Συμφωνία για δίμηνη τεχνική παράταση του ελληνικού προγράμματος επιτεύχθηκε στο Eurogroup, όπως ανακοίνωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά τη λήξη της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. To σχετικό αίτημα θα κατατεθεί αύριο, Τρίτη.

Όπως δήλωσε ο κ. Ντάισελμπλουμ η τρόικα ενημέρωσε το Eurogroup πως υπάρχει κάποια πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, όμως αυτή δεν είναι αρκετή για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης έως τα τέλη του 2014.

Την Τρίτη, η Ελλάδα θα υποβάλει και τυπικά (με επιστολή) το αίτημα της δίμηνης παράτασης το οποίο αναμένεται να γίνει δεκτό από το Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.

Σε αυτό το αίτημα θα υπάρχει από την Ελλάδα η επαναβεβαίωση των δεσμεύσεών της για την υλοποίηση των ενεργειών του προγράμματος.

Την ίδια ημέρα (Τρίτη) τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας επιστρέφουν στην Αθήνα και θα συντάξουν έκθεση για τα πεπραγμένα της Ελλάδας (factual report) στην οποία θα καταγράφονται οι τομείς στους οποίους η Ελλάδα έχει ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.

Η έκθεση αυτή είναι απαραίτητη για τυπικούς λόγους, προκειμένου τα κοινοβούλια ορισμένων χωρών να μπορέσουν να επικυρώσουν την τεχνική παράταση του ελληνικού προγράμματος.

Επίσης, η Ελλάδα θα υποβάλει την Τρίτη το επίσημο αίτημά της για την προληπτική πιστωτική γραμμή ECCL.

Οι λεπτομέρειες που θα διέπουν τη γραμμή ECCL και ο ρόλος που θα διαδραματίσει το ΔΝΤ, θα αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ της ελληνικής πλευράς και της τρόικας, κατά τη διάρκεια της δίμηνης παράτασης.

Για την ολοκλήρωση του προγράμματος απαιτείται Ανάλυση Βιωσιμότητας Χρέους (DSA) η οποία μετατίθεται «για πρακτικούς λόγους» κατά δύο μήνες, στο τέλος Φεβρουαρίου.

Η οποιαδήποτε απόφαση για τη γραμμή ECCL θα ληφθεί αργότερα, μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και του παρόντος προγράμματος αν αυτό ολοκληρωθεί με θετικό τρόπο.

Η τρόικα πρότεινε την παράταση της διαθεσιμότητας των 11 δισ. ευρώ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ως το τέλος Φεβρουαρίου και το Eurogroup αναμένεται να εγκρίνει το αίτημα.

Ο επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί θα επισκεφθεί την Αθήνα πριν από τα Χριστούγεννα.

Ικανοποίηση Χαρδούβελη

Ικανοποίηση για την απεμπλοκή των διαπραγματεύσεων με την τρόικα και για το δίμηνο περιθώριο που δόθηκε στην Ελλάδα προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση εξέφρασε από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης.

«Είμαι ικανοποιημένος γιατί υπάρχει απεμπλοκή και έχουμε δύο πρόσθετους μήνες περιθώριο (ως το τέλος Φεβρουαρίου), για να κλείσει η αξιολόγηση. Κάτι το οποίο μπορεί να γίνει χωρίς άγχος και με σωστή ανάλυση», δήλωσε ο κ. Χαρδούβελης.

Η ανακοίνωση του Eurogroup

Στην ανακοίνωση για την Ελλάδα που εκδόθηκε μετά τη λήξη της συνεδρίασης του Eurogroup, αναφέρεται ότι χαιρετίστηκαν οι πρόσφατες θετικές μακροοικονομικές εξελίξεις στην ελληνική οικονομία και ιδιαίτερα η βελτίωση των προοπτικών ανάπτυξης για την Ελλάδα που «αντανακλούν τις προσπάθειες αξιοσημείωτη προσαρμογή πραγματοποιήθηκε από τις ελληνικές αρχές και τους πολίτες».

«Το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής αρχίζουν να αποδίδει καρπούς και αποδεικνύεται ότι είναι ο ακρογωνιαίος λίθος για την επιστροφή της Ελλάδας στη βιώσιμη και ισόρροπη ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας» αναφέρει.

Το Eurogroup χαιρέτισε επίσης την πρόοδο που έχει σημειωθεί από τις ελληνικές αρχές, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα εκκρεμή ζητήματα της πέμπτης αξιολόγησης, ωστόσο «παρά την πρόσφατη πρόοδο η τρέχουσα επανεξέταση δεν μπορεί πλέον να ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του έτους».

«Ως εκ τούτου, η παρούσα αξιολόγηση θα πρέπει να συνεχιστεί και στις αρχές του 2015, έως ότου επιτευχθεί η συμφωνία και όλες οι προαπαιτούμενες ενέργειες θεωρείται ότι πληρούνται. Αυτό θα ανοίξει το δρόμο για την εκταμίευση των 1,8 δισ ευρώ, το ανεξόφλητο υπόλοιπο του τρέχοντος προγράμματος του EFSF».

«Ως εκ τούτου, το Eurogroup θα διάκειται ευνοϊκά σε αίτημα από την Ελλάδα για την τεχνική παράταση 2 μηνών του τρέχοντος προγράμματος του EFSF. Το Eurogroup ζήτησε από τα θεσμικά όργανα να προετοιμάσει μια τεκμηριωμένη έκθεση σχετικά με την πρόοδο των εργασιών της τρέχουσας αναθεώρησης και έδωσε εντολή στο EuroWorkingGroup να αναφέρει στα κράτη-μέλη, προκειμένου να ξεκινήσουν οι εθνικές διαδικασίες, με στόχο να καταλήξουν σε τελική απόφαση σχετικά με την παράταση (…) μέχρι το τέλος του έτους».

Επιπλέον, παρατείνεται η περίοδος διάθεσης των ομολόγων του EFSF στο ΤΧΣ μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου του 2015, παράλληλα με την επέκταση του προγράμματος του EFSF. «Το Eurogroup βλέπει θετικά σε μια τέτοια επέκταση. Κατόπιν αιτήματος από την Ελλάδα, το EFSF μπορεί να κάνει τις απαραίτητες ρυθμίσεις πριν από το τέλος του έτους».

«Το Eurogroup καλεί τις ελληνικές αρχές να διασφαλίσουν την ταχεία και πλήρη εφαρμογή όλων των μεταρρυθμιστικών μέτρων που απαιτούνται για τη σύναψη της πέμπτης αναθεώρησης. Οι μεταρρυθμίσεις είναι το κλειδί για την ομαλή λειτουργία της ελληνικής οικονομίας και θα συμβάλει στην επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης και της απασχόλησης και την εξασφάλιση της βιωσιμότητας των δημόσιων οικονομικών, με αυτόν τον τρόπο πλήρως επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος.

»Τα κράτη-μέλη της ζώνης του ευρώ παραμένουν ευνοϊκά τη χορήγηση στην Ελλάδα μίας προληπτικής πιστωτικής γραμμής ΕΜΣ (ECCL), αν η Ελλάδα να ζητήσει αυτό και με την επιφύλαξη της ολοκλήρωσης των μεταρρυθμιστικών μέτρων που εξακολουθούν να εκκρεμούν στο πλαίσιο της τρέχουσας αναθεώρησης, η συνεχής συμμετοχή του ΔΝΤ, και η ολοκλήρωση των σχετικών εθνικών και ενωσιακών διαδικασιών».

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook