Ανοιχτή πρόταση-έκκληση απευθύνει ο δάσκαλος του Ν.Ρωμανού και διευθυντής του Σχολείου των Φυλακών, Πέτρος Δαμιανός. Όπως γράφει, προκειμένου να σπουδάσει και να σταματήσει την απεργία πείνας, θα τον συνοδεύσει ο ίδιος στη Σχολή του.

Εν αναμονή της απόφασης της Δικαιοσύνης, ο πατέρας του Ν.Ρωμανού αναμένεται να περάσει το πρωί (11:00) την πύλη του Μεγάρου Μαξίμου για να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό. Ο γιος του εξέφρασε -μέσω του δικηγόρου του- την αντίθεσή του στη συνάντηση, ενώ δηλώνει έτοιμος να ξεκινήσει και απεργία δίψας μετά από 28 ημέρες απεργίας πείνας.

Το απόγευμα του Σαββάτου άλλωστε, ο συνήγορος του Ν.Ρωμανού, Φραγκίσκος Ραγκούσης, διάβασε ανακοίνωση του ίδιου, στην οποία δηλώνει αντίθετος με τη συνάντηση, αν και κατανοεί -όπως δηλώνει- την αγωνία των δικών του.

Ο κ. Ραγκούσης δήλωσε το πρωί της Δευτέρας στο Mega ότι στη συνάντηση στο Μαξίμου θα πάει μόνο ο πατέρας του Ν.Ρωμανού. "Δεν πηγαίνουμε με ανεδαφικά αιτήματα, ούτε με έπαρση. Πηγαίνουμε για να βρεθεί μια λύση. Ο πατέρας πηγαίνει να στηρίξει το αίτημα του παιδιού του".

Ο Νίκος Ρωμανός ζητεί να του επιτραπεί να παρακολουθήσει μαθήματα στη σχολή του στα ΤΕΙ Αθήνας όπου και πέρασε με πανελλαδικές εξετάσεις, αίτημα που έχει απορριφθεί από το αρμόδιο Δικαστικό Συμβούλιο.

Για το θέμα, ο κ. Ραγκούσης έχει προσφύγει στον Άρειο Πάγο.

Η υπόθεση έφτασε και στην Ολομέλεια της Βουλής στη διάρκεια της συζήτησης για τον προϋπολογισμό με τον υπουργό Δικαιοσύνης να καλεί τον Ρωμανό να διακόψει την απεργία πείνας.

"Κανείς δεν ζήτησε από τον Ν.Ρωμανό δήλωση φρονημάτων" τόνισε, ενώ άφησε αιχμές για επιτήδειους που επιδιώκουν κέρδη στην πλάτη του απεργού πείνας.

Ολόκληρη η επιστολή του κ. Δαμιανού:

"Ο Νίκος ήταν μαθητής μου στο Γυμνάσιο-Λύκειο που λειτουργεί εντός του Ειδικού Καταστήματος Κράτησης Νέων Αυλώνα. Όλοι παρακολουθούμε και μετράμε με αγωνία τις ημέρες απεργίας πείνας του Νίκου Ρωμανού, με αίτημα την φοίτηση του στην ανώτατη σχολή στην οποία εισήχθη.

Η επιτυχία του όμως δεν έχει ολοκληρωθεί, αφού μέχρι σήμερα δεν του έχει δοθεί η απαιτούμενη άδεια, προκειμένου να παρακολουθεί μαζί με τους συμφοιτητές του τα μαθήματα της Σχολής του.

Επειδή η παιδεία προσφέρεται στους ναούς της, τα σχολεία.

Επειδή η εκπαίδευση στις φυλακές έχει ανάγκη από δημιουργικά κίνητρα, για να λειτουργήσει ως παράδειγμα στους επόμενους μαθητές.

Επειδή είναι υγεία για μια κοινωνία, να διαθέτει νέους οι οποίοι αγωνίζονται.

Επειδή η παιδεία είναι αναφαίρετο δικαίωμα, γιατί αποδεδειγμένα βοηθά στην ανάπτυξη και την ολοκλήρωση της προσωπικότητας και του χαρακτήρα του ανθρώπου.

Και επειδή ο Νίκος Ρωμανός, διεκδικεί με κίνδυνο της ζωής του τα παραπάνω δικαιώματα,

απευθύνω ανοιχτή πρόταση-έκκληση, αποκλειστικά ως δάσκαλος, για να του δοθεί η δυνατότητα με τη φυσική παρουσία του, να παρακολουθεί τα μαθήματα και τα εργαστήρια, με την συνοδεία μου. Ας αφήσουμε την ιδιαίτερη σχέση του δάσκαλου με τον μαθητή του να λύσει το πρόβλημα. Ας επιτρέψουμε την εμπιστοσύνη του δάσκαλου προς τον μαθητή του και την εμπιστοσύνη του μαθητή προς τον δάσκαλο του, να εγγυηθούν την επιστροφή του Νίκου Ρωμανού στη Δικαστική Φυλακή Κορυδαλλού. Μετά από είκοσι (20) χρόνια στην εκπαίδευση νέων στη φυλακή, μπορώ να εγγυηθώ μια ''επιστροφή''.

Είναι μια λύση εφικτή, γιατί και στο παρελθόν έχω συνοδεύσει επιτυχώς μαθητή μου, με ποινή μεγαλύτερη από αυτή του Νίκου. Είναι μια λύση χωρίς νικητές και ηττημένους. Είναι μια λύση από την οποία όλοι μας έχουμε να μάθουμε πολλά.

Πέτρος Δαμιανός

Διευθυντής του Γυμνασίου-Λυκείου

του Ειδικού Καταστήματος Κράτησης Νέων Αυλώνα".

Εν τω μεταξύ, διχάζει τους γιατρούς η διαταγή αναγκαστικής σίτισης

Όπως αναφέρεται στο Έθνος της Δευτέρας, οι γιατροί καθιστούν σαφές ότι τους βρίσκει αντίθετους η εντολή του εισαγγελέα, επισημαίνοντας ότι δεν είναι δυνατόν να καλούνται οι ίδιοι να επιλύσουν τα πολιτικά προβλήματα που προκαλούνται από απεργίες πείνας.

"Υπάρχουν επιστημονικά τεκμηριωμένες ενστάσεις της ιατρικής κοινότητας στην πρακτική αυτή. Είμαστε λοιπόν αναγκασμένοι να διευκρινίσουμε για πολλοστή φορά πως κανένας γιατρός δεν δικαιούται, σύμφωνα με τον κώδικα ιατρικής δεοντολογίας, να ενεργεί αντίθετα προς τη βούληση ασθενούς" δήλωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών, Δημήτρης Βαρνάβας.

Εισαγγελικοί κύκλοι που επικαλείται η ίδια εφημερίδα επισημαίνουν ότι η νομοθεσία προβλέπει ότι οι γιατροί έχουν υποχρέωση να διενεργήσουν ιατρικές πράξεις για να διασφαλίσουν τη ζωή ασθενούς, ακόμα και σε περιπτώσεις απεργίας πείνας.


news247.gr