότι όλες οι πλευρές έχουμε επίγνωση ότι σε μια διαπραγμάτευση, μετά τη θέση και την αντίθεση, έπεται η σύνθεση. Και είμαι πεπεισμένος ότι αυτή η διαδικασία της τελικής αξιολόγησης σύντομα θα οδηγηθεί σε ένα θετικό αποτέλεσμα».

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook