Την επανεξέταση της αναγόρευσης του καθηγητή Ρίχτερ σε επίτιμο διδάκτορά του Πανεπιστημίου Κρήτης, ζητά με ψήφισμά του το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης.

Χαρακτηριστικό είναι ότι στη χθεσινή συνεδρίαση κατατέθηκαν τρία διαφορετικά ψηφίσματα-προτάσεις για το συγκεκριμένο θέμα και καθώς φαίνεται βρέθηκε τελικά η κοινή συνισταμένη έτσι ώστε να μην υπάρξει η παραμικρή υπόνοια για παρέμβαση της Περιφέρειας στα εσωτερικά ζητήματα του Πανεπιστημίου.

Το τελικό ψήφισμα της Περιφέρειας Κρήτης αναφέρει:

«Για την Περιφέρεια Κρήτης αλλά και για όλους του Κρητικούς το Πανεπιστήμιο Κρήτης αποτελεί ένα από τα κορυφαία ακαδημαϊκά ιδρύματα της Ελλάδας με διεθνή αναγνώριση ιδιαίτερα σημαντική για το νησί μας. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο και για τη συνέχιση της άριστης φήμης του ελπίζουμε ότι τα μέλη του θα πράξουν το καθήκον τους.

H Περιφέρεια Κρήτης δεν παρεμβαίνει στα εσωτερικά ζητήματα του Πανεπιστημίου Κρήτης υποκαθιστώντας τους θεσμούς του. Ωστόσο το θέμα της αναγόρευσης του καθηγητή Ρίχτερ δεν αφορά μόνο το Πανεπιστήμιο αλλά και ολόκληρη της κοινωνία της Κρήτης.

Ο Γερμανός καθηγητής με το βιβλίο του «η Μάχη της Κρήτης» και με τίτλο στο γερμανικό πρωτότυπο «η Κατάληψη της Κρήτης» προχωρά στην αναθεώρηση της ιστορίας του τόπου προκαλώντας το συναίσθημα του λαού μας, επιχειρώντας να εξισώσει θύτες και θύματα μιλώντας μεταξύ άλλων για αλληλένδετα εγκλήματα αναφερόμενο στην παλλαϊκή αντίσταση του Κρητικού λαού.

Καλούμε το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το οποίο πάντα περιβάλουμε με εμπιστοσύνη, τιμή και αναγνώριση για την προσφορά του να επανεξετάσει μέσα από τα θεσμικά του όργανα την αναγόρευση του καθηγητή Ρίχτερ σε επίτιμο διδάκτορά του».

Τα ψηφίσματα και το παρασκήνιο

Νωρίτερα, και στην έναρξη της χθεσινής συνεδρίασης του Π.Σ., τόσο ο κ. Κουρουπάκης από την παράταξη «Κρήτη Πρώτη Δύναμη» όσο και ο κ. Κυριακάκης από την «Αριστερή Αντικαπιταλιστική Παρέμβαση Κρήτης» καθώς και ο κ. Γιώργος Ζερβάκης από την περιφερειακή παράταξη «Κρήτη Μπορούμε» κατέθεσαν ψηφίσματα για το θέμα του κ. Ρίχτερ.

«Δεν χρειαζόταν να πάρω τα μηνύματα από τους συμπολίτες μας για να ασχοληθώ με το θέμα. Δεν ασχολούμαι με όλο το βιβλίο. Μία σειρά μόνο θα σας πω: Το ότι ο Κρητικός λαός δεν φέρθηκε όπως θα έπρεπε στον κατακτητή. Ευγενικά.

Δηλαδή οι άλλοι κατεβαίνανε με αγιαστούρες και ο Κρητικός λαός έπρεπε να κάνει τι, δηλαδή; Αλλά δεν μπορώ εγώ να έχω μόνο στο χωριό μου 17-18 παιδιά νεκρά από 14 μέχρι 20 χρονών νεκρά και να κωφεύω σε τέτοιου είδους ανακηρύξεις.

Επανεξέταση του θέματος από τους καθηγητές. Το αν αυτοί έχουν κάποιο άλλο σχέδιο στο μυαλό τους ή σκέφτονται ανταποδοτικά εμένα προσωπικά δεν με ακουμπάει και δεν θέλω να έχω σχέση με τέτοιους ανθρώπους, ανεξάρτητα με τη μόρφωση που έχουν» ήταν τα λόγια του κ. Κουρουπάκη στο Π.Σ. για να συνεχίσει ο κ. Κυριακάκης:

«Για να μην εγείρω αμφισβητήσεις και για να μην υπάρχει παρανόηση για την πρόθεσή μου έφερα ακριβώς το ψήφισμα που έφερε το Δ.Σ Αχαρνών-Αστερουσίων. Για το οποίο δεν σκοπεύω να επιμείνω, δεν σημαίνει δηλαδή ότι ο κ. Κουρουπάκης δεν τα αναφέρει καλά, απλώς θεωρώ ότι το συγκεκριμένο πλεονεκτεί γιατί εξηγεί με σαφήνεια που ακριβώς είναι και το επιστημονικό λάθος του Ρίχτερ.

Είναι μια προσπάθεια να ξαναγραφτεί η ιστορία στα πλαίσια της αναθεωρητικής σχολής, έχει πολλές προεκτάσεις αυτή η προσπάθεια μία απ’ αυτές είναι και αυτή που ζούμε τώρα. Μία άλλη είναι η εξίσωση του Σταλνισμού με το Ναζισμό κτλ…Θα μας ξαναγράψουν την ιστορία χωρίς να το καταλάβουμε…».

Σε πιο σκληρό ύφος η ανακοίνωση του κ. Ζερβάκη ο οποίος ζήτησε μέσω του ψηφίσματός του να ακυρωθεί η προγραμματική σύμβαση της Περιφέρειας με το Πανεπιστήμιο: «Όπως γνωρίζετε το τμήμα Πολιτικών Επιστημών με πρόσφατη ομόφωνη απόφασή του, ανακύρηξε σε επίτιμο Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Κρήτης τον Γερμανό ιστορικό κ. Ρίχτερ.

Η διαδικασία της αναγόρευσης έγινε εν κρυπτώ και εν μέσω ηχηρών αντιδράσεων, όχι μόνο σε τοπικό αλλά και σε πανελλήνιο επίπεδο, λόγω των δημοσιοποιημένων κειμένων του συγκεκριμένου καθηγητού σχετικά με την αξία και τη σπουδαιότητα της Μάχης της Κρήτης.

Εκτιμώ ότι σαν Περιφερειακό Συμβούλιο δεν πρέπει να μείνουμε μόνο στην έκδοση κάποιου σχετικού ψηφίσματος, αλλά για λόγους ηθικής και εκφράζοντας εμπράκτως την έντονη δυσαρέσκειά μας προς το τμ. Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης για την έμμεση αποδοχή του στην παραποίηση ιστορικών γεγονότων και διαστρέβλωση της ιστορίας μας, προτείνω στο αμέσως επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο, και υπηρετώντας το κοινό περί δικαίου αίσθημα, να ζητήσετε την ανάκληση ή αναστολή της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Κρήτης και του τμήματος Πολιτικών Επιστημών μέχρι την αποκατάσταση της αλήθειας και της νομιμότητας».

Η πρόταση του κ. Ζερβάκη προκάλεσε την απάντηση του Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου, κ. Πιτσούλη, ο οποίος υπερασπίστηκε τη συνεργασία Περιφέρειας – Πανεπιστημίου δηλώνοντας ότι δεν μπορεί η Περιφέρεια να μπαίνει σε «τιμωρητικές» λογικές:

«Η Περιφέρεια Κρήτης αντιλαμβάνεται το ρόλο της ως κατεξοχήν αναπτυξιακό για την ίδια και την Κρήτη. Στο πλαίσιο αυτής της αντίληψης συνεργάζεται συστηματικά με τα ακαδημαϊκά ιδρύματα της Κρήτης. Η συνεργασία της Περιφέρειας με το Πανεπιστήμιο στο πλαίσιο ενός καινοτόμου, φιλόδοξου και πολύτιμου για την ανάπτυξη της Κρήτης έργου με τίτλο «Διακυβέρνηση, βιωσιμότητα και περιφερειακή καινοτομία» εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία στη τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Πρόκειται για ένα έργο που θα υλοποιηθεί από τα κέντρα έρευνας και τεκμηρίωσης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Πανεπιστημίου Κρήτης σε συνεργασία με καθηγητές και ερευνητές τεσσάρων τμημάτων του πανεπιστημίου Κρήτης και με το ινστιτούτο πληροφορικής» δήλωσε ο πρόεδρος του Π.Σ. συνεχίζοντας:

«Δεν χωρά αμφιβολία για την σημασία ενός τέτοιου έργου για τη Κρήτη και για τη σημασία μας τέτοιας συνεργασίας μεταξύ της Περιφέρειας και του Πανεπιστημίου.

Αναφορικά με την υπόθεση της αναγόρευσης του καθηγητή Ρίχτερ από το τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και η συσχέτισή της με το έργο και την αποκατάσταση της αλήθειας επιτρέψτε μας να επισημάνουμε τα εξής: Η Περιφέρεια Κρήτης δεν μπορεί και δεν πρέπει να μπαίνει σε τιμωρητικές λογικές ειδικά σε ότι αφορά τέτοιας σημασίας και εμβέλειας συνεργασίες.

Δεν ισχύει ότι δεν αντέδρασε κανείς από το τμήμα πολιτικής επιστήμης. Οι κατεξοχήν αρμόδιοι για την προγραμματική συμφωνία περιφέρειας και πανεπιστημίου Κρήτης και συγκεκριμένα ο επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος κ. Κώστας Λαδάς και ο καθηγητής Δημήτρης Κοτρόγιαννος αντέδρασαν με επανειλημμένες δημόσιες τοποθετήσεις τους στην αναγόρευση του καθηγητή κ. Ρίχτερ ενώ και άλλα μέλη του τμήματος πολιτικής επιστήμης που μάλιστα μετέχουν στην ομάδα έργου έχουν διαφοροποιηθεί.

Να επισημάνω ότι ο κ. Δαφέρμος με σημερινή επιστολή του στα ΜΜΕ καταδικάζει το γεγονός και είναι αντίθετος» σημείωσε ο κ. Πιτσούλης καταλήγοντας ότι «όσο κι αν διαφωνούμε θα συμφωνήσετε μαζί μου ότι αυτό το γεγονός δεν είναι ικανό να διαταράξει τις σχέσεις της Περιφέρειας με το Πανεπιστήμιο Κρήτης».

Flashnews.gr/ Λεωνίδας Σακλαμπάνης

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook