Στην κατάργηση της αναχρονιστικής ρύθμισης του 1927 που μετατρέπει τις επενδύσεις σε παραμεθόριες περιοχές σε γραφειοκρατικό Γολγοθά προχωρεί το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
Πλέον δεν θα απαιτείται η έκδοση ειδικής άδειας στην αγορά ακινήτων από πολίτες χωρών εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα θετικό μέτρο, το οποίο ζητούσε όλη η κτηματαγορά τουλάχιστον τα τελευταία 15 χρόνια.
Σήμερα για την απόκτηση ακινήτου από κατοίκους εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης (π.χ. Αμερικανοί, Ρώσοι ή Ελβετοί) στην παραμεθόριο απαιτείται η υποβολή και έγκριση αίτησης στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Πρόκειται για μία διαδικασία που διαρκεί στην καλύτερη περίπτωση οκτώ μήνες και έχει οδηγήσει σε πρόωρο τέλος σημαντικό αριθμό επενδύσεων.
Πλέον δημιουργούνται σημαντικές προοπτικές για την εγχώρια αγορά ακινήτων, καθώς το αναχρονιστικό διάταγμα του 1927 έδειχνε την πόρτα εξόδου σε επενδύσεις που επιδίωκαν να πραγματοποιήσουν Ρώσοι επενδυτές.
Παράλληλα, ανοίγει ο δρόμος για την αγορά παραθεριστικών κατοικιών και στην Κρήτη, ενώ απλουστεύεται η διαδικασία για την απόκτηση διαμερίσματος ή κατοικίας και από οικονομικούς μετανάστες από την Αλβανία.
Όσες περιοχές εξακολουθούν να θεωρούνται παραμεθόριες, οι άδειες θα χορηγούνται σε περιφερειακό επίπεδο από επιτροπές που συγκροτούνται για το σκοπό αυτό και όχι σε κεντρικό επίπεδο και τελικά από τον ίδιο τον υπουργό Εθνικής Αμυνας.
Οι developers παραθεριστικών κατοικιών θα έπρεπε να αντιμετωπίζονται από την πολιτεία ως εξαγωγείς, διότι, πωλώντας ακίνητα σε ξένους, ουσιαστικά φέρνουν συνάλλαγμα στην χώρα και ενισχύουν την ανάπτυξη στις τοπικές κοινωνίες.
Mέχρι σήμερα, αν κάποιος ξένος ήθελε να αγοράσει ακίνητο σε παραμεθόριους νομούς, θα έπρεπε να κάνει αίτηση η οποία μέσω της γραφειοκρατικής διαδικασίας που διαρκούσε 8 μήνες έως 2 χρόνια, να πάει προς υπογραφή στον υπουργό Εθνικής Αμυνας.
Η άρση των περιορισμών αποτελεί το «χαλί» που στρώνεται προς τους Ρώσους οι οποίοι εδώ και χρόνια ενδιαφέρονται σφόδρα για τα ακίνητα της Ελλάδας, ειδικά για εξοχικές κατοικίες και παραθεριστικά οικόπεδα στη Χαλκιδική και στην Κρήτη. Υπολογίζεται ότι πάνω από 30.000 Ρώσοι κάθε χρόνο εκφράζουν ενδιαφέρον να επενδύσουν στην ελληνική κτηματαγορά.
Τα εμπόδια που έβρισκαν τόσο χρόνια τους είχαν στρέψει στις αγορές της Βουλγαρίας και του Μαυροβουνίου, αλλά πλέον εκτιμάται ότι μπορούν να έρθουν και στην Ελλάδα, γεμίζοντας με αισιοδοξία την αγορά ακινήτων. 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook