Πρόταση προκειμένου να εκδώσει το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης ψήφισμα που θα ζητά να επανεξετάση το θέμα της αναγόρευσης του Χάινς Ρίχτερ σε επίτιμο διδάκτορα του Πανεπιστημίου Κρήτης, κατέθεσε η παράταξη "Κρήτη Πρώτη Δύναμη" με πρωτοβουλία του περιφερειακού συμβούλου Τάσου Κουρουπάκη.

Το θέμα θα συζητηθεί εντός ολίγου στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου.

Συγκεκριμένα η πρόταση που κατετέθη:

"Για την περιφέρεια Κρήτης και για όλους τους Κρητικούς, το Πανεπιστήμιο της Κρήτης αποτελεί το κορυφαίο Ακαδημαϊκό Ίδρυμα. Με διεθνή αναγνώριση ιδιαιτέρως σημαντική για το νησί μας. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο και για τη συνέχιση της άριστης φήμης του, ελπίζουμε ότι τα μέλη του θα πράξουν το καθήκον τους, έχουμε να πούμε τα παρακάτω:

Η Περιφέρεια Κρήτης δεν παρεμβαίνει στα εσωτερικά ζητήματα του Πανεπιστημίου Κρήτης, υποκαθιστώντας τους θεσμούς του. Ωστόσο, το θέμα της αναγόρευσης του καθηγητή Ρίχτερ δεν αφορά μόνο το Πανεπιστήμιο αλλά ολόκληρη την κοινωνία της Κρήτης. Ο Γερμανός Καθηγητής με το βιβλίο του η Μάχη της Κρήτης και με τίτλο στο γερμανικό πρωτότυπο "Η κατάρρευση της Κρήτης", προχωρά στην αναθεώρηση της ιστορίας του τόπου μας προκαλώντας το συναίσθημα του λαού μας, επιχειρώντας να εξισώσει θύτες και θύματα, μιλώντας μεταξύ άλλων για αλληλένδετα εγκλήματα αναφερόμενα στην παλλαϊκή αντίσταση του Κρητικού λαού. Καλούμε το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το οποίο πάντα περιβάλλουμε με εμπιστοσύνη, τιμή και αναγνώριση για την προσφορά του, να επανεξετάσει μέσα από τα θεσμικά του όργανα την αναγόρευση του καθηγητή Ρίχτερ σε επίτιμο διδάκτορά του."