Οι χώρες της ευρωζώνης ζητούν επιπλέον διασφαλίσεις από την Ελλάδα για τη σχεδιαζόμενη αύξηση του πακέτου της βοήθειας που θα δώσουν, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times Deutschland. 
Το δημοσίευμα παραπέμπει σε ευρωπαϊκούς κύκλους, οι οποίοι αναφέρουν ότι υπάρχουν σχέδια για εγγύηση ελληνικής περιουσίας, η οποία θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως διασφάλιση για τις νέες πιστώσεις.
Για το θέμα αυτό, προσθέτει η εφημερίδα, δεν υπάρχει ακόμη «πλήρης συμφωνία» μεταξύ των συμμετεχόντων, αλλά οι διαφορές δεν είναι πλέον μεγάλες. Με τις συγκεκριμένες διασφαλίσεις, συνεχίζει το δημοσίευμα, πρόκειται να αρθούν οι ενδοιασμοί σε αρκετές χώρες της ευρωζώνης κατά της αύξησης της βοήθειας. Η ιδέα για τις διασφαλίσεις τέθηκε αρχικά από τη φινλανδική κυβέρνηση. 
Σύμφωνα με άλλο δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times, οι δανειστές της Ελλάδας είναι κοντά σε συμφωνία για ένα δεύτερο πακέτο βοήθειας στην Ελλάδα έως το τέλος του μήνα, αλλά θα πρέπει να ξεπεράσουν τις διαφορές τους σχετικά με το πόσο θα συμβάλουν στο πακέτο οι ιδιώτες-κάτοχοι ελληνικών ομολόγων. Σύμφωνα με το σημερινό πλαίσιο, σημειώνει η εφημερίδα, το πακέτο -που μπορεί να φτάσει τα 95 δισ. ευρώ, αν προστεθεί και το υπόλοιπο ποσό του σημερινού πακέτου- θα καλυφθεί περισσότερο από δάνεια που θα χορηγήσουν το ΔΝΤ και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ). Με το νέο πακέτο, η εκταμίευση κάθε δόσης θα είναι απόφαση της Τρόικας (ΔΝΤ, Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ΕΚΤ), ενώ με το σημερινό πακέτο οι δόσεις πρέπει να εγκριθούν από τις χώρες της ευρωζώνης.
Το Βερολίνο, επισημαίνει το δημοσίευμα, έχει προωθήσει ένα σχέδιο για την ανταλλαγή των ομολόγων που έχουν ιδιώτες με νέα ομόλογα, που θα έχουν μεγαλύτερη διάρκεια -ίσως επτά χρόνια πέραν της ημερομηνίας λήξης τους, μία διαδικασία που αποκαλείται ανασχεδιασμός (reprofiling). Οι Γερμανοί ελπίζουν ότι οι μισοί ιδιώτες πιστωτές, με ομόλογα που λήγουν το 2012 και το 2013, θα συμμετάσχουν, το οποίο σημαίνει ότι το ελληνικό Δημόσιο θα έπρεπε να αποπληρώσει πολύ αργότερα ένα ποσό της τάξης των 30 δισ. ευρώ και επομένως θα μειωνόταν σημαντικά ο δανεισμός στην Ελλάδα από το ΔΝΤ και την ΕΕ. 
Η Γερμανία πιστεύει ότι μία τέτοια ανταλλαγή ομολόγων δεν θα πυροδοτήσει χρεοκοπία ή μια νέα αναταραχή στις αγορές, αλλά η ΕΚΤ επιθυμεί την αναχρηματοδότηση των ομολόγων που λήγουν -κάτι που σημαίνει ότι οι ιδιώτες πιστωτές θα αγοράσουν νέα ελληνικά ομόλογα, μόλις λήξουν αυτά που έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους. 
Σύμφωνα με ανώτερο Ευρωπαίο αξιωματούχο, πιο πιθανό είναι να επιλεγεί η αναχρηματοδότηση των ομολόγων. Ένα από τα πιο σημαντικά θέματα σχετικά είναι να πεισθούν οι ιδιώτες δανειστές να κρατήσουν «εθελοντικά» τα ομόλογά τους, καθώς οποιαδήποτε ένδειξη ότι δεν θα λάβουν δίκαιη αποζημίωση, μπορεί να οδηγήσει στην κήρυξη της χρεοκοπίας της Ελλάδας. 
Σύμφωνα με ένα σχέδιο που εξετάζεται, μόνο τα νέα ομόλογα θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως ενέχυρο για δανεισμό από την ΕΚΤ, κάτι που αφορά ουσιαστικά στις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες κατέχουν μεγάλο ποσοστό των ομολόγων του Δημοσίου και είναι εξαρτημένες από την ΕΚΤ για τη ρευστότητά τους.
Θεωρείται πιθανό, όμως, προσθέτει το δημοσίευμα, ότι η ΕΚΤ θα αντιτεθεί στην πολιτικοποίηση της διαδικασίας που ακολουθεί για τα ενέχυρα δανεισμού. Εναλλακτικά, προσθέτουν οι Financial Times, οι ομολογιούχοι μπορεί να αποκτήσουν καλύτερη μεταχείριση σε μελλοντικές προσφορές ανταλλαγής των ομολόγων τους ή να γίνουν περισσότερο ευάλωτοι σε ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας, με τη χρήση ρητρών συλλογικής δράσης.
protothema.gr / ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook