Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία η πρόταση της Περιφέρειας για το νέο πρόγραμμα Τουριστικής Προβολής της Κρήτης για 2015, προϋπολογισμού 900.000 ευρώ που στόχο έχει την οργανωμένη και με συγκεκριμένο σχεδιασμό προώθηση του τουριστικού προϊόντος στηριζόμενο πλέον και στις επιστημονικές μελέτες και προσεγγίσεις.

Κατά του νέου προγράμματος ταχθήκαν οι παρατάξεις των Ορφανού και Κυριακάκη, ενώ λευκό ψήφισε η Ριζοσπαστική Συνεργασία Κρήτης (Σταθάκης-Φιλιππής).

Ο εισηγητής του προγράμματος, εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος για τον τουρισμό κ. Βαμιεδάκης περιγράφοντας τα δεδομένα μέσω των αριθμών σημείωσε ότι για το 2013 έφτασαν στη Κρήτη περίπου 3,3 εκατομμύρια επισκέπτες, γεγονός που μεταφράζεται σύμφωνα με τον ΣΕΤΕ σε άμεση τουριστική δαπάνη ύψους 2,1 δις ευρώ ενώ σύμφωνα με τον ΙΟΒΕ η προκαλούμενη επίδραση άγγιξε τα 4,7 δις.

Παράλληλα όπως δήλωσε ίδιος «από τον τουρισμό άμεσα δημιουργούνται 80-90 χιλιάδες θέσεις εργασίας καθώς ο τουρισμός είναι ουσιαστικά ο βασικός μοχλός κίνησης του νησιού καθώς μέσω του τουρισμού κινούνται και οι υπόλοιποι κλάδοι».

Αναλύοντας το κονδύλι των 900 χιλιάδων ευρώ σημείωσε ότι «αφορά το 0,04% της συνολικής τουριστικής δαπάνης όταν σε κάθε επιχείρηση ουσιαστικά ένα λογικό μπάτζετ είναι σε ποσοστό από 1-3%», υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά πως παράλληλα με τον συγκεκριμένο προϋπολογισμό τρέχει και το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ και είναι πολύ πιθανό κάποια από τα κομμάτια των 900 χιλιάδων να επικαλυφθούν από τα κομμάτια του ΕΣΠΑ.

«Και εννοείται ότι δεν θα πληρωθούν. Σαφώς όμως η προτεραιότητά μας είναι να εντάξουμε όσα περισσότερα κομμάτια μπορούμε μέσα σε ευρωπαϊκούς πόρους. Κάθε ευρώ είναι επένδυση και όχι απλά δαπάνη» σημείωσε ο κ. Βαμιεδάκης.

Αναλυτικότερα το νέο πρόγραμμα και οι τομείς για την προβολή του τουρισμού για το 2015:

Εκθέσεις: Κονδύλι 300 χιλιάδων ευρώ, αυξημένο κατά 60 χιλιάδες σε σχέση με πέρυσι. Περιλαμβάνει 16 εκθέσεις σε βασικές ευρωπαϊκές πόλεις, στις οποίες συμμετέχει και η Κρήτη μέσω του ΕΟΤ. Με δικές της εκθέσεις θα βρεθεί σε 3 πόλεις, Βερολίνο, Μόσχα και Λονδίνο οι οποίες χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ. Το νέο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια είναι η προσπάθεια σε συνεργασία με τα διπλωματικά γραφεία αλλά και με τον ΕΟΤ ώστε να υπάρξει η επαφή με τους τουριστικούς φορείς.

Δημόσιες σχέσεις – φιλοξενία: Κονδύλι 50 χιλιάδων ευρώ, σε σχέση με τις 20 χιλιάδες που ήταν πέρυσι και αφορά την φιλοξενία τουριστικών φορέων αλλά και δημοσιογράφων και μελών των ΜΜΕ

Εκδηλώσεις-προωθητικές ενέργειες: Από 80 χιλιάδες που ήταν πέρυσι ανεβαίνει στις 200 χιλιάδες και αυτό αφορά δράσεις στο εξωτερικό όπως παρουσιάσεις, συνδιοργανώνεις με τουριστικούς φορείς του εξωτερικού καθώς και η οργάνωση για τις «Ημέρες Τουρισμού» που θα γίνουν στη Κρήτη.

Δημιουργία-παραγωγή προωθητικού υλικού και διαφημιστικά φυλλάδια-αναμνηστικά δώρα: 100 χιλιάδες ευρώ από 50 χιλιάδες που ήταν πέρυσι.

Διαφήμιση: 150 χιλιάδες ευρώ. Οπτιοακουστική και έντυπη διαφήμιση σε ΜΜΕ του εσωτερικού και του εξωτερικού.

Διαχείριση της ιστοσελίδας: Το κονδύλι παραμένει στις 50 χιλιάδες, όσο και πέρυσι. Συντήρηση της ιστοσελίδας και διαφήμιση στις μηχανές αναζήτησης.

Μελέτες: 170 χιλιάδες ευρώ σε ένα νέο κομμάτι του προγράμματος που θα υλοποιήσει μελέτες με τη συνδρομή επιστημονικής ομάδας σε συνεργασία με φορείς του τουρισμού.
(επιμήκυνση τουριστικής περιόδου, προσέγγιση νέων αγορών Κίνα-Ινδία κτλ.)

Τουρισμός και…ειδήσεις για έργα, ο Περιφερειάρχης

Στην ανάγκη να υπάρξει συνεργασία, συνέργεια και συμπόρευση όλων των εμπλεκομένων φορέων στάθηκε στον πρόλογό του ο κ. Αρναουτάκης μιλώντας στο Περιφερειακό Συμβούλιο, εξηγώντας ότι αν δεν υπάρξουν τα παραπάνω τότε «όσα χρήματα και να διαθέτει η Περιφέρεια, που είναι λίγα μπροστά σε αυτά που πρέπει να διαθέσει, δεν θα έχουμε κανένα αποτέλεσμα».

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης αφού δήλωσε ότι γίνεται μια πολύ καλή δουλειά στο τομέα της προβολής του τουρισμού, φέρνοντας ως παράδειγμα τις εκατομμύρια θεάσεις που έχουν τα βίντεο με την προβολή της Κρήτης, γύρισε το χρόνο πίσω κάνοντας ένα απολογισμό για τις μελέτες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα αλλά και τον τρόπο που προσπάθησαν να τορπιλιστούν:

«Είδαμε από τη πρώτη στιγμή ότι ποτέ δεν υπήρξε ούτε μία μελέτη από έναν ειδικό για την ενιαία προβολή του νησιού μας. Βγάλαμε μία προκήρυξη για να έρθει ένα γραφείο να κάνει μία μελέτη. Την παρακολούθησα σε όλα τα στάδια, σε όλη τη Κρήτη, μαζί με τους φορείς και τους αρμόδιους αντιπεριφερειάρχες. Ο στόχος ο δικός μας πρέπει να είναι η εκμετάλλευση όλων των ευρωπαϊκών πόρων και να μην δίνουμε από τα δικά μας ελάχιστα χρήματα. Υπήρχε η άποψη ότι τα χρήματα που δίνουμε για την τουριστική προβολή ήταν από τον ΕΟΤ. Ούτε ένα ευρώ δεν δίνει ο ΕΟΤ. Ο ΕΟΤ κοιτάζει πως θα πάρει από μας!», υπογράμμισε ο κ. Αρναουτάκης υπενθυμίζοντας αναφορικά με τους διαγωνισμούς ότι στο τελικό στάδιο ήταν δύο εταιρείες καθώς οι υπόλοιπες που ήθελαν να συμμετέχουν δεν μπορούσαν να καταθέσουν εγγυητική. «Ακούσαμε ότι θα το έπαιρνε το έργο η άλλη εταιρεία. Ήρθε όμως η επιτροπή και καταλήγει στην δεύτερη από αυτό που κυκλοφορούσε κάποιος. Αποδεικνύοντας την αξιοπιστία της επιτροπής. Γιατί θέλω να το πω. Και έφεραν αποτέλεσμα, το οποίο μπορεί να μην μας ικανοποιεί, όμως βελτιώνεται με τη συμβολή όσων συμμετέχουν. Και όπως σωστά είπε ο κ. Βαμιεδάκης, πρέπει να γνωρίζουμε που πηγαίνει το κάθε ευρώ. Να λειτουργεί πολλαπλασιαστικά ο κάθε πόρος. Το ότι διαφημίζεται η Κρήτη ενιαία είναι πολύ σημαντικό, γιατί θεωρώ ότι όλες οι περιοχές αξιοποιούνται.. Χρειαζόμαστε όμως ποιοτικά προϊόντα από τους παραγωγούς, πιστοποιημένα για να υπάρχει και η ανταγωνιστικότητα. Και αυτό γίνεται μόνο μέσα από την κατάκτηση της αγοράς. Πρέπει να επενδύσουμε στην ποιότητα» κατέληξε ο Περιφερειάρχης προτού «πιάσει» το σχόλιο του κ. Ζερβάκη ο οποίος έθεσε θέμα υποδομών και δρόμων…

«Περιμένουμε τις επίσημες ανακοινώσεις»

Με αυτή τη φράση ο κ. Αρναουτάκης έστειλε ουσιαστικά το μήνυμα ότι κάποια από τα έργα του οδικού δικτύου που διεκδικεί η Περιφέρεια φαίνεται να έχουν δρομολογηθεί από την κεντρική εξουσία.

«Βεβαίως και έχετε δίκιο για το δρόμο από τη Παχιά Άμμο προς τη Σητεία» είπε στον κ. Ζερβάκη ο Περιφερειάρχης αρχίζοντας να γίνεται πιο συγκεκριμένος και αποκαλυπτικός: «Ένα έργο που δημοπρατήθηκε για 1,5 εκατομμύριο και άλλα 700 χιλιάδες ευρώ ξαναδημοπρατείται τώρα, Δεκέμβριο-Ιανουάριο από την Παχιά Άμμο προς τη Σητεία. Προχωράει επίσης ο δρόμος Χαμέζι-Σητεία που παλιότερα είχε κολλήσει λόγω των πλαστών εγγυητικών, και αν μπορέσουμε να βρούμε κι άλλη μια χρηματοδότηση για την ολοκλήρωση της οδικής ασφάλειας από τη Παχιά Άμμο θα το κάνουμε άμεσα. Χρειαζόμαστε όμως και τις υποδομές. Πρέπει να απαιτήσουμε, ενιαία, ως Περιφέρεια Κρήτης στο επόμενο διάστημα, τις προτάσεις που κατέθεσε η Περιφέρεια για τον Βόρειο Οδικό Άξονα αλλά και η πρόταση για το αεροδρόμιο του Ηρακλείου. Αυτές οι προτάσεις μπορούν να υλοποιηθούν, μπορούν να βρεθούν οι χρηματοδοτήσεις, χρειάζεται όμως η διεκδίκηση από μας και το επόμενο χρονικό διάστημα πρέπει να αναλάβουμε αυτές τις πρωτοβουλίες ούτως ώστε να υλοποιηθούν οι προτάσεις που ανακοίνωσε και ο Υπουργός. Από την πλευρά μας πρέπει να δούμε πως ενώνουμε δυνάμεις για την προβολή του νησιού μας, γιατί μόνο μέσα από την συνεργασία και την ενότητα μπορούμε να διεκδικούμε πόρους και είμαι βέβαιος ότι πολύ σύντομα θα έχουμε κάποια θετικά αποτελέσματα σε διάφορες διεκδικήσεις που θα βελτιώσουν κατά πολύ και την οδική ασφάλεια και την προβολή του νησιού μας…Περιμένουμε όμως να ανακοινωθούν και μετά να τις πούμε…».

Λεωνίδας Σακλαμπάνης
Flashnews.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook