Βαρύτατα πρόστιμα σε ξένους επενδυτές που κερδοσκόπησαν μέσω «ακάλυπτων ανοικτών πωλήσεων» (naked short selling) στο Χρηματιστήριο Αθηνών την περίοδο του Απριλίου – Μαΐου 2014 κατά τη διάρκεια των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου των συστημικών τραπεζών θα ανακοινώσει σήμερα Τετάρτη η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Σημειώνεται πως η υποτιμητική κερδοσκοπία που εκδηλώθηκε σε μετοχές των Eurobank, Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς εκείνο το διάστημα οδήγησε τις υπηρεσίες της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς σε εκτεταμένους ελέγχους οι οποίοι απέδωσαν σημαντικούς καρπούς.

Η πιο χαρακτηριστική περίπτωση είναι εκείνη της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank. Κερδοσκόποι εκμεταλλευόμενοι το γεγονός ότι η εκκαθάριση στο Χρηματιστήριο Αθηνών γινόταν σε διάστημα τριών ημερών μετά τη συναλλαγή (Τ+3), προχωρούσαν σε μαζικές πωλήσεις μετοχών τις οποίες δεν κατείχαν τη στιγμή που έδιναν την εντολή πώλησης. Έτσι, πλήθος επενδυτών -κυρίως χαρτοφυλάκια του εξωτερικού- πούλησαν αέρα, επενδύοντας στο γεγονός ότι κατά την εκκαθάριση της συναλλαγή θα είχαν τους τίτλους πιστωμένους στις μερίδες τους.

Το παράνομο στις περιπτώσεις αυτές ήταν ότι οι μετοχές που προέκυπταν από τα δικαιώματα εγγραφής στις αυξήσεις κεφαλαίου δεν ήταν διαθέσιμες κατά την ημερομηνία διακανονισμού της συναλλαγής -ή πριν απ\’ αυτήν- και σε ποσότητα τουλάχιστον ισοδύναμη με τον αριθμό των μετοχών που τέθηκαν τελικά σε ανοικτή πώληση.

Στις 7 Μαΐου 2014 η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς μέσω του επικεφαλής της Κωνσταντίνου Μποτόπουλου είχε επιστήσει την προσοχή του επενδυτικού κοινού σχετικά με την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank και είχε προειδοποιήσει πως στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της θα προβεί σε ενδελεχή έλεγχο των συναλλαγών που σχετίζονται με μη σύννομες πωλήσεις και πως σε περίπτωση διαπίστωσης παραβάσεων θα επιβάλει τις προσήκουσες κυρώσεις .

Μετά από επτά μήνες ενδελεχών ερευνών η Επιτροπή Κεφαλαιαγορά βεβαίωσε παραβάσεις σε δεκάδες φυσικά και νομικά πρόσωπα και σήμερα το Διοικητικό Συμβούλιο της Αρχής θα εγκρίνει την επιβολή των σχετικών προστίμων. Πρέπει να σημειωθεί πως οι κυρώσεις που θα ανακοινώσει σήμερα η Ανεξάρτητη Αρχή δεν αφορούν μόνο στις ακάλυπτες ανοικτές πωλήσεις, αλλά και σε άλλες αθέμιτες πρακτικές.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook