Εχουν περάσει 10 χρόνια από τότε που το φονικό τσουνάμι, που ακολούθησε του σεισμού των 9 με 9,3 Ρίχτερ στον Ινδικό Ωκεανό, έπνιξε την νοτιανατολική Ασία. Την 26η Δεκεμβρίου του 2004 πάνω από 230.000 άνθρωποι σε 14χώρες έχασαν τη ζωή τους στην περιοχή, υποδομές αξίδας εκατοντάδων δισ. καταστράφηκαν και ολόκληρες περιοχές εξαφανίστηκαν από το χάρτη, καθώς καλύφθηκαν από νερό.

Το μεγαλύτερο πλήγμα από το τσουνάμι το δέχθηκε η Ινδονησία. 167.000 άτομα έχασαν τη ζωή τους (σύμφωνα με άλλες εκτιμήσεις ο αριθμός των νεκρών στη χώρα αυτή ανέρχεται στους 200.000, ωστόσο είναι κάτι που δεν πρόκειται να επιβεβαιωθεί ποτέ), ενώ πολλές επαρχίες της έμοιαζαν με εμπόλεμη ζώνη. Περιοχές πνίγηκαν στη λάσπη, καράβια βγήκαν στη στεριά, ολόκληρα χωριά καταστράφηκαν. Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, τα θηριώδη κύματα που έφθασαν και τα 30 μέτρα ύψος, άλλαξαν μια για πάντα την εικόνα της περιοχής, αλλά και τις ζωές των κατοίκων της.

Δέκα χρόνια αργότερα, κάποιες κοινότητες στην επαρχία Ατσεχ της Ινδονησία έχουν καταφέρει να βρουν πάλι τους ρυθμούς τους. Σιγά σιγά χτίζονται σπίτια, δημιουργούνται εκ νέου χωριά και πόλεις και η εικόνα της περιοχής αρχίζει να αλλάζει, αν και πάλι, δεν θυμίζει σε τίποτα αυτή που είχε πριν την 26η Δεκεμβρίου του 2004. 

\"\"

Η περιοχή Μπάντα Ατσεχ στην επαρχία Ατσεχ στη Σουμάτρα

\"\"
Τζαμί στην Ακε Τζάγια

\"\"

Τζαμί στην Ακε Τζάγια

\"\"

Δρόμος στη Μπάντε Ακε

\"\"

Δρόμος στην Μπάντε Ακε

 

\"\"

Το κέντρο του Μούλαμπο στο Ατσεχ

\"\"

Το Τζαμί Baiturrahaman στο Ακε

\"\"

Το Τζαμί Baiturrahaman στο Ακε

\"\"

Σπίτια γύρω από τζαμί στο Μούλαμπε της Σουμάτρα

\"\"

Κεντρικός παραλιακός δρόμος στο Ακε Μπαχάρ

\"\"

Λόνγκα στο Ακε. Στη πάνω φωτογραφία, λίγες ημέρες μετά το χτύπημα του φονικού τσουνάμι, πολίτες προσπαθούν να διασχίσουν τον ποταμό με τη βοήθεια μιας αυτοσχέδιας σχεδίας, ενώ ένας φρουρός επιτηρεί την περιοχή…

\"\"

Τζαμί στο Λαμπούκ

Ο σεισμός των 9 κατά άλλες εκτιμήσεις 9,3 Ρίχτερ που σημειώθηκε σε υποθαλάσσια περιοχή του Ινδικού Ωκεανού, είναι το τρίτο μεγαλύτερο χτύπημα του Εγκέλαδου που έχει καταγραφεί ποτέ.

Το τσουνάμι, που σε ορισμένες περιοχές το ύψος του έφθασε και τα 30 μέτρα έπληξε κυρίως τις ακτές της Ινδονησίας, της Σρι Λάνκα, της Ινδίας και της Ταϊλάνδης. Συνολικά, 14 χώρες υπέστησαν καταστροφές από τα γιγαντιαία, φονικά κύματα, χώρε κυρίως της νοτιανατολικής Ασίας αλλά και της Αφρικής. Τα θύματα ήταν 45 εθνικοτήτων, καθώς ο σεισμός συνέβη μια μέρα μετά τα Χριστούγεννα και η περιοχή ήταν γεμάτη από Ευρωπαίους και Αμερικανούς  τουρίστες. Είναι χαρακτηριστικό ότι ανάμεσα στα θύματα του τσουνάμι βρίσκονταν 552 Γερμανοί και 571 Σουηδοί.

iefimerida.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook