Περίοδο χάριτος, τουλάχιστον έως το τέλος του 2011, για την υποχρεωτική καταβολή της μισθοδοσίας μέσω τραπεζών σχεδιάζει να δώσει η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης στις μικρές επιχειρήσεις με προσωπικό έως 50 ατόμων.

Την εξαίρεση των μικρών επιχειρήσεων από τη σχετική υποχρέωση που έχει προβλέψει ο ασφαλιστικός νόμος Λοβέρδου στο άρθρο 40 ορίζοντας ότι «ότι από 1ης Ιουλίου οι αποδοχές των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα κατατίθενται από τους εργοδότες ταυτόχρονα και συνολικά με τις ασφαλιστικές εισφορές και το φόρο μισθωτών υπηρεσιών σε τράπεζα» φέρεται να έχει αποφασίσει η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων «υπό την πίεση» των μικρομεσαίων εργοδοτών.

Το ζήτησαν

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της «Η» την παράταση ισχύος της νέας υποχρέωσης για τις μικρές επιχειρήσεις έχουν ζητήσει οι πρόεδροι της ΓΣΕΒΕ και της ΕΣΕΕ Δ. Ασημακόπουλος και Β. Κορκίδης, αντίστοιχα, υπογραμμίζοντας ότι το μέτρο, σε ό,τι αφορά την καταβολή της μισθοδοσίας, στη σημερινή συγκυρία θα αυξήσει τα κόστη και θα δημιουργήσει προβλήματα συνέπειας, καθώς σε πολλές επιχειρήσεις η πληρωμή των μισθών στους εργαζομένους τους γίνεται, ιδιαίτερα μετά την κρίση, με ολιγοήμερη καθυστέρηση και ανεξάρτητα από την καταβολή του φόρου και των εισφορών (όπου ισχύουν καταληκτικές προθεσμίες και ποινές – πρόστιμα σε περίπτωση εκπρόθεσμης καταβολής).

Οι δύο πρόεδροι αναμένεται να έχουν, ίσως και σήμερα, μια καταληκτική συζήτηση με τον Γ. Κουτρουμάνη ο οποίος εκτιμά ότι το μέτρο θα πρέπει, σε κάθε περίπτωση, να εφαρμοστεί κατ΄αρχήν πιλοτικά στις μεγαλύτερες (και πιο οργανωμένες) επιχειρήσεις ώστε να εντοπιστούν τα τυχόν προβλήματα στη λειτουργία του συστήματος απόδοσης των ποσών στους φορείς και, στη συνέχεια, να επεκταθεί σε όλες τις επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως αριθμού απασχολουμένων.

Για την αλλαγή αυτή, ωστόσο, χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση που, όπως όλα δείχνουν, θα συμπεριληφθεί στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο για το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας και τις άλλες ασφαλιστικές διατάξεις.

imerisia.gr

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook