Προς τους βουλευτές των Χανίων στρέφονται οι ξενοδόχοι των Χανίων προκειμένου να συμβάλουν και αυτοί στον αγώνα για να αποτραπεί η αύξηση του ΦΠΑ διαμονής από 6,5% που είναι σήμερα σε 13%.

Η Ένωση Ξενοδόχων κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ότι μια ενδεχόμενη αύξηση θα καταστήσει μη βιώσιμες αρκετές επιχειρήσεις, επισημαίνοντας ότι το τουριστικό προϊον του νησιού θα γίνει μη ανταγωνιστικό αφού εξακολουθεί να ισχύει η διαφοροποίηση του ΦΠΑ μεταξύ της Κρήτης και του Νησιωτικού Αιγαίου.

Στην επιστολή τους προς τους βουλευτές οι ξενοδόχοι σημειώνουν:

Αξιότιμοι κύριοι βουλευτές, σε συνέχεια της επιστολής μας και το δελτίο τύπου με ημερομηνία 1/12/14  (βλέπε παρακάτω) , θεωρούμε απαραίτητο να υπάρξει πίεση και ενημέρωση προς τα αρμόδια υπουργεία από την πλευρά σας, ούτως ώστε να αντιληφθούν όλοι το μέγεθος της επικείμενης ζημιάς.

Θέλουμε να σας υπενθυμίσουμε, ότι η Κρήτη θα είναι από τις περιοχές με την μεγαλύτερη ζημία γιατί εκτός από την οικονομική αφαίμαξη που θα υποστούν οι επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα να καταστούν μη βιώσιμες, και το προϊόν του νησιού μας θα γίνει μη ανταγωνιστικό, αφού συνεχίζει η διαφοροποίηση του ΦΠΑ μεταξύ της Κρήτης και του Νησιωτικού Αιγαίου.

Παρακαλούμε για την άμεση ανταπόκριση σας στο συγκεκριμένο αίτημα, το οποίο εκφράζει τόσο τον ξενοδοχειακό όσο και τον τουριστικό κόσμο του νομού μας και του νησιού μας.

Η ανακοίνωση της Ένωσης Ξενοδόχων για την ενδεχόμενη αύξηση του ΦΠΑ:

Η Ένωση Ξενοδόχων Νομού Χανίων, θεωρεί απαράδεκτη και επικίνδυνη την ενδεχόμενη αύξηση του ΦΠΑ διαμονής από 6,5% σε 13%.

Η συγκεκριμένη αύξηση θα δημιουργήσει μια σειρά αρνητικών παρενεργειών στις επιχειρήσεις, στην οικονομία και στην απασχόληση.
Αυτή τη στιγμή διακυβεύεται το μέλλον της χώρας, όταν ο κλάδος ο οποίος έχει προσφέρει τα μέγιστα κατά την διάρκεια της κρίσης, ως όφειλε, πυροβολείται στα πόδια.

Η ενδεχόμενη αύξηση των εσόδων κατά 300 εκ. ευρώ μετά το διπλασιασμό του ΦΠΑ σημαίνει απώλεια εσόδων περίπου 3,8 δισεκατομμύρια ευρώ από το ΑΕΠ και απώλεια 30-40 χιλιάδων θέσεων εργασίας.

Παράλληλα η νέα αφαίμαξη στις επιχειρήσεις θα δημιουργήσει μια ακόμα γενιά προβληματικών επιχειρήσεων ενώ σε αυτές που κατάφεραν να επιβιώσουν μέσα στην κρίση θα δημιουργήσει μεγαλύτερα προβλήματα ρευστότητας και βιωσιμότητας.

Ελπίζουμε ότι, τόσο η κυβέρνηση και ιδιαίτερα οι βουλευτές του νομού μας και όλων των τουριστικών περιοχών να μην επιτρέψουν μια τέτοια καταστροφική πολιτική ενάντια στην κοινωνία και την ανάπτυξη της χώρας.

Επίσης όμως σαν Ένωση προσδοκούμε στο να σταματήσει η διαφοροποίηση του ΦΠΑ ανάλογα με τον προορισμό στην Ελλάδα. Είναι απαράδεκτο ότι ένα ξενοδοχείο στα νησιά του Αιγαίου όπως την Ρόδο, Κω, και Μύκονο πληρώνει σχεδόν 26.0% χαμηλότερο συντελεστή ΦΠΑ από τα Χανιά και την Κρήτη γενικότερα. Η διαφοροποίηση αυτή έχει οδηγήσει σε αθέμητο ανταγωνισμό και επίσης δρα ανασταλτικά για τουριστικές επενδύσεις στην Κρήτη.