Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία και το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» εξέδωσαν τον τόμο Ελευθέριος Βενιζέλος. Η διαμόρφωση της πολιτικής σκέψης του: ιδεολογικές αφετηρίες και επιρροές.

Ο συλλογικός αυτός τόμος αποτελεί μια προσπάθεια να αναδειχθούν η θεωρητική συγκρότηση του Ελευθερίου Βενιζέλου, οι ιδεολογικές αντιλήψεις του, τα φιλοσοφικά ρεύματα που τον επηρέασαν από τη νεότητά του και διαμόρφωσαν τον χαρακτήρα και την προσωπικότητά του. Το βασικό συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι το ιδεολογικό οπλοστάσιο του πολιτικού Βενιζέλου θεμελιώνεται σε μια επεξεργασμένη ιδεολογική ταυτότητα και στην ικανότητά του να συνδυάζει τις ποικίλες ιδεολογικές επιρροές, λαμβάνοντας πάντοτε υπόψη τις εκάστοτε ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούσαν στον ελληνικό χώρο.

Η παρουσίαση του τόμου θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 11 Δεκεμβρίου 2014 και ώρα 19:00, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της Βουλής των Ελλήνων, Λεωφόρος Αμαλίας 22 (είσοδος από Σουρή), με ομιλητές τον Θάνο Βερέμη, τον Νικόλαο Παπαδάκη και τον Ευάνθη Χατζηβασιλείου. Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Γενικός Γραμματέας του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων, κ. Παύλος Σούρλας και την εκδήλωση θα συντονίσει ο Γενικός Γραμματέας της Βουλής των Ελλήνων, κ. Αθανάσιος Παπαϊωάννου.