Απορρίφθηκε από την εισαγγελία του Αρείου Πάγου η προσφυγή της πλευράς του Νίκου Ρωμανού για ακύρωση της αρνητικής απόφασης του δικαστικού συμβουλίου σχετικά με τις εκπαιδευτικές άδειες. Η εισαγγελική λειτουργός έκρινε ότι δεν συντρέχουν λόγοι να αναιρεθεί το βούλευμα του Συμβουλίου Πειραιά.

Πλέον, όλο το βάρος πέφτει στην Βουλή και την τροπολογία του υπουργού Δικαιοσύνης Χαρ.Αθανασίου, με κεντρικό σημείο το εάν θα υπάρχει ρητή πρόβλεψη για το βραχιολάκι, καθώς κάτι τέτοιο θα σηματοδοτούσε τον τερματισμό της απεργίας πείνας την οποία πραγματοποιεί για 30η ημέρα ο Νίκος Ρωμανός.

Μιλώντας στο Mega, το πρωί της Τρίτης, o συνήγορος του Νίκου Ρωμανού επισήμανε: «Τα όρια έχουν εξαντληθεί. Το πνεύμα πρόθυμο, η σαρξ ασθενης. Σιγά – σιγά ο Ρωμανός μάς εγκαταλείπει» και εξέφρασε την ελπίδα η λύση να βρεθεί μέσω της τροπολογίας του υπουργού Δικαιοσύνης Χ.Αθανασίου.

Ο συνήγορος του απεργού πείνας υπογράμμισε ότι το βραχιολάκι είναι «απόλυτα θετικό βήμα» και θα αποτελούσε διέξοδο για να σωθεί η ζωή του Νίκου Ρωμανού. «Ως υπερασπιστές, εξαντλούμε τα πάντα, δεν έχουμε εμμονές» σημείωσε ο Φρ.Ραγκούσης και απηύθυνε έκκληση στην αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου να δώσει λύση, καθώς «έχει τη δυνατότητα να σώσει τον Ρωμανό».

Ο ίδιος μιλώντας στον ΑΝΤ1 σημείωσε: «Διεκδικούμε άμεσα το βραχιολάκι, όχι μετά από ένα χρόνο» και τόνισε ότι θα πρέπει ο κ. Αθανασίου να γίνει συγκεκριμένος στην σχετική πρότασή του. «Όχι γενικότητες, όχι αοριστίες και όχι στις καλένδες. Θα το θεωρήσει κοροϊδία και τότε θα αρχίσει η απεργία δίψας και το τέλος».

Ο κ. Ραγκούσης υπενθύμισε ότι την τροπολογία Αθανασίου, ως έχει, την έχει απορρίψει ο Νίκος Ρωμανός.

Χθες, ο υπουργός Δικαιοσύνης Χ.Αθανασίου, μιλώντας στη Βουλή, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να εφαρμοστεί η λύση με το βραχιολάκι για τον Νίκο Ρωμανό. «Ο Νίκος Ρωμανός θα μπορεί να αξιοποιήσει τη ρύθμιση για την ηλεκτρονική επιτήρηση κρατουμένων (βραχιολάκι) όταν το σύστημα τεθεί σε εφαρμογή» είπε ο κ. Αθανασίου. Μέχρι τότε, ο υπουργός Δικαιοσύνης απηύθυνε έκκληση προς τους γονείς του να τον πείσουν να παρακολουθήσει τα μαθήματά του ηλεκτρονικά, γιατί αυτό είναι το καλύτερο που μπορεί σε αυτή τη φάση να κάνει η Πολιτεία.

Σήμερα, Τρίτη, συζητείται και ψηφίζεται στη Βουλή η τροπολογία του κ. Αθανασίου για εξ αποστάσεως φοίτηση για τις περιπτώσεις κατάδικων ή υπόδικων που δεν μπορούν να λάβουν εκπαιδευτική άδεια. Προς το παρόν, στο κείμενο της τροπολογίας δεν έχει ενταχθεί η λύση με το βραχιολάκι, που εκτιμάται ότι θα σηματοδοτούσε το τέλος της απεργίας πείνας του Νίκου Ρωμανού.

Σχετική πρωτοβουλία για σύνταξη τροπολογίας που να ικανοποιεί και την πλευρά Ρωμανού αναμένεται να αναλάβει, κατά πληροφορίες, ο ΣΥΡΙΖΑ.

Μηταφίδης κατά Μπουτάρη

Για έλλειψη ανθρωπιάς στην υπόθεση του Νίκου Ρωμανού κατηγορεί το δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, η υποστηριζόμενη από το ΣΥΡΙΖΑ δημοτική κίνηση «Θεσσαλονίκη: Ανοιχτή Πόλη» με επικεφαλής τον Τριαντάφυλλο Μηταφίδη.

«Ο κ. Μπουτάρης ξεπερνώντας σε έλλειψη ανθρωπιάς ακόμη και τους \”Πόντιους Πιλάτους\” της συγκυβέρνησης, τάχθηκε κατά του δικαιώματος του 20χρονου κρατούμενου Νίκου Ρωμανού να σπουδάσει, τη στιγμή μάλιστα που κινδυνεύει η ζωή του από την απεργία πείνας» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μπουτάρης με αφορμή το αίτημα του απεργού πείνας εμφανίστηκε με πρόσφατες δηλώσεις του κατηγορηματικά αντίθετος στη χορήγηση άδειας υποστηρίζοντας χαρακτηριστικά: «Δεν είναι λογικό αυτό. Να ακούς ότι θέλει να βγει ελεύθερα να σπουδάσει και τι; Να πάρει το καλάσνικοφ;»

Εξαπλώνεται το κίνημα αλληλεγγύης

Με επιστολή – δημόσια έκκληση, ο καθηγητής του Ν.Ρωμανού και διευθυντής του γυμνασίου – λυκείου των φυλακών Αυλώνα Π.Δαμιανός αναλαμβάνει την ευθύνη να συνοδεύει ο ίδιος στη σχολή του τον απεργό πείνας.

«Μετά από είκοσι χρόνια στην εκπαίδευση νέων στη φυλακή, μπορώ να εγγυηθώ μια \”επιστροφή\”. Είναι μια λύση εφικτή, γιατί και στο παρελθόν έχω συνοδεύσει επιτυχώς μαθητή με ποινή μεγαλύτερη από αυτή του Νίκου. Είναι μια λύση χωρίς νικητές και ηττημένους. Είναι μια λύση από την οποία όλοι μας έχουμε να μάθουμε πολλά» σημειώνει ο καθηγητής του Ν.Ρωμανού.

Παράλληλα, την ώρα που συνεχίζονται οι καταλήψεις (πανεπιστημιακά κτίρια, δημαρχεία, ΓΣΕΕ) και οι κινητοποιήσεις (προγραμματίζονται νέες πορείες) σε Αθήνα και άλλες πόλεις της χώρας, το κύμα συμπαράστασης στον αγώνα του Ν.Ρωμανού ξεφεύγει από τα ελληνικά σύνορα.

Νεαροί συγκεντρώθηκαν έξω από το ελληνικό προξενείο στην Μπολόνια, σήκωσαν πανό και μοίρασαν φυλλάδια για την υπόθεση Ρωμανού. Στο Παρίσι, έγινε κατάληψη στα γραφεία του ΕΟΤ και αναρτήθηκε πανό, ενώ κινητοποιήσεις αλληλεγγύης πραγματοποιήθηκαν σε Λυών, Βιέννη, Βερολίνο και Κωνσταντινούπολη.

ΑΠΘ: Να λαμβάνεται υπόψη η ηλικία και η διαγωγή των κρατουμένων

Την εξέταση του γενικότερου ζητήματος της πρόσβασης των κρατουμένων στην εκπαίδευση, με εξάντληση της ευαισθησίας από την πλευρά της Πολιτείας, προτείνει η Σύγκλητος του ΑΠΘ.

«Είναι, προφανώς, ευθύνη της Πολιτείας να λαµβάνει εκείνα τα µέτρα που κρίνονται, στο πλαίσιο του νόµου, αναγκαία για την προστασία της δηµόσιας ασφάλειας. Κατά τη θεσµοθέτηση, επιβολή και εφαρµογή αυτών των µέτρων, ωστόσο, σκόπιµο είναι να λαµβάνεται υπόψη, πρωτίστως, ο ρόλος της εκπαίδευσης ως κρίσιµης οδού κοινωνικής επανένταξης στο πλαίσιο ενός σωφρονιστικού συστήµατος που δεν επιδιώκει να εκδικείται, αλλά φιλοδοξεί να σωφρονίζει.

»Στο πλαίσιο αυτό, παράµετροι όπως η ηλικία των κρατουµένων και η διαγωγή τους πρέπει, επίσης, να λαµβάνονται υπόψη κατά την εξέταση αιτηµάτων πρόσβασης στην εκπαίδευση» αναφέρεται στο ψήφισμα.

in.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook